EL FUNDADOR DE LA LEGIÓ

Amenaça ultra a una botiga per vendre el llibre 'España salvaje', amb Millán-Astray a la tapa

El comerç de llibres i discos La Integral, de Madrid, denuncia que un membre de la Plataforma Patriòtica Millán-Astray li va exigir que retirés de l'aparador el volum editat per La Felguera

L'home va assenyalar que els membres de l'associació són "gent diferent i difícil"

zentauroepp47419705 icult libro espa a salvaje190319194002

zentauroepp47419705 icult libro espa a salvaje190319194002

2
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

La figura de José Millán-Astray,fundador de la Legió i flagell de demòcrates i intel·lectuals, torna una vegada més a ser notícia, després que es complís al novembre el 80è aniversari del seu històric exabrupte davant un Unamuno en estat de gràcia. “Abajo la inteligencia, viva la muerte”,li va imprecar després del famós “Venceréis pero no convenceréis” dedicat als feixistes. Divendres passat, una botiga de llibres i discos madrilenya,La Integral, va patir una amenaça per part d’un autodenominat membre de laPlataforma Patriótica Millán-Astray,a l’haver observat a l’aparador del seu localla portada del llibre ‘España salvaje’, publicat per La Felguera Editores,en què es mostra un cèlebre i inquietant retrat del militar. La fotografia mostra totes les seves ferides de guerra, a conseqüència de les quals va perdre un ull, un braç i una cama, a més dels sentits de l’olfacte i del gust.

La combinació del títol i del tema, una història alternativa d’Espanya firmada per diversos autors, unida a la foto no va agradar en absolut al membre de la plataforma, que en una trucada va amenaçar la María, que regenta el comerç, amb mesures legals contra la llibreria i l’editorial. “El llibre que tens a l’aparador i amb el qual has difamat a les xarxes socials és una ofensa per a molts espanyols. Per això et demanem que el retiris”, va dir.

Davant de l’amenaça –que va incloure una definició dels integrants de l’associació com a “gent diferent i difícil”–, la llibretera va contestar que el llibre es quedaria on era i que no comprenia bé en què es basarien per emprendre aquestes accions legals. Lluny d’intimidar-se, els amos de la botiga madrilenya han fet pública aquesta conversa a través de les xarxes socials i han aconseguit un gran nombre de recolzaments.

Notícies relacionades

En concret una llibreria catalana, Pati Blau Llibres de Cornellà, ha mostrat el seu recolzament a la seva homònima madrilenya col·locant també al seu aparador el llibre al costat d’un llibre infantil titulat 'Pequeños grandes gestos por la libertad de expresión' (Alba).

‘España salvaje’, subtitulat ‘Los otros episodios nacionales’ i resumit en el lema “una orgia macabra d’esperpents patris”, és un llibre profusament il·lustrat amb gravats i fotografies que pretén demostrar que Espanya és un país molt donat “a l’extermini, la cultura de la mort i la necropolítica”. L’amenaça sorgeix poc després que a Madrid l’ajuntament decidís canviar el nom del carrer de Millán-Astray pel de carrer de la Intel·ligència.