UN CLÀSSIC DEL 'ROCK CATALÀ'

Sau30, reunió d'exalumnes al Liceu

La gira dels exmembres del grup que va crear èxits com 'Boig per tu' recala al Gran Teatre enarborant l'eslògan de 'banda sense futur'

jgarcia47023681 barcelona 19 02 2019 icult entrevista a pep sala  que act a 190228211026

jgarcia47023681 barcelona 19 02 2019 icult entrevista a pep sala que act a 190228211026 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

Sense Carles Sabater no hi pot tornar a haver Sau, però sí una “trobada d’exalumnes”, com Pep Sala anomena Sau30, que ve a ser la recreació més propera possible a la banda que va produir ‘hits’ del rock en català com ‘Tren de mitjanit’, ‘És inútil continuar’ o la balada ‘Boig per tu’. “El nostre eslògan és‘una banda sense futur’”, apunta el guitarrista per aclarir els termes de l’operació.

Sau30 reuneix set músics més que van treballar a Sau: els guitarristes Jordi Mena i Josep Lluís Pérez, els bateries Xarli Oliver i Quim ‘Benítez’ Vilaplana (que en els concerts, de dues parts, s’alterna), el teclista Ramon Altimir, el baixista Pep Sánchez i el percussionista i corista Gerry Duffy, als quals s’uneixen tècnics de so, llum i escena heretats de versió original del grup. I dues peces noves: Joan Antonell (programacions, guitarra acústica) i la figura enla qual se centraran moltes mirades, el cantant Jonathan Argüelles.

El paper més delicat

L’evocació de Carles Sabater anirà a càrrec d’aquest fan de Sau de 33 anys, que va veure el grup per primera vegada quan en tenia 5. Responsable de promoció d’una discogràfica i cantant de la ‘tribute band’ Tornem a Sau (tot i que es va iniciar en la música com a bateria), Argüelles afronta la seva delicada missió amb el “màxim respecte”,conscient del que el públic espera d’ell. “En bona mesura és gent que ja havia anat a concerts de Sau i que espera que ens assemblem com més millor al grup”, observa. “El Carles era un gran cantant, i les seves interpretacions tenien complicacions,però jo faig la meva feina, sense substituir-lo”.

La idea de Sau30 va néixer de la trobada familiar de membres del grup mare celebrat amb motiu del seu 30è aniversari,el 31 d’octubre del 2017 a Vilanova de Sau. “Alguns de nosaltres feia molt temps que no ens vèiem, i en plena eufòria ens vam dir que havíem de repetir-ho, però amb públic. I va sortir la idea: ‘¡fem un Liceu!’”, recorda Pep Sala. El Gran Teatre, escenari on Sau mai va arribar a actuar, no tenia dates lliures a curt termini i el projecte va créixer al construir-se tota una gira que va arrencar l’abril passat al festival Strenes, de Girona.

20 anys sense Carles Sabater

El concert del Liceu té lloc un parell de setmanes després del20è aniversari de la mort de Sabater,el 13 de febrer, una coincidència de la qual el grup no va ser conscient. “El Liceu ens va donar aquesta data tancada per al 2019. Va ser Lluís Gendrau, de la revista ‘Enderrock’, que va fer que ens n'adonéssim: ‘¿Li fareu un homenatge?’, ens va preguntar”, assegura Jonathan Argüelles. “No va ser res estudiat, en absolut”, afegeix Pep Sala.

Els concerts de Sau30 s’estructuren en dos blocs: en el primer, el grup recreael concert del 1996 al Palau d’Esports,i en el segon,el del 1992 a la plaça de toros Monumental. “Reproduïm una mica aquelles nits, jugant fins i tot amb l’estètica i la sintonia que utilitzàvem llavors, del grup irlandès Clannad”, explica Sala, que ha confiat en la memòria d’Argüelles per resoldre més d’un detall. “Fins i tot quan estem assajant i tenim algun dubte sobre com tocar una cosa, ell és l’únic que ho té clar: ‘En el 96 ho fèieu així, i en el 97 ho vau canviar’”, riu el guitarrista. El cantant ho assumeix amb gust. “Aporto la visió del seguidor del grup”.

Gravació en directe

Notícies relacionades

Sau30 no crearà cançons noves, tot i que no descarta publicar “un record”de la gira. “Molta gent ens ho ha demanat, i tenim molts concerts gravats. Abans, registrar un concert era una moguda, però avui dia connectes un disc dur a la taula i ja ho tens”, reflexiona Sala, que entreveu activitat per al grup fins a final d’any.

¿I després? El guitarrista es veu, a curt i mitjà termini, component per al teatre i no tant recuperant la seva carrera en solitari. “Tinc la sensació que he acabat una etapa i no tinc ni idea de què faré més endavant”, confessa. Tampoc Argüelles pensa en la vida després de Sau30. “Aquest grup m’agrada tant que faig esforços per no pensar que un dia o altre s’acabarà”.