UNA ENTITAT EN CRISI GREU

La SGAE, al caire del caos després de no aprovar-se els seus nous estatuts

El rebuig del text per part de l'assemblea general podria suposar la pèrdua de la llicència per operar com a entitat de gestió

zentauroepp48730652 madrid 21 06 2019  sede de la sociedad general de autores de190624185232

zentauroepp48730652 madrid 21 06 2019 sede de la sociedad general de autores de190624185232 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Nando Cruz
Nando Cruz

Periodista

ver +

Els socis de la SGAE han dit ‘no’ als nous estatuts. S’obre així un nou escenari en el qual Cultura podria retirar-li l’autorització com a entitat de gestió i on la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (CISAC) els expulsaria.

En un ambient de tensió, l’assemblea general de la SGAE ha rebutjat, per tercera vegada, el nou text estatutari. En aquesta ocasió, malgrat haver tingut un percentatge del 62,78% de sís (15.502 vots) el nou text no ha sigut aprovat al no aconseguir els dos terços necessaris, el 66,6%. Un 36,07% de socis ha votat que no (8.907) i un 1,14% dels socis s’ha abstingut (282). En aquesta assemblea general han votat 1.356 socis dels 18.000 que tenen dret de vot d’un total de 120.842 socis.

Entre els que han demanat el sí durant el debat previ a la votació del punt quatre de l’ordre del dia ha estat el cantant Pau Donés, mentre que en el bàndol del no s’han posicionat Inma Serrano –membre de l’actual junta directiva– l’expresident de la SGAE, José Miguel Fernández Sastrón, i els membres de la Coalició Autoral.

Amb aquest resultat, la SGAE està més a prop de ser intervinguda parcialment pel Ministeri de Cultura, que va recórrer divendres passat la interlocutòria de l’Audiència Nacional pel qual es rebutjava la intervenció judicial de la SGAE sol·licitada pel Govern, així com la remoció dels seus òrgans de representació, a l’entendre que no era competent per a això.

Segons Cultura, l’Advocacia de l’Estat va recórrer la interlocutòria emsa per la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional el 18 de juny passat en relació amb la intervenció temporal de la Societat General d’Autors.

En qualsevol cas, "l’emissió de la interlocutòria no ha afectat en cap extrem" el procediment administratiu de revocació de l’autorització de la SGAE, iniciat mitjançant l’apercebiment efectuat el 27 de setembre de l’any 2018, que segueix obert i plenament vigent, va assenyalar Cultura.

En recents declaracions el ministre de Cultura, José Guirao, no va descartar seguir per la via judicial per resoldre la situació "insostenible" de la SGAE, i fins i tot va indicar que Cultura sospesa retirar-li l’autorització com a entitat de gestió.

Des del 15 de juliol de l’any 2018 els estatuts de la SGAE no s’ajusten a la llei de propietat intel·lectual (TRLPI), per la qual cosa el 27 de setembre d’aquell any, el Ministeri de Cultura va advertir a l’entitat pels seus "incompliments legals" i, al no corregir-los, va demanar la intervenció judicial temporal a través de l’Advocacia de l’Estat el febrer passat.

En total, la major entitat que s’ocupa a Espanya dels drets d’autor, la SGAE, ha rebut del Ministeri de Cultura 13 requeriments i un apercebiment, principi del final d’una intervenció anunciada.

I també pendent de l’aprovació dels nous estatuts hi ha la Confederació Internacional de Societats d’Autors i Compositors (Cisac), que el 30 de maig va decidir excloure com a membre durant un any la SGAE d’Espanya, arran de denúncies "que són motiu de gran preocupació en relació amb les activitats de l’entitat".

A més, exigeix la realització addicional d’"importants desenvolupaments tècnics i canvis reglamentaris necessaris per garantir el compliment de la SGAE de les regles professionals" per a les societats que integren l’organització.

Notícies relacionades

Aquesta sanció podrà "ajustar-se o aixecar-se en qualsevol moment", sempre que el Consell de Direcció consideri que s’ha aconseguit prou progrés per aplicar els requeriments de la Cisac.

Abans de votar el text consolidat d’estatuts, els socis de la SGAE han tirat endavant els comptes anuals de l’any 2017 amb un 64,5% i els de l’any 2018 amb un 59,61%. També han aprovat la política general d’inversions amb un 70,81% i la política de gestió de riscos amb un 69,57%.