MALA FE

Una broma cruel a John Banville o un atac al premi Nobel de literatura

L'Acadèmia Sueca investiga dues trucades a l'escriptor irlandès en les quals li van dir que havia guanyat el guardó i, després, que li havien retirat

fcasals43165362 madrid  03 05 2018  john banville  escritor  foto  jos  luis190129161236

fcasals43165362 madrid 03 05 2018 john banville escritor foto jos luis190129161236 / JOSE LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts

L’Acadèmia Sueca, l’organisme que atorga el premi Nobel de literatura, està investigant els seus registres telefònics després d’haver obtingut informes sobre una suposada trucada falsa a l’autor irlandès John Banville en la qual li asseguraven que havia guanyat el premi.

Banville va explicar a l’‘Irish Times’ que dijous passat, 10 d’octubre –data en la qual es decidia el guardó–, va rebre una trucada d’un home que s’identificava com a Mats Malm, portaveu de l’Acadèmia Sueca, que l’informava sobre el premi Nobel.

Posteriorment, va rebre una altra trucada de la mateixa persona, que va deixar un missatge de veu en el que al·ludia a un desacord d’última hora entre els membres de l’acadèmia, motiu pel qual el seu premi havia de ser retirat. Banville va explicar que creia que l’engany va ser fet per una persona «amb rancor» cap a l’Acadèmia Sueca, que l’any passat va patir una profunda crisi a causa d’un escàndol d’assetjament sexual i corrupció.

«Tinc la clara impressió que realment no vaig ser el blanc d’això. Crec que ell va assumir que jo el creuria i que faria un gran enrenou als diaris i diria que aquesta és una altra disputa dins del jurat», va dir Banville.

Notícies relacionades

Quan Banville va trucar al número que apareixia en el registre de trucades del seu telèfon, estava connectat a l’oficina de l’Acadèmia Sueca, segons l’informe. Per la seva banda, Malm ha assegurat que l’acadèmia està verificant els seus registres telefònics per establir si la trucada es va realitzar des de la seva seu o si algú va intentar fer que semblés així.

«És realment una broma cruel», ha lamentat el portaveu de la institució. Malm va ser l’encarregat d’anunciar dijous que l’autora polonesa Olga Tokarczuk havia guanyat el premi Nobel de literatura 2018, i Peter Handke d’Àustria va aconseguir el premi del 2019.