PREMIS A HOLLYWOOD

Netflix i Bong Joon-ho es freguen les mans de cara als Globus d'Or

Malgrat uns oblits criticats i el seu habitual surrealisme, prenen el pols a Hollywood mentre aquest vota els nominats als Oscars

En el seu any triomfal la plataforma intenta donar la campanada i el director sud-coreà confirma la força dels seus 'Parásitos'

zentauroepp50523047 icult joon ho bong191024121741

zentauroepp50523047 icult joon ho bong191024121741

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

S’han guanyat una allau de crítiques per oblidar-se de les dones directores de cine en un any en què, a més, tenien molt i bo per triarr, però almenys han aconseguit els aplaudiments per la seva consciència ecològica a l’haver preparat per primera vegada per a la seva gala un menú completament vegà. Així són les coses, sempre una mica surrealistes, als Globus d’Or, els premis que entreguen aquest diumenge (matinada de dilluns a Espanya) a Los Angeles 87 periodistes internacionals de l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood (HFPA per les sigles en anglès) en una gala que, per cinquena vegada, presenta el còmic Ricky Gervais, disposat a provocar.

Els Globus, que entreguen premis honorífics a Tom Hanks i Ellen DeGeneres, són la festa distesa de la temporada però també, i malgrat les seves particularitats, una cita rellevant. Més en aquesta edició 77, quan els guardons es coneixen en ple període de votació per escollir els nominats als Oscars, que des de dijous i fins dimarts decideixen diversos milers d’acadèmics que són professionals però no immunes ni a un bon discurs ni al ‘momentum’ d’una pel·lícula i els seus creadors i protagonistes, que poden generar els premis.

L’any de Netflix

Aquests són, d’entrada, els Globus de Netflix. En l’apartat cinematogràfic ha arrasat amb 17 nominacions, les mateixes que ha aconseguit en televisió, un sector en què fa només sis anys que va començar a crear contingut original i en què els Globus han reconegut amb les seves nominacions la nova realitat: 30 de les nominacions televisives són per a les plataformes davant els 18 de canals de cable ‘premium’ com HBO o les set de cable bàsic.

Però Netflix, a més, ha col·locat quatre dels seus títols en la lluita per la millor pel·lícula: en drama ‘Historia de un matrimoni’ (amb les seves sis candidatures, la màxima nominada de la gala), ‘El irlandés’  i ‘Los dos Papas’ i en comèdia o musical ‘Yo soy Dolemite’.

La força de ‘Parásitos’

Notícies relacionades

Poden ser (i haurien de ser-ho si es complissin els desitjos i prediccions de molts experts) els Globus de Bong Joon-ho amb Bong Joon-ho‘Parásitos’.El sud-coreà té difícil endur-se el premi a millor guió, que la HFPA mai ha donat a l’autor d’una pel·lícula totalment rodada en un idioma que no és l’anglès i en què competeix amb Noah Baumbach i Quentin Tarantino, però ben bé podria guanyar el guardó a millor director davant pesos pesants de Hollywood com Martin Scorsese o Tarantino (malgrat que ‘Érase una vez en... Hollywood’ és una llaminadura per a la HFPA). I tot i que per les regles no pot competir amb els seus ‘Parásitos’ a la millor pel·lícula, el sud-coreà és vist com el clar favorit en la categoria de llengua estrangera.

Són males notícies per a Pedro Almodóvar i ‘Dolor y gloria’, que tampoc té fàcil portar Antonio Banderas fins a l’estatueta davant la rivalitat amb el ‘Joker’ de Joaquin Phoenix o l’Adam Driver d’‘Historias de un matrimonio’, un duel que s’avança que es replicarà quan s’anunciïn el 13 de gener els nominats a uns Oscars que s’entreguen el 9 de febrer. I les opcions que en els discursos d’acceptació aquest diumenge al Beverly Hilton s’escolti un accent hispà recauen en Ana de Armas, que molts veuen com la favorita a millor actriu de comèdia pel seu treball a ‘Puñales por la espalda’.

Temes:

Globus d'or