CONFLICTE LABORAL

El Sónar confia en «un acord» entre la Fira i els muntadors

El jutge admet a tràmit una denúncia dels 'riggers' per presumpta vulneració del seu dret a la vaga

zentauroepp49081517 grafcat2341  barcelona  15 07 2019  trabajadores de diferent190715191257

zentauroepp49081517 grafcat2341 barcelona 15 07 2019 trabajadores de diferent190715191257 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Julián García

Dia tens, un més, per a l’organització de la 26a edició del Sónar. Ahir, el festival es va mostrar convençut que els muntadors de les estructures aèries dels escenaris (els coneguts com a ‘riggers’) i la Fira de Barcelona, que mantenen un enverinat duel laboral, «arribaran a un acord que no perjudiqui el festival», després que transcendís que un jutge havia admès a tràmit una denúncia del col·lectiu de treballadors per presumpta vulneració del seu dret a la vaga. A l’espera que el jutge determini si dicta o no mesures cautelars, el Sónar va assegurar que “el festival es continua muntant tal com estava previst” i que té constància que les dues parts “continuen parlant per arribar a un acord”. El Sónar ha d’obrir les portes aquest dijous a les instal·lacions de la Fira de Montjuïc i Gran Via.

Els ‘riggers’ van iniciar dijous passat una vaga l’acabament de la qual està previst per a dissabte, dia 20, en què conclou el Sónar. Els muntadors mantenen un estira-i-arronsa amb la Fira per la nova licitació del seu servei, que fins ara oferia UTE Rigging i que s’adjudicarà a una nova empresa a partir de l’octubre. Els treballadors denuncien que la institució firal, després de vèncer la concessió per a aquest servei externalitzat, ha convocat un nou concurs sense garantir que l’adjudicatària contracti els treballadors antics ni en respecti les condicions laborals. Després de l’inici de l’aturada, la Fira va contractar altres treballadors, en una decisió que, segons els ‘riggers’, “vulnerava el seu dret a la vaga”.

El jutjat social número 27, el titular del qual és Santi Vidal, va admetre a tràmit la denúncia del col·lectiu, en què demanen que dicti mesures cautelars que “desactivin qualsevol activitat tendent a invisibilitzar o disminuir els efectes de la vaga”. La decisió va crear tensió i rumors entorn d’una hipotètica cancel·lació del Sónar per les mesures que pogués prendre el jutge, com podria ser la paralització –o fins i tot el desmuntatge– de tota l’obra feta fins ara pels treballadors externs que ha contractat la Fira. “Per sobre de tot, el nostre desig és que les dues parts arribin a un acord. En qualsevol cas, tenim el compromís tant dels ‘riggers’ com de la Fira que el seu propòsit és no perjudicar el Sónar”, va expressar a aquest diari un responsable del festival.

La resposta dels ‘riggers’

Notícies relacionades

En aquest sentit, aquest dilluns els ‘riggers’ en vaga van assegurar que tenien un equip especial per “salvar” el festival i muntar “en 36 hores” les estructures aèries si el jutge ordena  mesures cautelars. “Volem negociar. L’única pretensió de la protesta és mantenir els llocs de treball dels ‘riggers’”, va afirmar ahir l’advocat Quim Español, que assessora els treballadors. 

D’altra banda, el Departament de Cultura de la Generalitat ha ressaltat la importància del festival per a la cultura catalana i ha manifestat que confia que se celebrarà “amb normalitat” malgrat la vaga. En un comunicat, el departament ha dit que “confia en la resolució del conflicte” i ha definit el festival com una “plataforma imprescindible per a l’escena musical i artística catalana”. “El prestigi i posicionament internacional del festival contribueixen a situar Catalunya a l’avantguarda de la música, la innovació i la tecnologia mundial”, ha afirmat la Generalitat, que ha reconegut que “el Sónar genera un impacte econòmic important a Barcelona”.

Temes:

Sónar 2022