CONFLICTE LABORAL

La Fira garanteix la celebració del Sónar malgrat la vaga de muntadors

El col·lectiu de muntadors dels elements aeris dels escenaris mantenen la vaga convocada des d'aquest dijous, dia 11, fins al dissabte 20 de juliol

zentauroepp48947195 barcelona 5 07 2019 los montadores de escenarios del s nar h190710192110

zentauroepp48947195 barcelona 5 07 2019 los montadores de escenarios del s nar h190710192110 / SERGI CONESA

1
Es llegeix en minuts
Julián García

El conflicte laboral entre la Fira de Barcelona i els professionals del muntatge dels elements aeris dels escenaris –coneguts com a‘riggers’– voleteja de manera preocupant sobre l’organització del festival Sónar, que s’ha de celebrar a les seves instal·lacions de Montjuïc i Gran Via entre el 18 i el 20 de juliol. El col·lectiu de muntadors manté la vaga prevista des d’aquest dijous fins al dia 20, mentre la Fira assegura que l’aturada “no afectarà el festival” i garanteix un “funcionament normal”. Advanced Music, empresa organitzadora del Sónar, afirma, per la seva banda, que “haurà d’acollir-se a les solucions relatives al muntatge [...]  segons el contracte subscrit amb la Fira, que ha garantit la celebració del festival”.

Els muntadors mantenen un estira-i-arronsa amb la Fira per la nova licitació del seu servei, que fins ara oferia UTE Rigging i que s’adjudicarà a una nova empresa a partir de l’octubre. Els ‘riggers’ consideren que aquesta nova licitació no garanteix la continuïtat dels treballadors. La Fira, per la seva banda, estima que “la possible subrogació dels treballadors actuals [...] seria il·legal” i “podria plantejar un problema legal amb les empreses que puguin presentar-se al concurs”.

La Fira va anunciar en un comunicat que si finalment “UTE Rigging no pot realitzar aquest servei” contractarà altres empreses “per assegurar el muntatge” del Sónar. Quim Español, advocat del Col·lectiu Ronda, que assessora els treballadors, va considerar que aquesta decisió de la Fira “implicaria vulnerar el seu dret a la vaga”.

“Gravíssim perjudici”

Notícies relacionades

Els representants dels treballadors i UTE Rigging van mantenir dimecres en el Departament de Treball una reunió durant més de cinc hores sense que es pogués desbloquejar la situació. La Fira també hi va acudir, però va declinar participar en la reunió al considerar que ells no són part del conflicte.

A través d’un comunicat, el Sónar va apuntar que “continua recolzant la necessitat de negociació entre els ‘riggers’, UTE Rigging i Fira” i va advertir del “gravíssim perjudici” que podria suposar un canvi als calendaris de muntatge “per als més de 2.000 treballadors involucrats en el projecte, els més de 120.000 assistents, les organitzacions i serveis implicats, així com a la mateixa ciutat de Barcelona”. 

Temes:

Sónar 2022