A les 23.30 hores

Almodóvar i Amenábar competeixen aquest dissabte per la millor pel·lícula als Premis Forqué

Els guardons, que celebren la 25a edició, també donaran un reconeixement especial a la millor cinta de la seva història

zentauroepp45245164 san sebastian  spain   september 28   director pedro almodov180929192853

zentauroepp45245164 san sebastian spain september 28 director pedro almodov180929192853 / Juan Naharro Gimenez

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

‘Dolor y gloria’, de Pedro Almodóvar, ‘La trinchera infinita’, del trio format per Aitor Arregi, Jon Garaño i Jose Mari Goenaga, ‘Mientras dure la guerra’, d’Alejandro Amenábar, i ‘O que arde’,  Oliver Laxe, competiran aquest dissabte, 11 de gener, pel guardó al Millor Llargmetratge de Ficció i/o Animació dotat amb 30.000 euros, als 25 Premis Forqué.

Aquests premis s’entregaran a Ifema Palacio Municipal de Madrid en una gala que estarà conduïda per la periodista i presentadora, Elena Sánchez, juntament amb el cineasta Santiago Segura i que es podrà veure a La 1 a partir de les 23.30 hores.

D’una banda, les nominacions a la millor interpretació femenina aquest any recauen en Belén Costa per (‘La trinchera infinita’), Greta Fernández (‘La hija de un ladrón’), Marta Nieto (‘Madre’) i Pilar Castro (‘Ventajas de viajar en tren’).

Els actors candidats al premi a la millor interpretació masculina són Antonio Banderas (‘Dolor y gloria’), Antonio de la Torre (‘La trinchera infinita’), Enric Auquer (‘Quien a hierro mata’) i Karra Elejalde (‘Mientras dure la guerra’).

La premsa especialitzada és l’encarregada de votar les categories interpretatives, que estan dotades amb una quantia de 3.000 euros cada un gràcies a la Fundació AISGE.

D’altra banda, els candidats al premi al millor llargmetratge documental, dotat amb 6.000 euros, són ‘Ara Malikian: una vida entre las cuerdas’, de Nata Moreno; ‘Aute retrato’, de Gaizka Urresti; ‘El quadro’, d’Andrés Sanz i ‘Historias de nuestro cine’, d’Ana Pérez-Lorente i Antonio Resines.

Quant a l’apartat de Millor Curtmetratge, el premi dotat amb 3.000 euros es disputarà entre ‘El Nadador’, de Pablo Barce; ‘Maras’, de Salvador Calvo, i ‘Suc de Síndria’, d’Irene Moray.

A més, quatre pel·lícules aspiren a aconseguir el Premi al Cine i Educació en Valors: ‘Abuelos’, de Santiago Requejo; ‘Diecisiete’ de Daniel Sánchez Arévalo; ‘Elisa y Marcela’, d’Isabel Coixet; i ‘Vivir dos veces’, de María Ripoll.

En aquesta edició han participat 108 llargmetratges de ficció i animació, 79 llargmetratges documentals, 63 curtmetratges i 20 llargmetratges llatinoamericans, cosa que augmenta les xifres de candidatures respecte a l’any passat.

La millor producció de la història dels premis

Els Premis José María Forqué entregaran aquest 2020 un guardó especial a l’obra que representa la Producció Espanyola de Cine d’aquests 24 anys. Segons la votació dels socis d’EGEDA, les cinc pel·lícules finalistes que optaran a la millor pel·lícula d’aquests últims 24 anys són: ‘El laberinto del fauno’, dirigida per Guillermo del Toro, ’La buena estrella’ de Ricardo Franco, ‘La isla mínima’ d’Alberto Rodríguez, ‘Solas’ de Benito Zambrano i ‘Tesis’ d’Alejandro Amenábar.

Notícies relacionades

EGEDA, en la seva vocació de promocionar també el cine llatinoamericà, atorga des de l’any 2014 un premi a la Millor Pel·lícula Llatinoamericana de l’Any. Aquestes pel·lícules són les finalistes seleccionades pel Comitè dels Premis Platino i representants de FIPCA.

Els candidats d’aquest any són: ‘Araña’, d’Andrés Wood (Xile); ‘La camarista’, de Lila Avilès (Mèxic); ‘La odisea de los Giles’, de Sebastián Borensztein (Argentina); ‘Monos’, d’Alejandro Landes (Colòmbia); i ‘Un traductor’, de Rodrigo i Sebastián Barriuso (Cuba).