CRISI EN UNA ENTITAT

Almodóvar, Bayona... 120 creadors de l'audiovisual abandonaran la SGAE

La seva sortida de l'entitat es farà efectiva el gener del 2020, com la de molts grans autors musicals

zentauroepp47419945 icult  pedro almodovar190320125202

zentauroepp47419945 icult pedro almodovar190320125202

1
Es llegeix en minuts

Un total de 120 creadors del cine i la televisió, entre aquests «noms molt destacats» de l’audiovisual, han presentat el seu preavís per abandonar la SGAE i passar a formar part de l’entitat Drets d’Autor de Mitjans Audiovisuals (DAMA).

Segons ha confirmat el president de DAMA, Borja Cobeaga, es tracta de l’augment més gran de socis que passen a formar part de l’entitat, que d’aquesta manera passarà a estar formada per 1.300 socis. A més, destaca que la major part d’ells estan en actiu i continuen produint, a diferència de molts membres de la SGAE.

Els autors de l’audiovisual tenien fins aquest dilluns 30 de setembre per presentar el preavís d’abandonament de l’entitat, que es farà efectiu a partir del gener del 2020.

Tal com ha avançat 'ABC', entre els noms del cine que abandonen la SGAE destaquen Pedro Almodóvar, Juan Antonio Bayona, Rodrigo Sorogoyen o Mateo Gil, entre altres, als quals s’afegeixen en l’apartat televisiu els dels germans Alberto i Laura Rodríguez Caballero, creadors d’'Aquí no hay quien viva'.

Cobeaga espera que els qui hagin demanat el trasllat no tinguin els problemes que va tenir ell, que durant els tres mesos previs a la seva sortida va haver de reclamar el pagament de la seva obra en televisió, una «tàctica freqüent que utilitza la SGAE per intimidar», tal com ha criticat.

Aquests 120 autors de l’audiovisual comuniquen la seva marxa malgrat que l’entitat va anunciar el 10 de setembre que el col·lectiu audiovisual de la SGAE gestionarà de manera «independent i coordinada» els seus serveis en una mateixa unitat administrativa, amb l’objectiu d’oferir un servei integral, àgil i especialitzat de tots els processos de gestió.

Notícies relacionades

A més, aquests creadors s'afegeixen als autors i les editorials musicals que van demanar el mes de juny passat la retirada del seu repertori de la SGAE a partir de l’1 de gener del 2020, davant de la situació d’«insostenibilitat», un repartiment que consideren «injust i inequitatiu» i una SGAE governada per les televisions i la «roda».

Entre ells, destaquen diversos autors com Julio Iglesias, Sabina José Luis Perales, Fito Páez, Ramón Arcusa (integrant del Dúo Dinámico), Txus (Mago de Oz), Jorge Ilegal, Alejandro Jaén, o Iván i Amaro Ferreiro, entre altres artistes, així com les principals editorials, tant internacionals com independents.