OBRES A LA VISTA

L'ampliació del MNAC al pavelló Victòria Eugènia començarà el 2020

La Generalitat aportarà 2,5 milions d'euros per a les obres d'adequació d'una nova sala d'exposicions

so7b2784

so7b2784 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tan anunciada i esperada ampliació del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) al pavelló Victòria Eugènia va viure un significatiu pas endavant durant la reunió ordinària del patronat del museu que va tenir lloc aquest dimarts, en què es va aprovar que les obres de reforma per a l’adequació d’una nova sala d’exposicions al pavelló començaran el 2020. La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga,va anunciar en la reunió que el seu departament farà una aportació extraordinària per a la construcció de la sala, que no va xifrar en aquell moment i va deixar a compte de l’aprovació de nous pressupostos. Després va transcendir que la inversió serà de 2,5 milions d’euros durant dos anys.

L’operació té el beneplàcit de l’Ajuntament de Barcelona, que l’any passat va invertir una quantitat similar per adequar 6.000 metres quadrats de l’espai en desús. La seva intenció original era combinar activitats de la Fira amb exposicions temporals, tant del Museu Nacional com d’altres museus de la ciutat, però en la reunió d’aquest dimarts es va oficialitzar que cedeix l’espai al MNAC. La nova sala d’exposicions tindrà 2.500 metres quadrats i, segons el president del consorci del museu, Miquel Roca, el 2021 estarà llesta per acollir una primera gran mostra. Fins i tot va deixar anar un nom propi. Va dir que estarà dedicada a Gaudí.

Amb vista al 2029

Notícies relacionades

En realitat, es tracta d’una avançada del que ha de ser al futur la colonització total del pavelló Victòria Eugènia, de 15.000 metres quadrats, que el museu preveu culminar el 2029, segons consta en el document ‘Estratègia i pla d’acció 2019-2022’. L’any és clau, ja que es complirà llavors el centenari de l’Exposició Universal de Barcelona del 1929 i del mateix Palau Nacional, seu del museu, construït per a l’ocasió. Per a l’execució del pla global, el Patronat va instar el MNAC a treballar durant els pròxims mesos amb les administracions per un pla de finançament que combini recursos públics i privats.

El del MNAC és des de fa temps un problema d’espai, atès que de les 180.000 peces que componen la seva col·lecció només en pot exposar actualment el 15%. S’entén, doncs, la satisfacció dels responsables després de la reunió. «Ens comprometem al que sigui necessari», va declarar la consellera Vilallonga. «És una informació que hem donat amb molta alegria», va afegir, amb referència a l’anunci i a la suma de la inversió.

Temes:

MNAC