EL COMPTE ENRERE DELS PREMIS DE L'ACADÈMIA DE HOLLYWOOD

Aquestes són les pel·lícules nominades a l'Oscar que pots veure sense sortir de casa

1-estrenos-roma / periodico

5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La gala dels Oscars s’acosta perillosament (és d’aquí res, la matinada de diumenge a dilluns) i encara queden dubtes sobre què marcar en certes caselles de la quiniela. Encara hi ha força pel·lícules per assimilar, categories en les quals no ens sona gairebé cap títol, etcètera, etcètera, etcètera.

Afinar les apostes sembla difícil, potser econòmicament complicat, però ¿per què no avançar feina des de casa? Molts dels títols nominats es poden veure en 'streaming', ja sigui per subscripció o lloguer, i en algun cas, com certs curts, sense necessitat de pagar ni un duro. Aquí n’oferim una petita guia.

Totes les pantalles porten a 'Roma'

D’entrada, no pot ser més fàcil accedir a una de les grans favorites de l’any en nombroses categories: parlem, per descomptat, de 'Roma', d’Alfonso Cuarónd’Alfonso Cuarón, amb la qual Netflix aspira a aconseguir el seu primer Oscar a la millor pel·lícula (i, de passada, millor pel·lícula estrangera i el que sorgeixi).

L’any passat, 16 dels 18 guanyadors dels Critics Choice Awards es van repetir posteriorment als Oscars. Aquest any, la gran guanyadora d'aquests premis ha sigut 'Roma', amb els guardons a millor pel·lícula, director, fotografia i pel·lícula estrangera. Els premis del sindicat de directors també prediuen el futur, ¿i qui s’ha emportat el premi gros? Cuarón. Mireu ja (si és possible, amb una bona pantalla, o com es pugui) la favorita, que ens temem que no és 'La favorita'.

Sense sortir de Netflix, també es pot donar una ullada a la pel·lícula una mica menys imponent 'La balada de Buster Scruggs', dels Coen, nominada a millor cançó (ens morim de ganes de veure Tim Blake Nelson fent de ‘cowboy’ cantant al Dolby Theatre), disseny de vestuari i guió adaptat.


Hi ha altres possibles millors pel·lícules

A Hollywood, sigui com sigui, ningú sap res, i de vegades oblidem que en els Oscars no voten els crítics, sinó un eclèctic grup de professionals del cine que es regeix pels criteris més diversos, no només artístics. Si s’imposa, com en els Globus d’Or, la idea de "pel·lícula entretinguda igual a millor pel·lícula", potser ‘Bohemian rhapsody’ (de lloguer a l’iTunes i Rakuten TV, des de dimecres, dia 20) podria donar la relativa sorpresa.

Tot i que ha perdut força en les últimes setmanes, tampoc desestimem les possibilitats d’una altra pel·lícula sobre una gènesi artisticomusical: 'Ha nacido una estrella' (de lloguer a l’iTunes i Rakuten TV), per a la qual l’Oscar a la millor cançó sembla clar; aneu assajant per al karaoke de matinada. "Tell me something, girl...".

estrenos-estrella / periodico

I després hi ha 'Black Panther' (Movistar+ Cine), de Ryan Coogler, i 'Infiltrado en el kkklan' (per comprar a l’iTunes des de dimecres, dia 20), de Spike Lee, eficaces màquines d’entreteniment i alhora, sobretot la segona, comentari irat i rellevant sobre qüestions de raça. Molts voldrien veure-les al cim per molts motius.

Alguns hauríem volgut veure 'El reverendo’ (lloguer a Rakuten TV, Microsoft Store i iTunes) en més categories, com ara millor pel·lícula i millor actor (Ethan Hawke), però només apareix en la de millor guió original. Creients de Paul Schrader, repetiu a casa.


Chazelle contra el 'blockbuster'

Una altra pel·lícula estranyament menystinguda per l’Acadèmia ha sigut 'First man (El primer hombre)’ (lloguer a l’iTunes), següent treball de Damien Chazelle després de guanyar, per breus moments, l’Oscar a millor pel·lícula 'La ciudad de las estrellas (La La Land)'. Però sembla que la seva èpica és massa tranquil·la, i la seva emoció, massa continguda. I després hi ha la controvèrsia amb la bandera nord-americana, que es podrà no veure en l’allunatge, però apareix una dotzena de vegades al llarg del metratge.  

estrenos-1-first-man---el-primer-hombre / periodico

El cas és que la de Chazelle només té nominacions a premis tècnics, d’aquells que l’Acadèmia faria saltar de la retransmissió tranquil·lament. Entre d’altres, el d’efectes visuals, en què té tots els números per perdre: els seus són massa elegants, íntims, en contrast amb l’’horror vacui’ de 'Ready player one' (Movistar+ Cine) o 'Vengadores’: Infinity war' (Movistar+ Cine). Disney té més opcions de guanyar amb aquesta última que amb les menys populars 'Han Solo: Una historia de Star Wars' (Movistar+ Cine) i 'Christopher Robin' (lloguer a Google Play, Rakuten TV i iTunes).

També en l’apartat d’animació, la lluita sembla entre exuberància i minimalisme: 'Els increïbles 2' (lloguer a Google Play, Rakuten TV i iTunes) és una amenaça important per a l’artesanal 'Isla de perros’ (disponible a Movistar+ Cine i per llogar a Microsoft Store, iTunes i Google Play).


La fotografia importa

Els discursos que l’Acadèmia va voler excloure de la retransmissió eren els de millor fotografia, muntatge, maquillatge i perruqueria i curt d’imatge real. Davant la resposta de la comunitat cinematogràfica, la decisió ha sigut revocada, de manera que potser podrem veureLukasz Zal recollir l’Oscar a millor fotografia pel seu treball a 'Cold war' (Filmin), després d’haver sigut nominat en la mateixa categoria (juntament amb Ryszard Lenczweski) per 'Ida', també dirigida per Pawel Pawlikowski.   

estrenos-4-cold / periodico


Històries reals

Pot ser que la llista de nominades a millor pel·lícula no reuneixi les millors esgarrifances recents del cine (¿on són 'El reverendo’, 'Burning' o 'Hereditary'?), però la categoria de millor documental és equilibrada i sòlida. Caldrà esperar fins al març per veure el documental d’escalada 'Free solo’ a National Geographic, 'Minding the gap' a Movistar+ i el festival Americana, on també s’hi podrà veure 'Hale County this morning, this evening. Però a Filmin ja s’hi poden caçar 'RBG', sobre la vida i el llegat legal de la icònica jutge Ruth Bader Ginsburg, i 'Of fathers and sons', per a la qual el director Talal Derki va conviure durant més de dos anys amb la família d’un membre d’Al-Qaida.

Més colpidores històries reals, aquestes en format curt: 'Final de partida' (Netflix), sobre un grup de metges de cures pal·liatives i la seva relació diària amb la mort; 'Una revolución en toda regla' (Netflix), sobre una màquina de fer compreses que trastoca, positivament, un llogaret de l’Índia; 'Black sheep' (YouTube; subtítols en anglès), protagonitzat per un jove negre que va abraçar el racisme per sobreviure; 'Lifeboat' (YouTube; només versió original), sobre els esforços de l’ONG Sea Watch per salvar migrants de morir ofegats, i 'A night at the garden' (Vimeo, subtítols en espanyol), compost completament amb material d’arxiu del míting nazi que el 1939 va omplir el Madison Square Garden.

Notícies relacionades