CRÒNICA D'ÒPERA
La triomfal tornada de 'Butterfly' al Liceu
L'òpera de Puccini emociona un públic entregat al teatre líric de La Rambla

liannaharoutounianyjorgedeleon4945-089aa-bofill
Va tornar al Liceu l’esteticista ‘Madama Butterfly’ estrenada el 2006 per Moshe Leiser i Patrice Caurier, reposada el 2013, i per qui ja han desfilat un gran nombre d’intèrprets de l’obra mestra de Puccini. Un títol tan popular implica programar moltes funcions, el que obliga a comptar amb un ampli contingent d’especialistes. És així com, després de l’estrena a càrrec de Fiorenza Cedolins, Richard Leech i Carlos Álvarez, també han reviscut aquest muntatge a La Rambla cantants de tant prestigi com Cristina Gallardo-Domás, Aquiles Machado, Daniela Dessì, Fabio Armiliato, Joan Pons, Liping Zhang, Hui He, Roberto Alagna, Ermonela Jaho, Jorge de León, Àngel Òdena, Patricia Racette, Stefano Secco o Roberto Aronica. Una constel·lació als qui es van unir, en l’estrena de dissabte, la soprano armènia Lianna Haroutounian, la mezzo valenciana Ana Ibarra i el baríton d’Úbeda Damián del Castillo, amb un Jorge de León que repetia com Pinkerton.
Igual com els seus il·lustres predecessors, els nous i aplaudits protagonistes –la funció va acabar amb part del públic posat dret– van patir la mateixa tortura a la qual aquesta coproducció amb el Covent Garden ve condemnant els seus intèrprets des de la seva primera representació: un so sec i, sobretot, sense projecció, que obliga el director musical –en aquest cas un molt equilibrat Giampaolo Bisanti– a grans esforços per equilibrar les veus solistes amb la densa i colorista orquestra pucciniana, tot i que –igual com les batutes que han dirigit el muntatge– no sempre s’aconsegueix.
Esforç addicional dels solistes
Notícies relacionadesSense escenografia corpòria i oberta a la gran torre escènica del Liceu, la proposta impedeix que les veus es projectin correctament a la sala quan no es mouen per la boca de l’escenari, gairebé eliminant els molts i vitals interns d’aquesta obra, des de l’entrada de Butterfly –que, a més, la malvada direcció escènica obliga a la protagonista i al reduït cor que l’acompanya a cantar fora d’escena– fins a les últimes exclamacions de Pinkerton, a qui també se li veta l’entrada a l’escenari en els últims compassos.
Això es tradueix en unesforç addicional dels solistes, que empenyen més del compte o que, de no fer-ho, només es projecten bé determinades notes, com li va passar a Lianna Haroutounian, que va construir una Butterfly gairebé perfecta tant vocalment com escènicament, però que no sempre va poder lluir el seu centre i els seus greus. Això de Jorge de León és d’un altre planeta, ja que la seva potència canora gairebé sempre supera els obstacles de la proposta, convencent una vegada més com un Pinkerton cruel i irresponsable. Damián del Castillo va aprofitar l’oportunitat que se li va donar cantant i movent-se com un Sharpless segur i convincent, els tres molt ben secundats per una Suzuki commovedora a càrrec d’Ana Ibarra.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Guerra a Ucraïna Trump es limita a amenaçar Rússia amb aranzels mentre rearma Ucraïna
- Comissió Bilateral Estat-Generalitat ERC veu insuficient el nou finançament: "La música sona bé, però les concrecions són mínimes"
- Finançament autonòmic Andalusia esclata contra l’acord de finançament amb Catalunya i el Govern li ofereix acollir-se al mateix model
- Successos La investigació de l’incendi de Paüls apunta a l’acció humana com a causa: negligència o provocat
- Estudi científic ¿Per què algunes persones necessiten posposar més vegades el despertador? La ciència té una resposta (i afecta més les dones)