CITA EMPORDANESA D'ESTIU

El Ballet del Mariïnski inaugura el Festival de Peralada

La companyia de Sant Petersburg oferirà dos programes en l'inici de la 33a edició del festival

zentauroepp48916901 icult the four seasons by valentin baranovsky foto state aca190703192713

zentauroepp48916901 icult the four seasons by valentin baranovsky foto state aca190703192713 / BARANOVSKIY-VALENTIN

2
Es llegeix en minuts
Pablo Meléndez-Haddad

Amb les populars ‘Quatre estacions’, de Vivaldi, però en versió coreogràfica, el Ballet del Teatre Mariïnski  de Sant Petersburg inaugura aquest dijous la 33a edició del Festival Castell de Peralada, una trobada que cada estiu sap combinar una àmplia oferta de dansa, òpera i música clàssica amb el millor de la música popular. Amb l’objectiu d’“arribar a tota mena de públic”, segons afirma el director de l’esdeveniment, Oriol Aguilà, la programació aixeca el teló amb el primer dels dos programes que oferirà la cèlebre companyia russa en el que serà el seu debut a Peralada.

Fins al 17 d’agost es passejaran per l’escenari del Festival –dedicat a la memòria de Montserrat Caballé– estrelles de la lírica, com ara el tenor Juan Diego Flórez i la soprano Sondra Radvanovski, però també divos del ballet, com Carlos Acosta i Sol Picó, i noms significatius de la música popular, com Charlotte Gainsbourg i Paul Anka.

Les ‘Quatre estacions’ del Mariïnski porten la firma del coreògraf Ilya Zhivoi, que s’inspira en l’obra vivaldiana en la visió de Max Richter, comptant amb Ekaterina Kondaurova i Roman Belyakov com a principals intèrprets, una peça coral estrenada el 2017. L’endemà serà el torn de ‘Chopiniana’, de Fokine; ‘In the night’, de Robbins, i ‘Margarita i Armando’, d’Ashton. La dansa a Peralada també comptarà amb ‘El Quijote de Plata’ del Ballet del Sodre de l’Uruguai, que dirigeix Igor Yebra –una coreografia de l’espanyola Blanca Li–, i amb l’Acosta Danza, amb coreografies de Goyo Montero, Sidi Larbi Cherkaoui, Russell Maliphant i Jorge Crecis.

S’anuncien, a més, entre altres propostes, una nova producció de ‘La Traviata’, l’estrena absoluta de l’òpera de cambra de Joan Magrané ‘Diàlegs de Tirant e Carmesina’, la ‘Història d’un soldat’ de Stravinski amb direcció d’Àlex Ollé (La Fura dels Baus), un concert amb Gustavo Dudamel i recitals de Núria Rial, Juan Sancho, Joseph Calleja, Camilla Nylund i Ludovic Tézier.

Homenatge a Caballé

Juan Diego Flórez torna a Peralada, aquesta vegada, acompanyat de la soprano Ruzan Mantashyan i de la Simfònica del Vallès, i Sondra Radnavovski, que aquests dies assaja l’òpera ‘Luisa Miller’ al Liceu, oferirà un recital en homenatge a la desapareguda Montserrat Caballé, soprano que va estar molt vinculada sobretot als inicis del Festival.

Notícies relacionades

El conjunt barroc Vespres d’Arnadí, dirigit per Dani Espasa, serà el protagonista del Festival a la Vila, un espectacle pensat per als habitants de Peralada en el qual participaran diversos ballarins que donaran vida a obres barroques, comptant, a més, amb unes danses d’autor anònim que es van trobar en una masia del Pirineu.

A l’‘Estiu Musical’ de Peralada, dedicat a música popular, jazz i altres vessants, s’esperen, a més de les actuacions de Charlotte Gainsbourg i Paul Anka, velades a càrrec de Jessie J, Marco Mezquida –artista resident del Festival– o Chicuelo, sense oblidar aquell ‘Hotel’ del Cirque Éloize, una nit de ball amb el grup Pink Martini i ‘Maestro’, un eclèctic espectacle que barreja música ‘dance’ i clàssica que acomiadarà aquesta edició 2019.