Així serà el senyal de Batman que es veurà a Barcelona aquest dissabte

La celebració del Batman Day commemorarà les vuit dècades del Cavaller Fosc amb una projecció de l'icònic Batsenyal sobre el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC)

zentauroepp49930857 icult render batman190919122642

zentauroepp49930857 icult render batman190919122642

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En plena nit, Batman arriba veloç en la seva Batmoto fins alMuseu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona, sota la seva impressionant Sala Oval havia aconseguit camuflar la Batcova. Era el 2009, a les pàgines de la trepidant historieta ‘Batman a Barcelona: El cavaller i el drac’ (Planeta Cómic), amb guió de Mark Waid i dibuixos del barceloní Diego Olmos. Una dècada després, la capital catalana podrà tornar a sentir-se Gotham City i el museu situat dalt de la muntanya de Montjuïc tornarà a ser escenari de còmic. Aquesta vegada amb la projecció a la façana, sobre la cúpula en concret, de l’icònic Batsenyal, el símbol que tradicionalment plana el cel com a crida d’auxili per al Cavaller Fosc. Serà des de les 20 hores i fins a la mitjanit d’aquest dissabte, 21 de setembre, institucionalitzat com aBatman Day per DC Comics, l’editorial nord-americana que el va veure néixer i que en el 80è aniversari de l’heroi ratpenat desplega una xarxa d’activitats per celebrar-ho.    

A més del MNAC, onze escenaris més de grans ciutats de tot el món –París, Nova York, Londres, Tòquio, Roma, Los Angeles, São Paulo, Melbourne, Berlín, Mont-real i Mèxic– acolliran la projecció del Batsenyal en una acció coordinada que serà accessible en temps real des d’un mapa interactiu a batman80.com.

 / TM & © 2019 DC COMICS / Vinyeta de ‘Batman a Barcelona’, amb la Batmoto arribant a la Batcova camuflada sota el MNAC

Tècnicament senzill

En el cas de Barcelona, assenyalen fonts d’ECC Edicions, que publiquen DC a Espanya, no hi va haver dubtes sobre la idoneïtat del museu, que dirigeix Pepe Serra. En gran part pel precedent de la Batcova a l’àlbum ‘El cavaller i el drac’ i també per l’atenció demostrada per la institució cap al còmic en els últims temps, amb exposicions organitzades en col·laboració amb Ficomic com les de Corto Maltés, ‘el Víbora’ (fins al 29 de setembre) o la pròxima sobre Osamu Tezuka, el ‘déu’ del manga (a partir del 31 d’octubre). 

Mitjançant un operatiu relativament senzill, el Batsenyal es veurà fix sobre la cúpula del MNAC gràcies a un petit camió que transporta el projector i que se situarà en un carreró paral·lel al museu. Tècnicament la projecció sobre el cel hauria resultat molt més complicada. Tot i que és possible, per començar fa falta que hi hagi núvols que facin de pantalla.     

A Espanya, la celebració dels 80 anys de Batman s’encomanarà a 226 botigues de còmic i llibreries, on es repartiran activitats com sessions de firmes, concursos, ‘photocalls’, actors disfressats, tatuatges... Els detalls poden consultar-se a ecccomics.com

Portada de David Rubín per al volum especial 1.000 de ‘Detective Comics’ pels 80 anys de Batman / TM & © 2019 DC COMICS

Notícies relacionades

Injustícia històrica

La primera aparició del Batsenyal va ser el 1941, dos anys després de la creació de Batman, que s’havia presentat als lectors el maig de 1939, en el número 27 de ‘Detective Comics’,amb la historieta titulada ‘El cas dels magnats de la química’. L’editorial de Bob Kane va demanar al dibuixant que pensés en un heroi que pogués competir amb l’èxit de Superman, creat l’any anterior. Kane va rubricar una jugada mestra, ja que va firmar un contracte per tota la vida pel qual ell i només ell figuraria en els crèdits de Batman. En realitat l’autoria del personatge i tot l’univers que l’envolta va correspondre majoritàriament al brillant guionista Bill Finger, que va viure a l’ombra de l’èxit de Kane i va morir el 1974 en la pobresa i sense arribar a veure reconegut el seu paper com a cocreador del Cavaller Fosc. Una injustícia que no es va pal·liar fins als 90 amb pòstums homenatges públics.       

Novetats editorials per a un heroi octogenari

E<span style="font-size: 1.6rem;">CC ha preparat el<strong> llançament d’una edició especial </strong>del número 1.000 de ‘Detective Comics’ amb una espectacular portada doble del gallec <a href="https://www.elperiodico.com/es/ocio-y-cultura/20141227/david-rubin-entra-en-el-mercado-del-comic-americano-de-la-mano-del-celebre-paul-pope-3809745" target="_blank">David Rubín</a> (‘El héroe’), introduccions del cineasta Nacho Vigalondo i el dibuixant Álvaro Martínez Bueno, a més d’històries de diversos autors sobre Batman. També hi haurà un volum commemoratiu de ‘Detective Comics’, que inclou la primera historieta, els debuts de personatges com Robin, Batgirl o Batwoman, esbossos inèdits o una història original de Paul Levitz i Denys Cowan ambientada en la infància de Bruce Wayne.  </span>