TRASPÀS DE CARTERES

El nou ministre de Cultura diu que impulsarà «l'ètica del públic»

Rodríguez Uribes es compromet a donar continuïtat al treball del seu antecessor, José Guirao

undefined51689917 06 02 2019 el delegado del gobierno en madrid  jos  manuel r200113001939

undefined51689917 06 02 2019 el delegado del gobierno en madrid jos manuel r200113001939 / Europa Press TV

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

José Manuel Rodríguez Uribes (València, 1968), exdelegat del Govern a la Comunitat de Madrid i fins al moment portaveu adjunt del PSOE en l’Assemblea de Madrid, ha rebut la cartera de ministre de Cultura i Esport de mans de José Guirao, que ha exercit el càrrec l’últim any i mig.

Ha sigut un acte multitudinari ple de cares conegudes de les diferents indústries culturals que aglutina el ministeri i de polítics pròxims a Rodríguez Uribes, com és el cas d’Ángel Gabilondo. No obstant, en l’ambient també es podia percebre una certa tristesa per la sortida de Guirao, que ha aconseguit guanyar-se la confiança dels diferents sectors en un temps rècord gràcies al seu coneixement del medi i al seu tarannà obert al diàleg.

Interlocució i diàleg

«Els ministres no fan la cultura, la fan els creadors i els ciutadans», ha dit Guirao en el seu discurs de comiat. «Si algun mèrit ha tingut el meu gabinet durant aquest temps ha sigut la magnífica interlocució i el diàleg actiu que hem tingut amb tots els sectors». També ha afegit que de tots els sentits que ha de tenir un ministre, el més important és el de l’oïda, per poder escoltar tothom. «La cultura és un territori de trobada i de consens», ha culminat, no sense abans recordar al nou ministre que són molts els decrets i projectes de llei que han sigut desenvolupats durant el seu mandat i que espera que puguin donar el seu fruit.

Rodríguez Uribes ha recollit el testimoni assegurant que regarà bé totes les llavors plantades per Guirao perquè continuïn creixent. «La cultura és el cine, la música, el teatre, els museus, però m’agradaria donar una visió complementària, la dels valors. Només així podrem contribuir a impulsar l’ètica del públic».

Dos mentors

Notícies relacionades

El nou ministre ha recordat els seus dos grans mentors, els morts Gregorio Peces-Barba i Alfredo Pérez-Rubalcaba. El primer va ser el director de la seva tesi (és doctor en Dret i professor de Filosofia a la Universitat Carles III de Madrid des del 2004) i el segon es va convertir en el seu padrí al posar-lo al capdavant del gabinet d’Apoyo a las Víctimas del Terrorismo, moment en què es va iniciar en l’àmbit polític durant el mandat de José Luis Rodríguez Zapatero.

Seguint amb l’analogia dels sentits que ha de tenir un bon ministre, Rodríguez Uribes ha manifestat que, a més d’oïda, intentarà aguditzar la vista, ja que «per poder conviure s’ha de tenir en compte la mirada de l’altre». En definitiva, escoltar, dialogar i buscar acords als problemes han sigut les seves promeses en aquest acte de presa de possessió de la cartera al Ministeri de Cultura. Entre els seus pròxims reptes, la futura llei de mecenatge, la negociació de la col·lecció Thyssen i la intervenció de la SGAE.