LES NOVETATS MUSICALS

Els discos més esperats del 2020

El nou any reserva llançaments d'artistes de tots els estils, des d'estrelles pop com Justin Bieber i Miley Cyrus fins als rockers Green Day i Bon Jovi, passant pel tercer treball de la poderosa Rosalía

zentauroepp50644509 icult200103190444

zentauroepp50644509 icult200103190444

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto

Tot i que últimament han guanyat terreny els formats del ‘single’ i l’epé, l’àlbum continua sent el format de referència en el món de la música, el que dona peu a les grans campanyes promocionals i les gires. Recorrem la desfilada de novetats que ens reserva el nou any.

Ídols pop: de Justin Bieber a Pet Shop Boys

El pop, etiqueta de fons canviant però associada a tornades i dinàmiques d’impacte immediat, estarà al mig de la foto a través de llançaments com el de Justin Bieber, encara sense títol ni data, però amb un avançament, la balada filo-r’n’b ‘Yummy’, editada aquest dijous. Altres retorns: Miley Cyrus amb ‘She is Miley Cyrus’ i els treballs de Lady Gaga i Katy Perry, tancats i barrats de mirades indiscretes. El que es desvelarà més aviat és el de Kesha, ‘High road’, que sortirà el 10 de gener.

Miley Cyrus

Una estrella de nou encuny, Dua Lipa, entregarà ‘Future nostalgia’ en un moment no concretat de l’any, i una jove clàssica, Lana del Rey, aprofitarà el seu bon moment amb ‘White hot forever’. El silenci continua encerclant la tornada d’Adele, però s’espera que ‘30’, aquest ha de ser el títol, vegi la llum aquest any, com també el segon àlbum del grup sud-coreà femení Blackpink. I en el pòrtic dels productes pop del 2020, els veterans Pet Shop Boys amb ‘Hotspot’ (24 de gener).

Hip-hop i r’n’b: esperant Rihanna

L’altre pop, el d’arrels negres, tindrà aquest any protagonistes com la rapera Cardi B amb ‘Tiger Woods’, títol en homenatge al golfista del mateix nom, i el cantant de r’n’b The Weeknd, que porta unes setmanes asfaltant amb ‘singles’ el camí cap al seu quart àlbum. Tornarà el grup de hip-hop Migos amb ‘Culture III’, i s’espera que Rihanna complagui per fi els seus fans amb l’anhelat (i projamaicà) ‘R9’, quatre anys després d’‘Anti’. La veu més sigil·losa del r’n’b, Frank Ocean, va cap al seu tercer àlbum, un llançament encara no confirmat, igual que el de Kendrick Lamar. Alicia Keys ho té més clar amb l’anunciat ‘A.L.I.C.I.A.’

Clàssics del rock: Green Day abraça els ‘motherfuckers’

Entre les bandes de rock destaca Green Day amb ‘Father of all motherfuckers’, un disc que veurà la llum el 7 febrer. El seguiran Bon Jovi (títol: ‘2020’), Red Hot Chili Peppers (altre cop amb John Frusciante a la guitarra) i Foo Fighters, el grup de Dave Grohl, ex-Nirvana, en vistes al seu 25è aniversari. The Cure estudia dos llançaments, un amb el material de les sessions del seu últim treball, el llunyà ‘4.13 Dream’ (2008), i s’espera que Pearl Jam publiqui un disc el març.

Un clàssic de clàssics, Neil Young, desenterrarà ‘Homegrown’, gravació acústica de 1975. Moviments en el rock dur i el metal: discos dels veteraníssims Ozzy Osbourne (‘Ordinary man’, el febrer), Deep Purple i Scorpions, així com de King Diamond, Evanescence, Marilyn Manson, Anthrax, Megadeth, Mastodon i Ghost.

Arena alternativa: la neopsicodèlia de Tame Impala

Tame Impala trencarà la seva pausa de cinc anys amb el neopsicodèlic ‘The slow rush’ (el 14 de febrer). Una setmana després tornarà l’electropop de The 1975 amb ‘Notes on a conditional form’, i també el febrer, les cançons sintètiques de ‘Supervision’, de La Roux, i l’art-pop de ‘Miss anthropocene’, nova obra de Grimes. Altes expectatives, una vegada més, per a la tornada de The XX, sense haver-se precisat cap data. L’etern ‘revival’ postpunk tindrà oxigen el 17 de gener amb ‘More. Again. Forever’, de The Courteeners.

The 1975

Entre els més avesats, esmentar  The Killers, amb aquest ‘Imploding the mirage’ esperat per a la primavera, i The Strokes, ara per ara sense data. Weezer, supervivent dels 90, gratificarà els seus seguidors amb ‘Van Weezer’ (el 15 de maig).

Escena espanyola: focus sobre Rosalía

Notícies relacionades

El llançament rei de la parcel·la espanyola serà el de Rosalía, el tercer disc després del neoflamenc ‘Los Ángeles’ (2016), l’exponencial ‘El mal querer’ (2018) i la colla de ‘singles’ que l’ha seguit. El secret d’estat ronda aquest treball, del qual s’ignora si tornarà a comptar amb El Guincho i si inclourà les cites amb Arca i Billie Eilish. També la data d’edició, a diferència del nou treball de la seva predecessora en les arts del flamenc i el hip-hop, la Mala Rodríguez, que veurà la llum el març.

Maria Arnal i Marcel Bagés

El més matiner és David Bisbal amb ‘En tus planes’, que surt aquest divendres, destapant un 2020 en què reapareixeran Triángulo de Amor Bizarro, Bunbury, Dani Martín Pablo Alborán. Sílvia Pérez Pérez llançarà l’àlbum resultant d’aquest ‘Proyecto drama’ que fa un temps que mostra cançons. La també catalana Maria Arnal tornarà a l’acció amb Marcel Bagés, un duo que entregarà el seu segon àlbum a mitjans d’any. Hi haurà llançaments primaverals de Txarango (el seu comiat), Sopa de Cabra i Els Amics de les Arts, i per a la tardor, La Pegatina i Sanjosex.