GUARDONS LITERARIS

El drama dels refugiats, protagonista del Premi Llibreter 2019

'Yo voy, tú vas, él va', de l'alemanya Jenny Erpenbeck, i 'Novel·la', el debut del barceloní Pol Beckmann, guanyadors dels premis del gremi de llibreters de Catalunya

zentauroepp48677370 pol beckmann  guanyador del premi llibreter 2019 de literatu190617202200

zentauroepp48677370 pol beckmann guanyador del premi llibreter 2019 de literatu190617202200 / Pere Francesch

3
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Deixar que s’ofegui gent al Mediterrani no està molt lluny d’Auschwitz”, declarava l’octubre passat, al seu pas per Barcelona, l’escriptora alemanya Jenny Erpenbeck parlant de la crisi dels refugiats. Aquest és el tema central dels seus llibres, ha recordat l’autora, i en concret de la seva novel·la ‘Yo voy, tú vas, él va’ (Anagrama; Les formes del verb anar’, en català, aAngle), que aquest dilluns s’ha alçat amb un Premi Llibreter el 2019 en la categoria d’Altres Literatures de marcada sensibilitat i conscienciació social, en una flamant 20a edició en la qual en Literatura Catalana s’ha reconegut el debut del barceloní Pol Beckmann, per ‘Novel·la’ (Quaderns Crema), durant una gala a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya (TNC). 

El jurat dels premis que concedeix cada any el gremi de llibreters de Catalunya triant per la seva qualitat obres publicades de maig a maig, ha valorat “l’atreviment literari” del jove Beckmann, nascut el 1991, a més del seu “domini del llenguatge” i “la seva originalitat en el plantejament dels límits entre la ficció i la realitat”. A ‘Novel·la’, el desequilibrat i insatisfet escriptor protagonista, Bekman, es veu immers en un triangle amorós amb la seva dona i amb la Sofia, la dona dels seus somnis.

Llaç amb la segona guerra mundial

Aferrada a una realitat molt més crua és la novel·la premiada d’Erpenbeck, nascuda a Berlín Oriental el 1967, que la va publicar, recorda poc abans de rebre el guardó, abans de la gran omada de refugiats que va arribar a Europa el 2015. No obstant, el jurat ha destacat la “prosa àgil, directa i sense excés de dramatisme”, que aborda “sense caure en els tòpics” un tema que desgraciadament continua d’actualitat. En ‘Yo voy, tú vas, él va’, un catedràtic emèrit de Filologia s’implica en la història d’uns refugiats africans que li recorden com, sent ell un nen, també va ser un refugiat, que va haver de fugir de Polònia durant la segona guerra mundial. Una peripècia, segons revela Erpenbeck, que forma part de la història de la seva pròpia família.

Dues novel·les juvenils

Un llaç també amb l’aixecament del feixisme d’aquella vella Europa, amb la guerra a les portes, té ‘Camins d’aigua (Barcanova), segona entrega (autoconclusiva) de la trilogia ‘La llum d’Artús’, de Raimon Portell (Barcelona, 1963). Aquesta novel·la d’aventures, barreja de ficció i història, ha sigut la premiada pels llibreters com a millor obra de Literatura infantil i juvenil de Literatura Catalana, una categoria que l’any passat debutava en els Llibreter al costat del seu equivalent a Altres Literatures, que en aquesta ocasió ha reconegut ‘La canción del cuco’ (Bambú, en castellà i català), de Frances Hardinge. Aquesta novel·la de fantasia i misteris, “plena de paisatges foscos i pors” i amb referències constants als contes de fades, orquestrada per la britànica, és, segons l’opinió del jurat, digna successora dels grans clàssics de la tradició anglesa per a joves.  

El tradicional Premi Llibreter al Millor llibre il·lustrat ha recaigut en ‘Sirenas’ (Kókinos), primera obra de la californiana Jessica Love, que narra com el petit Julián tem que la seva àvia descobreixi com li agrada disfressar-se i sentir-se com una sirena. Segons el jurat, és un llibre infantil “valent, que celebra el fet de ser un mateix malgrat els prejudicis.”

Mencions especials 

En aquesta edició, hi ha hagut dues mencions especials vinculades també a l’exili i la guerra. A‘Les nostres riqueses’ (Libros del Asteroide / Periscopi), de Kaouther Adimi, i a 'Fugir era el més bell que teníem' (Club Editor), de Marta Marín-Dòmine, que tracta amb "qualitat literària i elegància el tema de l’exili, imposat o desitjat." 

Notícies relacionades

Durant la gala s’han anunciat també els guanyadors del VIII Memorial Pere Rodeja: el llibreter Sergio Bassa, de la llibreria Bassa de Móra d’Ebre, i l’escriptor Màrius Serra.  

Els Premis Llibreter del 2018 les novel·les guanyadores van ser 'Permagel’ i 'Teoría general del olvido’, d’Eva Baltasar i José Eduardo Agualusa, respectivament. En edicions anteriors van obtenir la promoció de les llibreries obres com ‘Gegants de gel’, de Joan Benesiu, ‘Germà de gel’, d’Alicia Kopf, ‘Manual para mujeres de la limpieza’, de Lucia Berlin, o ‘Ánima’, de Wajdi Mouawad.