ANÀLISI

Pros i contres de les pel·lícules espanyoles preseleccionades per als Oscars

Analitzem les fortaleses i les debilitats de 'Dolor y gloria', 'Mientras dure la guerra' i 'Buñuel en el laberinto de las tortugas' de cara a competir per l'estatueta al millor film de parla no anglesa

zentauroepp49507180 icult190821183255

zentauroepp49507180 icult190821183255

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez

'Dolor y gloria'

A FAVOR

Pedro Almodóvar és el director espanyol que té més repercussió internacional. És considerat com un dels mestres del cine contemporani i cada nova pel·lícula seva suposa un autèntic esdeveniment. ‘Dolor y gloria’ es va presentar al Festival de Cannes, va guanyar un premi i té distribució a tot el món, també als Estats Units, per la qual cosa podria entrar en qualsevol de les categories dels Oscars. Seria la setena vegada que el director ens representaria i ja té en el seu poder dues estatuetes daurades.

EN CONTRA

Ser Almodóvar no suposa una garantia a l’hora de ser nominat. L’Acadèmia de Hollywood va rebutjar ‘Tacones lejanos’, ‘La flor de mi secreto’, ‘Volver’ i ‘Julieta’. I l’Acadèmia espanyola no va presentar ‘Hable amb ella’. A més, a l’estranger és més apreciat el vessant còmic del director, el que es caracteritza per la desimboltura i l’element autòcton. No obstant, ‘Dolor y glòria’ és un drama sec i introspectiu. També pot ser que es valori el treball d’Antonio Banderas i no el d’Almodóvar, com va passar a Cannes.

'Mientras dure la guerra'

A FAVOR

Alejandro Amenábar és un altre dels caps visibles de la nostra cinematografia. A diferència d’Almodóvar, ha treballat amb repartiments internacionals i actrius com Nicole Kidman, Rachel Weisz i Emma Watson. Pot ser que en aquesta ocasió el seu repartiment no compti amb cap intèrpret conegut a l’estranger, però els episodis històrics sempre resulten atractius a l’hora de reviure la memòria d’un país i conèixer-lo millor, encara més si es tracta de la guerra civil i d’un personatge com Miguel de Unamuno.

EN CONTRA

Al conèixer-se la notícia que la seva pel·lícula estava preseleccionada, Alejandro Amenábar ha fet broma amb la premsa declarant que, per descomptat, la millor de la terna era la seva. No obstant, ‘Mientras dure la guerra’, que s’estrenarà al pròxim Festival de Donostia, no sembla que estigui entusiasmant la crítica que ha pogut veure-la en algunes projeccions prèvies. Equidistància ideològica en un tema tan espinós, fredor formal i certes remarques són alguns dels aspectes negatius que se li atribueixen.

'Buñuel en el laberinto de las tortugas'

A FAVOR

Seria l’aposta més original. Una pel·lícula d’animació que està triomfant a tots els països on es presenta i que explica la història d’un personatge cèlebre del nostre cine com és Luis Buñuel, i també de la seva aventura a l’hora de rodar ‘Les Hurdes’. És una pel·lícula d’aventures, d’amor pel setè art i també una oda a l’amistat. Un combo per a tots els públics que pot ser, a més, la sorpresa dins de la categoria d’animació, a la qual també podria optar en els Oscars.

Notícies relacionades

EN CONTRA

Salvador Simó no és un nom consolidat dins de la indústria, com els dos anteriors, però potser el principal escull és l’absència de precedents de pel·lícules d’animació que hagin guanyat l’Oscar en aquesta categoria. És cert que en els últims anys és un terreny que comença a ser molt més considerat i respectat i que algunes pel·lícules han obtingut altres nominacions en altres seccions, però, de moment, continua sent l’opció més arriscada.