UNA REIVINDICACIÓ DEL SECTOR

L'eterna cronologia del museu del còmic que no arriba

Fa més d'una dècada que el projecte per allotjar el centre a l'antic edifici de la CACI de Badalona està paralitzat

zentauroepp38384254 icult  edificio caci badalona museo del c mic   al copyright190528192553

zentauroepp38384254 icult edificio caci badalona museo del c mic al copyright190528192553

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El projecte de crear un museu del còmic a Badalona, a l’edifici de l’antiga fàbrica CACI, fa més d’una dècada que s’eternitza. La crisi, vaivens i interessos polítics i desacords entre les administracions han castigat una iniciativa pública que segueix en via morta. Mentrestant, a Sant Cugat, dijous, 13 de juny, dos col·leccionistes, sense comptar amb cap subvenció pública ni ajuda i des de la iniciativa privada, obriran les portes d’un Museu del Còmic, més modest, sí, però real.

Octubre del 2006

Ferran Mascarell, llavors conseller de Cultura del Govern tripartit, va encarregar a Ficomic (Federació d’Institucions Professionals del Còmic) un avantprojecte. Va ser l’embrió del que havia de ser el museu del còmic. 

Desembre del 2009

La Generalitat tria com a seu del futur museu, entre tres candidatures més, l’antiga i emblemàtica fàbrica Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria (CACI), de 1899, situada a Badalona davant el mar, de 4.000 metres quadrats útils. 

Gener del 2010 

El successor de Mascarell com a conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va donar un gran impuls al projecte al firmar un acord amb Badalona i presentar el pla director del que llavors havia de ser el Museu del Còmic i l’Il.lustració de Catalunya (MCIC). El pacte estipulava que la Generalitat havia de destinar-hi vuit milions d’euros i l’Ajuntament de Badalona, en aquell moment amb el socialista Jordi Serra com a alcalde, 3,4 milions d’euros per rehabilitar l’edifici de la CACI, que havia d’allotjar el centre. El consistori va complir la seva part i es va encarregar de les obres l’arquitecte Miquel Espinet. Es preveia que s’inaugurés el 2012. En el projecte participaven Ficomic i l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya (APIC).  

Desembre del 2010

Es constitueix un equip de comissaris per impulsar el museu. 

Febrer del 2011

Mascarell, de nou conseller de Cultura, aquesta vegada amb el Govern d’Artur Mas, anuncia que el museu queda pendent d’estudi. La crisi econòmica ja està més que assentada. Ficomic i l’APIC insten en un comunicat la Generalitat a complir la seva part del pla. 

Març del 2011

Acaba la primera fase de les obres de l’edifici de la CACI. Tres mesos després, el popular Xavier Garcia Albiol és alcalde de Badalona. 

Gener del 2013 

Fa dos anys que les obres estan congelades i Ficomic, l’APIC i l’Ajuntament de Badalona promouen una reunió amb el Departament de Cultura per desbloquejar la situació. Proposen crear una fórmula jurídica per al CACI, que podria ser una fundació. Això permetria incorporar administracions públiques com la Diputació de Barcelona i el Govern central a més d’empreses privades, associacions professionals i agents socials.

Abril del 2013 

Mascarell descarta que sigui museu nacional, però es reuneix amb Ficomic i es mostra d’acord en el tema de la fundació. 

Juliol del 2013

El Departament de Cultura, l’Ajuntament de Badalona, APIC i Ficomic coincideixen en la necessitat que la gestió del futur museu sigui sostenible des del punt de vista econòmic, que combini recursos públics aportats per les institucions públiques, aportacions de patrocinadors privats i ingressos propis que generi el mateix centre.

Setembre del 2013

Un equip d’experts comencen a treballar per formar la col·lecció que haurà de ser la base patrimonial del museu. Es reserva a la Biblioteca de Catalunya un important paper com a fons d’arxiu.  

Gener del 2015

Carles Santamaria, llavors director de Ficomic i dels salons del còmic i el manga de Barcelona, anuncia que les negociacions amb la Generalitat s’han desencallat i que ja existeix un calendari que podria permetre la inauguració cap al 2018. L’alcaldessa de Badalona és Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú.    

Abril del 2015 

Després de les expectatives creades al febrer, el conseller Mascarell admet que no disposen dels 8 milions d’euros que la Generalitat s’havia compromès a aportar el 2010. Però puntualitza que el projecte segueix en marxa. El museu es diria Centre de les Arts del Còmic i la Il·lustració a Badalona (CACI), sigles que coincideixen amb les de l’antiga fàbrica de Badalona.  

2016

La situació es manté congelada per falta de pressupost. Es faran dues reunions bilaterals Ajuntament de Badalona - Generalitat en les quals el Govern al·lega falta de diners tot i que mantenen el tema sobre la taula.  

Maig del 2017

Salta la polèmica quan un regidor del PDCat al consistori de Badalona, Pere Martínez Carreté, insta a enterrar el paralitzat projecte i demana a la llavors diputada de CiU a Madrid Lourdes Ciuró que presenti una esmena als pressupostos de l’Estat reclamant sis milions d’euros per rehabilitar l’edifici de la CACI per destinar-lo a activitats docents amb estudiants de la Universitat Autònoma de Bellaterra. De seguida s’alcen les veus en contra i a favor de la continuïtat del museu, entre elles, la de Santamaria i la del llavors primer tinent d’alcalde de la ciutat, Oriol Lladó, d’ERC, que forma govern amb l’alcaldessa Dolors Sabaté. Des de la conselleria de Cultura, la Generalitat s’escudava en la falta de consens per portar endavant el projecte mentre que Lladó reclamava que complís el compromís firmat amb Tresserras el 2010.

Setembre del 2017

El llavors conseller de Cultura Lluís Puig i Josep Boya, director general d’Archius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, presenta el nou pla de museus de la Generalitat fins al 2030. S’hi descarta crear un museu del còmic. Badalona reformula el projecte de la CACI buscant un enfocament més modest i intenta concretar un centre d’art, còmic i il·lustració on es puguin celebrar activitats puntuals com exposicions, xerrades o presentacions culturals. Han reformat la teulada de l’edifici i per a això es liciten obres, amb una inversió de 100.000 euros, per adequar la planta baixa i fer-la visitable. 

2018 

Canvi de govern a Badalona. Al juny, el socialista Àlex Pastor desbanca de l’alcaldia Dolors Sabater en una moció de censura amb els vots a favor del PP, el PSC i Cs. 

Febrer del 2019

Notícies relacionades

El nou govern municipal del PSC i Units busca inversors privats en una fira immobiliària de Cannes per a la CACI entre diversos edificis públics al·legant que cal buscar-los un ús perquè no es deteriorin per falta de manteniment. “Si el còmic arriba algun dia, hi estarem encantats, però si no, l’edifici no pot estar tancat”, declara el regidor Jordi Subirana. 

Abril del 2019

A falta d’un mes per a les eleccions municipals, en l’últim ple de l’Ajuntament de Badalona s’aprova una moció per recuperar el projecte del museu del còmic a la CACI amb els vots a favor de Guanyem Badalona, ERC, PSC i Units i les abstencions del PP, ICV-EUiA, Cs i el Partit Demòcrata. Per a això es proposa reprendre les converses amb la Generalitat per exigir que compleixi la seva part del conveni firmat el 2010 d’aportar-hi 8 milions d’euros. 

Temes:

Museus Còmic