QUÈ FER AVUI A BARCELONA

Món Llibre: un festival literari infantil amb biblioteques, tallers i espectacles

Consta de dos espais per a diferents edats perquè els nens puguin llegir i participar en activitats

S'hi podran veure originals muntatges sobre Alícia, Pinotxo o la Caputxeta i dues pel·lícules animades basades en llibres

mn-llibre-2018-fotojordi-oliver-8

mn-llibre-2018-fotojordi-oliver-8

4
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

Els llibres poden (i han de) ser els millors amics dels nens. Al seu costat poden desenvolupar la imaginació, la intel·ligència verbal i emocional, aprendre milions de coses, viure fantasies impensables i..., per descomptat, passar una bona estona. Amb aquesta finalitat se celebra avui i demà al CCCB, el MACBA i els seus voltants un completíssim festival literari infantil titulat Món Llibre. Consta de dues grans biblioteques, contacontes i una àmplia llista d’espectacles per a nens que figuren entre el millor de la temporada. Continueu llegint...

Els nens podran divertir-se amb diversos contacontes. / JORDI OLIVER

Una habitació infantil i l’exòtic Orient

Pel que respecta a les biblioteques, estan fetes a mida dels lectors i dividides en dos espais. El primer està dedicat als més petits (fins als 3 anys), compost per capçals de llit i coixins per recrear aquells moments en què els pares els llegeixen contes. Podran fixar-se en les il·lustracions, seguir les lletres amb els dits o imitar els sons dels animals. Igualment s’instal·larà un petit teatret on es representarà El secret de la detectiva Klaus, on una divertida investigadora intentarà, amb l’ajuda dels nens, descobrir els secrets que amaguen contes com La Caputxeta Vermella, Els tres porquets o Polzet.

Els nens podran llegir contes en dos espais diferents. / JORDI OLIVER

El segon (pensat per a infants de 4 a 12 anys) està ambientat en el colorit Orient de Les mil i una nits, entre teles de seda i una decoració exòtica amb haimes àrabs i botigues de nòmades del desert. L’escriptora Marga Socias els descobrirà personatges mítics i paisatges meravellosos i, amb una mica de sort, potser ens visita Sherezade mateixa, la narradora d’aquesta sèrie de contes orientals.

La il·lustradora Carme Solé i la campanya 'Why'.

Noves tecnologies i un homenatge

Podrem descobrir com s’utilitzen les noves tecnologies per renovar els contes de tota la vida. Igualment, visitaran el festival il·lustradores com Carme Solé, l’autora de la campanya Why? (Per què?) , i es rendirà homenatge a l’escriptor Gabriel García Márquez, que sempre va lluitar pels drets dels nens més desfavorits, així com es llegiran fragments escollits de la seva obra. Hi participen més de 50 entitats, bé siguin editorials, revistes infantils o llibreries, que oferiran tallers, narracions de contes i altres activitats originals.

 

 

El món dels contes i espectacles sorprenents

Continuem amb els espectacles, perquè són superatractius. El músic Marc Parrot i la dibuixant Eva Armisén ens ensenyaran Tinc un paper, en el qual es canta i es pinta i faran tots els papers de l’auca d’un conte. Tots dos jugaven en un teatre a punt de ser enderrocat mentre uns amics preparaven una obra. Descobriran que si treballen en equip, tot és possible. El secret de la Nanna ens ofereix la possibilitat de saber què fan els protagonistes dels contes quan no els veiem. Una imaginauta, Nanna, ens guiarà per l’interior del seu camió màgic per saber amb qui juguen la Caputxeta o la Sireneta i altres detalls insòlits dels nostres personatges favorits.

 

 

Si ens van les atraccions més modernes, les trobarem a Alícia i les ciutats invisibles, un espectacular muntatge audiovisual amb efectes sonors i de llum inspirat en l’obra de Lewis Carroll. Alícia s’endinsarà en un univers misteriós atapeït d’éssers estranys i algun monstre que escenifica les pors i anhels que deixem enrere al convertir-nos en adults. Pinocchio porta la marca de garantia de Roseland Musical, i és un espectacle molt original de dansa, música i imatges que també combina les noves tecnologies per explicar un Pinocchio adaptat al segle XXI en el qual Geppeto fabrica els seus ninots amb materials reciclats i el nen de fusta és un aficionat als videojocs.

 

 

Màgia, titelles i cine

Bobines et flacons està representat per una companyia francesa que ens portarà a Chez Lucette, una botiga misteriosa que amaga cançons, històries, acròbates tancats en capsetes i moltes altres sorpreses en ampolles o bosses que una aranya s’ha encarregat d’atrapar. Màgia, poesia i imaginació en un establiment molt particular. No podien faltar els titelles amb A taula!,  en la qual un ogre està preparant un trist sopar compost per verdures quan un nen li truca a la porta i no pensa en cap altra cosa que no sigui a menjar-se'l. Però s’adona que té fred i gana i està sol, i es converteix en el seu amic.

 

 

El cine també té cabuda en aquest certamen per mitjà de dues pel·lícules inspirades per contes infantils. La primera és Ernest & Celestine, a partir de l’obra de Gabrielle Vincent, dos amics que són un os amb ànima d’artista i una rateta òrfena a qui acull a casa seva. Junts viuran aventures en companyia d’una petita oca i participaran en el ball dels ratolins. L’altra proposta cinematogràfica és El grúfal, basada en el llibre de la britànica Julia Donaldson. Explica les peripècies d’un ratolí que s’endinsa en un bosc a la recerca de menjar. Allà ensopegarà amb una guineu, un mussol i una serp que el convidaran menjar amb ells. Rebutja l’oferta perquè assegura que ha quedat amb el grúfal, però ¿qui és el grúfal?

 

 

Moltes opcions i molt desitjables per despertar la curiositat infantil per la literatura. Encara que tampoc fa falta que siguem menors d’edat perquè ens deixem portar pels nostres records i disfrutem d’unes hores fantàstiques. Vinga, ¿oi que no costa tant treure el nen que portem dins?

Notícies relacionades

  

 

Món Llibre

Lloc:  MACBA, CCCB i voltants.

Horaris:  dissabte, 6, i diumenge, 7, d’11 a 19.30 hores.

Preu:  actes gratuïts.

Més informació:  lameva.barcelona.cat/monllibre