CRISI A L'ENTITAT

Perales, Serrat i Sabina, en el «regiment» de músics que demanen sortir de la SGAE

Un centenar d'autors i editors de música creen una entitat de gestió de drets d'autor

zentauroepp20328253 barcelona 13 09 2012 concierto de joan manuel serrat y joaqu191003194241

zentauroepp20328253 barcelona 13 09 2012 concierto de joan manuel serrat y joaqu191003194241

3
Es llegeix en minuts

Un «regiment» de músics, amb figures de primer nivell com José Luis Perales, Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina, ha demanat per escrit la seva sortida de la Societat General d’Autors (SGAE) per al 2020, segons ha reconegut Efe al representant d’aquests dos últims artistes.

A aquesta llista, han confirmat altres fonts consultades per aquesta agència, se sumen més noms importants de tot l’espectre musical, del pop majoritari a l’indie, com són els de Pablo Alborán, Manolo García, Iván Ferreiro, Love of Lesbian, La Oreja de Van Gogh o Fuel Fandango.

La decisió, en casos com el de Sabina i Serrat, sembla estar subjecta encara per un fi fil al fet que la SGAE emprengui de forma urgent les modificacions estatutàries que se’ls reclamen des de fa temps, però no es tractaria d’una actitud general.

«Se’ls han fet molts requeriments i ja no hi ha temps per fer marxa enrere, l’únic que podrien fer és que la directiva dimiteixi en bloc i es presentin eleccions de manera immediata», ha assenyalat un dels membres de la coalició autoral que ha demanat per carta que el 31 de desembre del 2019 la SGAE deixi de gestionar els drets derivats del seu repertori.

La notícia arriba només un dia després d’una altra informació sobre la petició que han cursat en el mateix sentit membres del col·lectiu audiovisual, com Pedro Almodóvar, Juan Antonio Bayona, Mateo Gil, Rodrigo Sorogoyen o els germans Alberto i Laura Rodríguez (creadors d’‘Aquí no hay quien viva’).

Fonts de la SGAE van avançar a Efe que la multinacional Warner també ha presentat la seva baixa, la qual cosa «sí que és un problema pel seu volum de negoci».

Perales i les seves 543 obres

Passa el mateix amb autors com Perales. Fora dels compositors vinculats a l’escàndol de la «roda de les televisions», el seu és un dels volums registrats més ingents, amb 543 obres, entre les quals nombrosíssims èxits interpretats per ell mateix i per veus alienes, com la d’Isabel Pantoja.

Va ser el 30 de setembre quan va finalitzar el termini per donar-se de baixa aquest any de la que és l’entitat de gestió de drets d’autor més gran d’Espanya, sortides que no es farien efectives fins a l’1 de gener del 2020.

El 17 de setembre la junta directiva de la Societat General d’Autors i Editors va ajornar la seva assemblea general extraordinària, prevista per al 15 d’octubre i on s’anaven a votar els seus nous estatuts, fins a «començaments del 2020», ja que els seus serveis jurídics consideren que se celebraria sense «garanties jurídiques».

Aquest canvi al seu calendari va arribar després que el Ministeri de Cultura enviés a la SGAE l’11 de setembre un requeriment perquè en el termini de tres dies l’informés sobre si els socis que s’han donat de baixa, i en particular aquells que s’han encomanat a altres entitats de gestió (com ara Dama), havien rebut un «tractament discriminatori». 

Nova entitat de gestió de drets

En paral·lel, al voltant de 100 autors i editors de música, entre els quals hi ha «grans i petits noms», formaran part d’una nova entitat de gestió de drets d’autor, que compta ja amb estatuts i que es posarà en marxa a partir de l’1 de gener del 2020.

Així ho ha anunciat a Efe Manuel Recio ‘Patacho’, portaveu de l’associació Coalició Autoral (CoA), una de les famílies que formen el Petit Col·legi de la SGAE i d’on s’han donat de baixa Perales, Serrat i Sabina.

«Arrencaria l’1 de gener, aquesta és la intenció si res es torça [...]. Serà una entitat de gestió de drets d’obres musicals, de tots els autors i editors de música», ha explicat Patacho sobre aquesta nova entitat, el nom de la qual no ha sigut revelat i que espera les autoritzacions «pertinents» del Ministeri de Cultura i Interior.

Tot i que inicialment arrencaria amb 100 socis, «hi ha possibilitats que es dispari als 300», ha comentat Patacho, que calcula que amb la sortida de socis que està patint la SGAE se n’anirà el 80% del repertori que gestionen.

La SGAE, a l’UCI

«Això per a la SGAE és una entrada a l’UCI si no està morta ja. Però no és la mort, és el suïcidi, perquè nosaltres no estem matant ningú, hem intentat salvar un malalt i no hem pogut, així que preferim salvar-nos», ha explicat.

Notícies relacionades

Amb la creació d’aquesta nova entitat hi hauria a Espanya una entitat de gestió que només gestionaria drets d’autor de músics i editors, cosa que fins ara no existia. 

Això no passa amb els socis que pertanyen a l’escola d’obres audiovisuals i que han sol·licitat la seva baixa de la SGAE per incorporar-se a Dama, l’entitat de gestió.