5a EDICIÓ DEL GUARDÓ DE LITERATURA EN CATALÀ

Anna Ballbona, quarta dona en guanyar el premi Llibres Anagrama de novel·la

La poeta i periodista catalana guanya la cinquena edició del guardó amb 'No sóc aquí', la seva segona novel·la, ambientada en una perifèria rural de Barcelona arrasada pel teixit urbà

La protagonista, Mila, nascuda als 70, és filla de pagesos que van haver de canviar el tractor per la cadena de muntatge

zentauroepp51832347 icult200120124351

zentauroepp51832347 icult200120124351 / maitecruz

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa cinc anys, Anna Ballbona (Montmeló, 1980) quedava finalista del primer premi Llibres Anagrama de Novel·la amb la celebrada ‘Joyce i les gallines’. Aquest dilluns, l’escriptora, poeta i periodista catalana s’ha proclamat guanyadora de la cinquena edició del guardó en llengua catalana, dotat amb 6.000 euros, que concedeix l’editorial fundada per Jorge Herralde gràcies a ‘No sóc aquí’. Es tracta de la seva segona novel·la, que segons l’escriptora Imma Monsó, membre del jurat, «s’endinsa en la vida d’una família que fa quatre dies vivia a la perifèria rural de Barcelona: un món de pagès que no respon al tòpic, un tipus de vida que ha sigut arrasat pel teixit urbà i del qual aquesta novel·la és un testimoni i un esplèndid retrat». 

Ballbona és la quarta dona en aconseguir un premi que va pel seu cinquè any. Si el primer guanyador va ser Albert Forns (‘Jambalaia’), en les següents edicions el van seguir Tina Vallès (‘La memòria de l’arbre’)Llucia Ramis (‘Les possessions’) i Irene Solà (‘Canto jo i la muntanya balla’), una de les revelacions de la passada temporada i millor llibre de l’any segons la llista de crítics, llibreters i periodistes d’EL PERIÓDICO

Embarassada i amb un do

Ballbona, autora dels poemaris ‘Conill de gàbia’ (LaBreu, 2012) i ‘La mare que et renyava era un robot’ (Premi Amadeu Oller 2008) i que ha estat inclosa en diverses antologies de poesia, a ‘No sóc aquí’ presenta a una protagonista, Mila, nascuda a finals dels anys 70 en un barri apartat i mal urbanitzat, encaixonat entre una autopista, un cementiri i un polígon industrial. La narradora, que és filla de pagesos que van haver de canviar el tractor per la cadena de muntatge, ara està embarassada. Els seus pares mai la van portar de vacances ni a sopar fora però sí a un curandero que li va assegurar que tenia un do que aniria manifestant-se amb el temps. 

«Amb un gest descregut i un notable sentit de l’humor, Ballbona demostra un gran talent per traçar el recorregut de qui intenta viure sense prejudicis ni manies heretades –el triomf d’una desclassada, si es vol», assenyala el també membre del jurat Jordi Puntí. 

Els orígens

Mentre espera un nadó, la protagonista «intenta desentranyar els motius de l’estranyesa que l’acompanyat des de sempre, un estar o no estar, una certa perplexitat cap als mateixos orígens. Filant records i paraules, mesura els límits i la força d’aquell món heretat, rememora els seus assajos d’obertura a Barcelona i París i es pregunta què ha perviscut de tot això en ella i què transmetrà a la seva filla», assenyala la nota d’Anagrama.

Notícies relacionades

Per a un altre dels seus membres, Guillem Gisbert, és una novel·la «sobre educació i herència, però també sobre desclassament i dret a la transformació». La jurat Mita Casabuberta destaca a més la «ironia fina, precisa i invisible» en una «literatura amb valor universal».

Núria Bendicho, recomanació del jurat 

El jurat, format per Casacuberta, Gisbert, Monsó, Puntí i les editores Isabel Obiols i Silvia Sesé, ha seleccionat la novel·la de Ballbona entre 28 originals presentats. A més ha recomanat la publicació de ‘Terres mortes’, de Núria Bendicho.