ARTISTES POLIFACÈTICS

Música 'indie' per als seguidors de 'Stranger Things'

Diversos membres del repartiment de la sèrie fantàstica d'èxit de Netflix tenen la seva pròpia banda de rock alternatiu

Finn Wolfhard, l'actor que encarna Mike Wheeler, lidera el nou grup de moda als EUA, el Canadà i el Regne Unit

calpurnia-2

calpurnia-2

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

¿Ets seguidor de la saga ‘Stranger Things’ i t’agrada l’indie rock? Si la resposta és doblement afirmativa estàs d’enhorabona. Diversos membres de l’elenc tenen les seves pròpies bandes de guitarres alternatives. La més prometedora és la que lidera Finn Wolfhard, el joveníssim actor que encarna Mike Wheeler a la sèrie fantàstica d’èxit de Netflix. Ell canta i toca la guitarra a Calpurnia, una formació musical amb un horitzó més que prometedor segons alguns mitjans especialitzats.

Wolfhard, de 16 anys, és el que està tenint més repercussió en el circuit 'indie' –fa uns mesos van participar en els prestigiosos 'lives' de l’emissora de Seattle KEXP i ja s’han colat en alguns festivals– i probablement aplanarà el camí de la resta, tres actors amb un més que meritori domini dels instruments. A saber: Charlie Heaton, el germà gran de Will a 'Stranger Things', toca la bateria a Comanechi, una banda de rock sorollós a cavall del Japó i Londres; Gaten Matarazzo, el simpàtic Dustin a la sèrie de misteri, té una banda de versions anomenada Work In Progress; i Joe Keery, el ‘guaperes’ Steve Harrington al serial, toca en els psicodèlics de Chicago Postanimal, que l’any passat van publicar el seu debut amb el segell Polyvinyl.

Carrera meteòrica

L’espigat Wolfhard és la cara més coneguda de Calpurnia, una banda amb tot just dos anys de vida. Completen aquesta formació establerta a Vancouver (Canadà) uns altres tres xavals fins ara desconeguts, però amb un innegable talent musical: el bateria Malcolm Craig, la guitarrista Ayla Tesler-Mabe i el baixista Jack Anderson. Tot i que en les imatges promocionals podrien passar per una banda d’amics de l’escola, els quatre membres es van conèixer fora de les aules. I tampoc són un producte de màrqueting, una banda fabricada als despatxos d’una multinacional. Anderson i Wolfhard, per exemple, es van fer col·legues al coincidir en la gravació d’un videoclip dels seus paisans PUP, autèntics herois del pop punk canadenc. En aquest rodatge van decidir que armarien la seva pròpia banda amb altres xavals de la seva edat i, fins ara, s’han mogut sempre pel circuit 'indie'.

A començaments del 2018 Calpurnia va publicar el seu primer senzill, ‘City Boy’, el videoclip del qual acumula més de quatre milions de reproduccions, i a començaments de l’estiu passat van llançar al món la seva primera referència, un EP amb sis cançons titulat ‘Scout’, coeditat per diversos segells independents com Royal Mountain Records –llar d’artistes com MacDeMarco i els esmentats PUP, entre d’altres– i Transgressive.

Comptar amb tot un actor de moda com Wolfhard ha proporcionat a la prometedora banda de Vancouver un èxit gairebé instantani. La seva carrera és més que meteòrica; la popularitat de Calpurnia puja com l’espuma sobretot als EUA, el Canadà i el Regne Unit. El seu debut a la televisió es va produir el fa just un any, quan amb prou feines portaven un any tocant junts, ni més ni menys que en el Jimmy Kimmel Live, un dels ‘late shows’ més vistos i respectats dels EUA. 

El polifacètic Wolfhard intenta separar les seves dues carreres tant com pot, tot i que els seus seguidors no l’hi posin sempre fàcil. “Recordo anar a l’escenari i endollar la meva guitarra per afinar i escoltar que algú cridava des del públic preguntant on era Eleven (la seva amiga especial a la sèrie)”, explicava en una entrevista a la revista especialitzada ‘NME’.  “Molts dels fans de Calpurnia són fans de ‘Stranger Things’ i no suposa cap problema. Són súper lleials i increïbles, realment estimen la música”, afegia.

Influències d’ahir i avui

Notícies relacionades

Malgrat la seva curta edat, els membres de Calpurnia han versionat en els seus primers concerts clàssics com The Velvet Underground i exhibeixen una volença per l’electricitat melòdica i dels noranta de Weezer i Pixies, als quals també han emulat en els seus directes. Això sí, la banda de capçalera, la que comparteixen els quatre membres de Calpurnia és Twin Peaks, com una cosa així com els seus germans grans. Sense anar més lluny, el primer vídeo que van penjar Calpurnia al seu canal de YouTube va ser una versió –bastant calcada de l’original– del 'Wanted You' de Twin Peaks.

El vincle amb aquesta banda d’indie de garatge de Chicago va més enllà. El seu cantant i guitarra,  Cadien Lake, va exercir com a productor de la seva primera referència. “L’experiència va ser genial. Jo estava nerviós, per la seva edat, per si podien tirar-ho tot endavant, però va ser realment fàcil. Tenen molt talent”, va explicar Lake ‘NME’.