EXPOSICIÓ A RÚSSIA
L'impressionisme espanyol recala a Rússia amb tota la pompa
Gairebé 60 obres procedents de museus i col·leccions privades, fetes per autors avantguardistes espanyols, molts catalans, s'exposen a la capital russa
Milers de moscovites acudeixen al Museu de l'Impressionisme Rus en els primers dies després de la inauguració de la mostra, que estarà oberta fins al pròxim gener

zentauroepp50691117 icult impresionismo moscu191204185943 /
’Banys grocs. Un sol de matí’ és un prestigiós quadro del pintor impressionista català Marià Pidelaserra i Brias Marià Pidelaserra i Briasfet entre el 1900 i el 1901, durant l’etapa en què va residir a París amb l’escultor Emili Fontbona i el també pintor Pere Ysern. Assumint amb plenitud els principals postulats de l’impressionisme, l’avantguarda artística del moment, aquest paisatgista nascut a Barcelona el 1877 representa en la tela un barco d’esbarjo fluvial amarrat a la vora del riu Sena, intentant captar abans que res l’efecte de la llum en l’escena i sense importar-li que les figures quedin finalment difuminades com a conseqüència de les seves pretensions estètiques.
Durant els pròxims mesos, l’obra, molt present en làmines i postals a la venda en l’actualitat, deixarà un significatiu buit a les parets de la col·lecció privada Casacuberta Marsans a la qual pertany, ja que forma part dels gairebé 60 quadros, escultures i treballs gràfics fets per artistes espanyols, molts catalans, que formen l’exposició ’Impressionisme i l’art a Espanya’,a la cartellera al Museu de l’Impressionisme Rus de Moscou fins a finals de gener.
«Valoro especialment les cessions de col·leccions privades; és un acte de gran generositat», destaca Charo Sanjuán, directora de la fundació Aurea Cultura i Art i coordinadora de la mostra. La idea d’organitzar un esdeveniment semblant a la capital russa, amb l’impressionisme espanyol com a protagonista, va sorgir fa dos anys, durant una recepció a la capital russa després de l’exitosa exposició monogràfica exposició monogràficasobre l’arquitecte Antoni Gaudí que es va celebrar llavors. Conversant amb Boris Mints, filantrop rus i fundador de la institució museística que acull l’exhibició, Yúlia Petrova, la seva directora, i Álvaro de la Riva, llavors conseller cultural de l’ambaixada d’Espanya, Sanjuán va rebre la proposta i la va acceptar, posant com a única condició comptar com a comissari amb Francesc Fontbona, historiador de l’art i un dels més prestigiosos experts espanyols en els moviments artístics de finals del segle XIX i principis del XX.
Nous noms i coneguts pel gran públic
Entre els artistes presents, hi ha noms coneguts pel gran públic a Rússia, com Joaquín Sorolla o Ignacio ZuloagaIgnacio Zuloaga, i cares completament noves en aquest país com el mateix Pidelaserra, Santiago RusiñolSantiago Rusiñol o Darío de Regoyos. Obres de renom que han fet la volta al món, com ara ’Bany a la platja’ i ’Nens a la platja’ del valencià Sorolla, o ’Autoretrat’ o ’Charles Morice i la seva dona’,del basc Zuloaga, amb pintures menys reconegudes però també d’una «gran qualitat», indica Sanjuán, com ’Eric Satie tocant l’harmònium’ de Rusiñol.
Una majoria dels pintors inclosos a la mostra són d’origen català, un fet que s’explica per l’aparició a Catalunya d’una burgesia disposada a l’aventurisme estètic i a trencar motllos, en comparació «amb el que passava a la resta d’Espanya, on els artistes depenien sobretot dels encàrrecs oficials,» destaca la directora d’Aurea Cultura i Art.
No tots els autors inclosos a la mostra es poden definir com a impressionistes al 100%, admet Fontbona, al seu torn, descendent de l’escultor que va acompanyar Pidelaserra en la seva aventura parisenca. «En l’elecció que he fet, hi ha dos grups: un primer grup d’autors que van mantenir una relació amb els impressionistes francesos, com l’escultor Ricard Guinó, que de jove va arribar a col·laborar amb Renoir» en algunes peces quan aquest ja estava greument minvat per l’artritis, assegura. «I després un segon grup d’artistes que integren en la seva obra els principis de l’impressionisme com Ramon Casas o Rusiñol, molt influïts per l’obra d’Edgar Degas», conclou.
La mostra ha despertat un gran interès entre el públic moscovita. En els tres primers dies, almenys 4.000 persones van visitar l’exposició, a més de nombroses cobertures en televisions, diaris i publicacions especialitzades.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents