11a EDICIÓ

El Mag Larí presenta els premis Gaudí més paritaris

Tres de les cinc pel·lícules amb més nominacions ('Viaje al cuarto de una madre', 'El fotógrafo de Mathausen' i 'Les distàncies') estan dirigides per dones

fcasals46714905 icult  mag  lari  presentador  xi premis  gaudi fot  david  190126142759

fcasals46714905 icult mag lari presentador xi premis gaudi fot david 190126142759

1
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

La màgia del Mag Lari guiarà aquesta nit la gala dels 11è Premis Gaudí, que comptarà amb el major nombre de candidates femenines de la història. Competiran 36 produccions en 22 categories.

Empatats amb nou nominacions parteixen tres films com favorits: ‘Entre dos aguas’, d’Isaki Lacuesta, ‘Viaje al cuarto de una madre’, de Celia Rico, i ‘El fotógrafo de Mathausen’, de Mar Targarona.  No gaire lluny els segueixen ‘Petra’, de Jaime Rosales, amb vuit, i ‘Les distàncies’, d’Elena Trapé, amb set.

Les dones han anat guanyant terreny les últimes edicions. L’any passat van vorejar el 40% de nominacions i van copar la meitat del palmarès.  La societat està canviant i el cine, també. Aquest any l’Acadèmia del Cinema Català  ha reconegut encara més el talent femení al cine. Les nominades aquest any arriben gairebé a la meitat de les candidatures. Espais fins ara dominats per homes com fotografia, efectes visuals, muntatge o so també compten amb més presència d’especialistes femenines.

En la pugna pel premi a millor actriu rivalitzen aquest any Alexandra Jiménez (‘Les distàncies’), Bárbara Lennie (‘Petra’), Carme Elías (‘Quién te cantará’) i Lola Dueñas (‘Viaje al cuarto de una madre’). I en la de millor actor, Àlex Brendemühl (‘Petra’), Israel Gómez Romero (‘Entre dos aguas’), Mario Casas (‘El fotógrafo de Mauthausen’) i Sergi López (‘La vida lliure’).

Notícies relacionades

Més de 1.600 convidats acudiran a la gala de l’Acadèmia del Cinema Català. Entre els representants polítics destaca la presència anunciada del ministre de Cultura,  José Guirao –el primer en la història de la festa del cine català–, el president de la Generalitat, Quim Torra, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la consellera de Cultura, Laura Borràs, i el president del Parlament, Roger Torrent. També acudirà Beatriz Navas, directora de l’ICAA, l’institut estatal encarregat de la regulació del cine a Espanya.

Gala dirigida per Lluís Danés

Lluís Danés, director de la gala per tercer any consecutiu, ha volgut comptar amb el Mag Lari perquè la màgia serà el fil conductor en una vetllada que tindrà un to reivindicatiu i llançarà un al·legat a favor de la llibertat d’expressió. En aquesta ocasió l’escenografia serà plena de miralls. “La idea –segons Danès– és posar-nos a nosaltres mateixos, com a indústria i com a país, davant d’un mirall i poder explicar el punt en què ens trobem”.