PALMARÈS DEL FESTIVAL DE CINE FANTÀSTIC

'El hoyo' arrasa en la competició de Sitges

El debut de ciència-ficció de Galder Gaztelu-Urrutia ha obtingut quatre premis al festival, incloent el de millor pel·lícula

el-hoyo

el-hoyo

1
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘El hoyo’, opera prima del bilbaí Galder Gaztelu-Urrutia, ha sigut distingida com a millor pel·lícula al festival de Sitges. Ja guardonada a l’últim Toronto (va aconseguir el premi del públic de la secció Midnight Madness), la pel·lícula construeix una metàfora sobre l’egoisme de la societat a través d’un espai singular, una presó de màxima seguretat de centenars de nivells on cada dia es prepara un tiberi que descendeix per un forat central. Segons el nivell que t’hagi tocat aquell mes, sempre repartit de forma aleatòria, potser pots menjar o potser no. 

El jurat format per Anurag KashyapAlan JonesMarina OrtizMary Jo Markey i Nancy Bishop va valorar de ’El hoyo’ «que cobreix tots els aspectes de la depravació humana i és molt sòlida en tot, des de la direcció al repartiment, passant pels efectes especials». Per a Kashyap, «és un dels films més originals que s’han fet en els últims temps». Aquí no van acabar els premis per a ‘El hoyo’: també ha obtingut el premi als millors efectes especials (per a Iñaki Madariaga), el premi del públic i el Citizen Kane al director revelació que concedeix el jurat crític.

Notícies relacionades

La resta de premiats del Jurat Oficial Fantàstic inclou noms com: Kleber Mendonça Filho i Juliano Dornelles, millor direcció per ‘Bacurau’ (també guanyadora del premi de la crítica José Luis Guarner i el premi del jurat Carnet Jove); Imogen Poots, millor actriu per ‘Vivarium’; Milers Robbins, millor actor per ‘Daniel isn’t real’; Mirrah Foulkes, millor guió per ‘Judy & Punch’, o Dan Levy (del grup The Dø), millor música per ‘¿Dónde está mi cuerpo?’.  

La pel·lícula del subgènere ‘amants a la fuga’ ‘Adoration’, de Fabrice Du Welz, no només ha obtingut el Premi Especial del Jurat i una menció a la seva jove parella protagonista (Fantine Harduin i Thomas Gioria), sinó també el Méliès de Plata a la millor pel·lícula. També han resultat premiats films com ‘Dogs don’t wear pants’ (millor pel·lícula de Noves Visions), ‘Ride your wave’ (millor pel·lícula d’animació), ‘Huachicolero’ (millor pel·lícula Òrbita) i ‘Breve historia del planeta verde’ (premi Blood Window).