MÉS D'UNA DÈCADA DE VAIVENS

Badalona es resisteix a enterrar el Museu del Còmic malgrat la plantada de la Generalitat

Ni Cultura ni ajuntament llancen la tovallola, però el projecte del centre de l'edifici de la CACI segueix en via morta

zentauroepp48509887 badalona 06 06 2019 icut fachada del edificio de la antigua 190607111407

zentauroepp48509887 badalona 06 06 2019 icut fachada del edificio de la antigua 190607111407 / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pilota del museu del còmic de Badalona continua saltant de la teulada de la Generalitat a la de l’Ajuntament de Badalona en un serial polític de més d’una dècada. Mentre les institucions públiques han deixat pràcticament en via morta un projecte que va germinar el 2006 (quan el Govern del tripartit va encarregar un estudi per realitzar-lo), la iniciativa privada ha posat la directa i els ha fet un gol fent realitat el Museu del Còmic de Sant Cugat, que obrirà les portes el dijous, 13 de juny.

Prop de 13 anys porta eternitzant-se el projecte per materialitzar un museu de la historieta a Catalunya ubicat a l’antiga fàbrica CACI de Badalona, un edifici que el consistori va rehabilitar invertint-hi 3,4 milions d’euros el 2010 complint el conveni firmat amb la Generalitat, segons el qual aquesta havia d’aportar-hi la seva part: 8 milions per portar-lo a bon port, que continuen sense arribar. Primer, al·legant falta de pressupost per la crisi; després, escudant-se altre cop en l’aplicació del 155, i amb un Departament de Cultura que amb els vaivens del procés ha vist passar quatre consellers en tres anys, Santi Vila, Lluís Puig, Laura Borràs i, ara, Mariàngela Vilallonga. 

“No està defenestrat”

No obstant, ni el Govern ni els partits polítics que es repartiran l’Ajuntament de Badalona després dels resultats de les municipals del 26 de maig s’atreveixen a enterrar oficialment el pla, tot i que aquest continua sense desbloquejar-se. Per a Elsa Ibar, directora general de Patrimoni cultural de la Generalitat, “el projecte no està defenestrat”. “Quan va començar a plantejar-se, la situació del país era diferent, era un projecte molt ambiciós, faraònic, un museu amb totes les de la llei, amb una infraestructura important. Però amb la crisi ja es va veure que era poc viable econòmicament, necessitava dos milions a l’any per al seu funcionament i 15 persones en plantilla”. Ibar recorda que el Pla de Museus 2030, presentat el 2017 pel llavors conseller de Cultura Lluís Puig, “establia un gir en el sistema museístic” i ja el descartava com a museu nacional rebatejant-lo com a futur Centre de les Arts, el Còmic i la Il·lustració. 

El camí passa, apunta Ibar, per “reconfigurar el projecte, que sigui un lloc més d’activitats i exposició”. I, mentre l’espai no s’habiliti, “la Biblioteca de Catalunya continuarà treballant per ampliar la col·lecció amb adquisicions i la conservació i digitalització de fons”. Tot i que, admet, hi ha pocs diners disponibles per comprar obres.  Ara, assenyala, la Generalitat esperarà a veure com queda el nou consistori de Badalona. “Si es planteja un full de ruta, no per a el gran museu inicial, sinó com es va parlar amb l’exalcaldessa Dolors Sabater, per a un centre de difusió del còmic, potenciarem aquesta línia”, assegura després de recordar que no hi ha hagut cap contacte amb l’últim alcalde, el socialista Àlex Pastor, que va desbancar l’any passat Sabater (Guanyem Badalona) amb una moció de censura amb els vots a favor del PP i Cs. 

Segons la directora de Patrimoni, hi ha pocs diners disponibles per comprar obres 

A finals de l’any passat, l’‘exconsellera’ Borràs declarava: “És una iniciativa interessant i segurament una assignatura pendent, però no té un projecte concret ni un consens sòlid en l’àmbit municipal”. Però aquest abril, l’últim ple de l’ajuntament abans de les eleccions la desmentia aprovant una moció per recuperar el pla de la CACI impulsat per Guanyem Badalona i ERC, amb vots a favor del PSC i Units per Avançar i les abstencions del PP, ICV-EUiA, Ciutadans i el Partit Demòcrata. El context preelectoral va influir i cap partit es va atrevir a votar en contra. La moció comprometia a reprendre converses amb la Generalitat i exigir que aquesta complís i aportés els 8 milions pactats. 

En l’aire

Ara tot torna a estar en l’aire, a l’espera de com quedi el nou consistori. El popular Xavier García Albiol va guanyar les municipals del 26 de maig amb 11 regidors, però no va aconseguir la majoria absoluta i la resta de partits en l’oposició segueixen elucubrant pactes, al tancament d’aquesta informació, per evitar que sigui alcalde. “Està previst que l’edifici de la CACI aculli el museu del còmic i és una cosa que contemplem, però més de 10 anys després no podem estar esperant eternament –declarava a aquest diari Albiol just abans dels comicis–. Si hi ha opció per recuperar el projecte el recolzarem, però també estem oberts a un altre tipus d’ús, singulars i qualitatius, socials o culturals. Mentre esperem que la Generalitat es decideixi a fer el pas no pot ser que des del 2010 l’edifici en què vam gastar tres milions d’euros estigui aturat”.  

Guanyem Badalona en Comú, l’ara coalició de Sabater i ERC que va governar des del 2015 fins que va patir la moció de censura, va quedar segona amb set regidors. Quan estaven al capdavant de l’alcaldia es van mantenir convençuts defensors del projecte, han sigut els únics que l’han portat en el seu programa electoral i van impulsar la moció d’abril. El 2017, l’exregidor republicà Oriol Lladó ja va sortir contundentment en recolzament d’aquest quan el llavors regidor del PDCat Pere Martínez Carreté va voler destinar l’edifici a usos universitaris. Ara, poc abans de les municipals, Lladó responia a aquest diari en nom de la coalició. “Continuem apostant-hi i defensant-lo. El veiem com un equipament cultural d’interès nacional dedicat al món del còmic i la il·lustració. Malgrat tots els vendavals és vigent i té futur. La Generalitat al·lega que com que no ens posem d’acord i no hi ha consens, no es pot avançar ni assegurar la continuïtat de la inversió”. Amb el mandat de Sabater es van fer obres de manteniment a l’edifici i s’hi van invertir 100.000 euros per adequar la planta baixa per fer activitats culturals.  

La pilota

Notícies relacionades

Ja després de les municipals, el PSC, que a l’abril buscava inversors per a la CACI en una fira immobiliària de Cannes, s’ha posicionat: “Que el museu del còmic sigui una realitat depèn de la Generalitat. L’ajuntament ha fet els deures, tots els grups municipals estan d’acord en tirar endavant el projecte, fa poc es va votar una moció en un ple, però fa falta veure la implicació real per part de la Generalitat. La pilota és a la seva teulada”. Els socialistes, amb sis regidors, poden tenir la clau de l’alcaldia.  

Des de la Generalitat, Ibar avisa: “Mentre Badalona mantingui el projecte viu l’edifici de la CACI seria idoni, si no, buscaríem altres espais”. 

Temes:

Museus Còmic