UN ANY D'INICIATIVES

L'Any Brossa reforça l'esperit combatiu i avantguardista del poeta

Nombroses activitats i exposicions commemoraran des d'aquest dissabte el centenari del naixement del creador barceloní

zentauroepp46587552 barcelona  21 5 97   sociedad  arte y cultura   joan brossa 190117184525

zentauroepp46587552 barcelona 21 5 97 sociedad arte y cultura joan brossa 190117184525

2
Es llegeix en minuts
Anna Abella
Anna Abella

Periodista cultural

Especialista en art i llibres, en particular en novel·la negra, còmic i memòria històrica

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Brossa naixia el 19 de gener de 1919 a Barcelona. Tot justcent anys després, aquest dissabte, la fundació que porta el seu nom commemorarà l’efemèride i, amb la lectura de 100 dels seus poemes, donarà el tret de sortida a l’Any Brossa, que vol ser un reconeixement a uncreador transgressorque va defensar la República, que “transformava la realitat a través de la poesia, que concebia la poesia com un experiment i un llenguatge de combat” i que quan li deien que era un autor d’avantguarda, ell responia: “soc un poeta que va per davant; és la societat la que va retardada”. Així l’ha glossat Vicenç Altaió, president de la Fundació Brossa, després de qualificar-lo de poeta literari, visual, escènic i objectual que "va abandonar el model de cultura liberal-burgesa per adscriure’s a favor de la cultura popular”.

Comissariat per Manel Guerrero i coordinat des de la fundació per Judith Barnés, l’Any es tancarà el 30 de desembre, coincidint amb l’aniversari de la mort de l’artista. Fins aleshores, buscarem “difondre el seu llegat” i generarem noves mirades sobre la seva obra, es desplegarà un cúmul d’iniciatives impulsades tant per la Fundació com per l’Ajuntament de Barcelona, la Conselleria de Cultura de la Generalitat, el Macba i institucions públiques i privades. 

Exposició 

La nova seu de la fundació del poeta, al carrer de la Seca, a un pas del Born, estrenada a l’Espai Brossa, cedit per l’ajuntament, serà l’epicentre de l’Any, que comptarà, de maig a setembre, amb l’exposició ‘Joan Brossa i la poesia experimental’, comissariada per Eduard Escoffet i en la que es busca el diàleg de la seva obra poètica amb la d’altres creadors. Agafarà el relleu un nou festival d’art i poesia que combinarà instal·lacions escèniques i ‘performances’.   

Una altra exposició, ‘Poesia Brossa’, que va oferir el 2017 el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) –que custodia el seu llegat–, com ha avançat el seu director, Ferran Barenblit, després de passar per Vitòria començarà una itinerància internacional que la portarà a diverses capitals del continent americà, començant el juliol pel Museu Nacional de Belles Arts de Buenos Aires.    

Nombrosos llibres

Entre les nombroses publicacions que s’esperen (sense comptar les reedicions) destaquen el llibre-catàleg de l’exposició del Macba, el catàleg raonat sobre la seva poesia visual que prepara la Fundació Azcona de Madrid, l’edició del seu teatre complet (a Arola, coordinada per Glòria Bordons i Héctor Millinas), un estudi de l’últim supervivent de Dau al Set, Arnau Puig (Comanegra), una ‘Antología de poemas visuales’ (Visor), una selecció de la seva poesia, ‘Sonets transgredits’ (Nórdica) o un estudi de Carles Rebassa (Angle).      

Notícies relacionades

A més d’un cicle de diàlegs a la Fundació entre persones que van conèixer Brossa, lectures dramatitzades, espectacles, exposicions temporals i activitats en equipaments culturals de Catalunya, a la Universitat de Barcelona se celebrarà el II Simposi Internacional Joan Brossa i la Filmoteca de Catalunya presentarà un documental.  

 

Pressupost “zero”

Davant de <strong>les paraules d’Altaió, </strong>que des de la fundació ha dit que l’Any comptava amb “pressupost zero”, la consellera de Cultura, Laura Borràs, que ha assistit a la presentació, s’ha afanyat a puntualitzar que, des del Govern, tot i que no existeixi una partida extraordinària per a la commemoració, sí es destinen aportacions des dels pressupostos ordinaris per a diferents iniciatives a través de la Institució de les Lletres Catalanes, de l’Institut Ramon Llull o la xarxa de biblioteques. El consistori barceloní, per la seva part, ha aportat a l’Espai Brossa 150.000 euros de pressupost. Borràs també ha informat que la Generalitat entrarà en el patronat de la Fundació.