CONFLICTE LABORAL

El Sónar, davant el silenci de les institucions: «Hem estat molt sols»

Els directors del Sónar celebren la resolució del jutge que permet la seva celebració, però deploren la falta de recolzament institucional i exigeixen garanties que aquesta situació no es repeteixi

ff67a90d-051c-4499-8494-0e80c6ba1f6f-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Julián García
Julián García

Periodista

ver +

“¿Qui eren i on eren els que podien haver solucionat aquesta crisi, la més greu que ha viscut el festival en els seus 25 anys d’història? Hem estat molt sols en tot això”, va assegurar ahir Ricard Robles, codirector del Sónar, després d’aquests llargs dies d’incertesa en què el festival ha corregut el risc de ser suspès pel conflicte laboral entre els muntadors de les estructures aèries dels escenaris (els coneguts com a ‘riggers’) i la Fira de Barcelona laboral‘riggers’ Fira de Barcelona. No va voler assenyalar ningú amb el dit, però costava poc adonar-se que Robles, acompanyat pels altres dos directors, Enric Palau i Sergi Caballero, i el director executiu d’Advanced Music,Ventura Barba, llançava el dard a les institucions, en concret a l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que durant aquests dies han preferit guardar silenci, posar-se de perfil.

“En altres crisis laborals vinculades a la Fira de Barcelona [en al·lusió al Mobile World Congress], ha aparegut qui havia d’aparèixer amb un posicionament. ¿Aquí se’ls ha vist?  No. Han sigut aliens al botó que podria haver desactivat la crisi”, va sentenciar Robles amb certa circumspecció. L’enuig, segur, anava per dins.

“En altres crisis laborals vinculades a la Fira, ha aparegut qui havia d’aparèixer amb un posicionament. ¿Aquí se’ls ha vist?”

Ricard Robles

Codirector del Sónar

El Sónar va voler donar la seva opinió sobre el tema després que Santi Vidal, titular del Jutjat Social 27 de Barcelona desestimés aquest dimarts al matí prohibir la contractació d’empreses externes per muntar els escenaris del Sónar, tal com sol·licitaven el col·lectiu de treballadors en vaga, al considerar que generaria «perjudicis irreparables». D’aquesta manera, quedava confirmat que l’atribolada 26a edició del festival podria, finalment, dur-se a terme a les instal·lacions de la Fira de Montjuïc i Gran Via, fet que van celebrar els seus màxims responsables.

“De vegades et planteges si els que manegen la ciutat s’adonen del que fa el Sónar per Barcelona”

Sergi Caballero

Codirector del Sónar

“Estem vius després d’un mes extremadament complicat”, va dir Robles, que va considerar “legítima” la reivindicació dels ‘riggers’, “als quals continuem recolzant”. El director va voler destacar que el Sónar, en aquest conflicte, no era “part interessada, ni podia decidir res, ni seure a les taules de negociació”. Hem sigut només part afectada. No sabem per què se’ns ha utilitzat d’aquesta manera. ¿Tot això era necessari?”, es va preguntar Robles, que va deplorar que la crisi l’hagi hagut de resoldre un jutge “in extremis”.“Els regidors de l’espai i les institucions haurien de garantir el funcionament del Sónar”, el va secundar EnricPalau.  

Continuïtat a Barcelona

“Ha sigut un merder molt gran. Aquests dies hem patit molt. Ara toca vendre moltes entrades i divertir-nos”, va apuntar Sergi Caballero.  Quan li han preguntat si aquesta crisi podria portar el Sónar a plantejar-se un canvi de seu, el director creatiu del festival va expressar tota la molèstia que portava dins: “Nosaltres som de Barcelona i no tenim ganes de donar a un altre la capitalitat que el Sónar dona a la ciutat. Però de vegades et planteges si els que manegen la ciutat s’adonen del que fa el Sónar per Barcelona”. Amb aire de broma, possiblement per distendre l’ambient, Caballero va dir que estava mirant “Reus” com a seu alternativa. Rialles necessàries.

La lluita dels 'riggers' continua

Notícies relacionades

Mentrestant, el col·lectiu de 'riggers' no atura les protestes. Després de conèixer la decisió del jutge, el seu portaveu, Isaac Flix, va afirmar que respecta la resolució, malgrat no compartir-la, i va recordar que "el judici real” per determinar si s’ha vulnerat el seu dret de vaga o no serà al setembre. El col·lectiu que representa, va dir, es continuarà mobilitzant fins que es garanteixin "drets mínims". En declaracions a l’ACN, Flix va lamentar la falta de recolzament de l’Ajuntament i el Govern en aquest conflicte i ha alertat que l’empresa pública tindrà dificultats per muntar grans esdeveniments sense ells.