GESTIÓ DE LES VISITES

El Prado tanca un any de rècord amb la vista posada en una altra ampliació

El 2019, el Prado ha tornat a superar els tres milions de visitants que va assolir el 2016

L'any que ve començaran les obres de la nova seu, situada al costat, al Salón de los Reinos

zentauroepp51404262 icult191230131103

zentauroepp51404262 icult191230131103 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

El Prado tanca amb orgull l’any del seu bicentenari. Els nombrosos esdeveniments organitzats per la pinacoteca per celebrar aquest assenyalat aniversari s’han vist ratificats per un increment de públic, que a falta de comptabilitzar les assistències nadalenques, tornarà a superar els tres milions de visitants, xifra que només va aconseguir depassar el 2016. Aquell any, l’esperó va ser l’exposició temporal d’El Bosco. En aquesta ocasió, el 200è aniversari de la seva inauguració ha sigut l’estímul que ha permès al museu vendre més entrades que mai.

La xifra de visitants és un dels barems que utilitzen les institucions museístiques per mesurar la seva excel·lència, però no és l’única. «Per descomptat, com més públic acudeix al Prado, millor, però l’objectiu de la quantitat no pot fer-nos perdre de vista la qüestió de la qualitat d’aquestes visites»,adverteix Marina Chinchilla, directora adjunta d’Administració del museu, a conte d’una de lespreocupacions més grans dels gestors d’aquesta institució: que el públic surti satisfet de l’experiència de recórrer els seus salons.

Pròxima ampliació

El dilema‘quantitat de públic contra qualitat de la visita’ és irresoluble en una pinacoteca amb les particularitats del Prado. «Des de l’exposició de Sorolla del 2009, a les mostres temporals controlem l’aforament i el públic va entrant en grups cada 15 minuts, però a la col·lecció permanent, per definició, no es poden imposar aquestes limitacions, ja que la visita és oberta i cada usuari dissenya el seu propi recorregut», explica Chinchilla.

Notícies relacionades

Aquest caràcter obert és el que permet que qualsevol viatger amb un parell d’hores lliures abans d’agafar un AVE a la pròxima estació d’Atocha pugui aprofitar per fer un tomb pel Prado sense haver de tancar una visita amb temps. Per evitar veure ‘Las Meninas’ o ‘El tres de maig’ entre un núvol de caps, la gestora aconsella seguir les recomanacions de la web del museu, on informen delshoraris en què hi sol haver menys públic.

En l’horitzó, la millora de la gestió del Prado ve de la mà de la seva pròxima ampliació. Si finalment hi ha Govern i a continuació nous Pressupostos, al llarg del 2020 podrien començar les obres de rehabilitació del Salón de los Reinos, situat a l’antic Museu de l’Exèrcit, a pocs metres del Prado, que allotjarà la nova seu de la pinacoteca. L’execució de les obres està previst que duri 30 mesos. Si no hi ha contratemps i es compleixen els terminis, el 2023 el Prado podria haver crescut.