L'AVANTSALA DELS OSCARS

'Bohemian rhapsody' sorprèn als Globus d'Or mentre continua triomfant a la taquilla

El 'biopic' sobre Freddie Mercury aconsegueix per sorpresa els premis a la millor pel·lícula i el millor actor dramàtic

'Green book' guanya el guardó a la millor comèdia i Alfonso Cuarón conquista amb 'Roma' el reconeixement al millor director

globos-de-oro / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Els Globus d’Or han fet gala una vegada més de la seva fama com a capsa de sorpreses que tendeix a repartir generosament els premis i no necessàriament serveix per predir el desenllaç dels Oscars. Dues pel·lícules amb pocs números a les quinieles han aconseguit aquesta matinada els principals premis que entrega l’Associació de la Premsa Estrangera de Hollywood.

En la categoria de drama s’ha imposat ‘Bohemian rhapsody’,el biopic sobre Freddie Mercuryque ha fet miques la crítica i Que entusiasma els fans deQueen, mentre‘Green book’ ha guanyat en l’apartat de comèdia o musical i s’ha imposat a ‘El vicio del poder’, la gran derrotada de la nit juntament amb ‘Ha nacido una estrella’.

Entre les sèries, per fi s’ha fet justícia a ‘The Americans’,un ceptre que ha compartit amb ‘El método Kominsky’ i l’última entregad’‘American Crime Story’Consulteu la llista completa dels guanyadors.

Les tres hores de cerimònia es van patir més que disfrutar. I això que aparentment hi havia ganes de festa. L’esperit reivindicatiu de l’any passat, quan el saló del Beverly Hilton de Los Angeles es va omplir d’esmòquings i vestits negres per protestar contra l’assetjament sexual a Hollywood, va donar pas a una complaença més gran.

Més floretes que pulles

Més bromes blanques que irreverència àcida, més floretes que pulles, més agraïments a parents llunyans que comentaris sobre la realitat social del moment. Potser va contribuir a la vacuïtat generalitzada el to deferent que van imposar des del principi els presentadors, Sandra Oh i Andy Sandberg. L’actriu canadenca va ser la primera dona d’origen asiàtic a exercir de mestra de cerimònies als Globus, una circumstància de la qual ella mateixa es va congratular. 

El discurs de Glenn Close

“No em faig il·lusions, l’any que ve podria ser diferent i segurament ho serà, però ara mateix, en aquest moment, aquesta és la realitat”, va dir, mentre assenyalava uns quants membres del públic. Una estona després va tornar a pujar en aquest mateix escenari per endur-se el segon Globus, aquesta vegada, a la millor actriu dramàtica pel seu paper en la sèrie de la BBC ‘Killing Eve’. Això va ser en l’àmbit de la televisió, perquè en el cine aquest mateix guardó va ser per a l’eterna Glenn Close pel seu paper a ‘La buena esposa’,que va deixar amb la mel a la boca la favorita, Lady Gaga, protagonista d’‘Ha nacido una estrella’. La cantant va tenir la seva recompensa en el premi a la millor cançó original.

Close va pujar a l’estrada amb llàgrimes i sorpresa pel premi, però no va decebre. Va recordar com la seva mare es va passar la vida entregada al seu pare i amb la sensació de no haver perseguit cap de les seves aspiracions. “Hem de realitzar-nos com a persones; hem de perseguir els nostres somnis. Hem de dir ‘puc fer-ho’”, va dir la veterana actriu referint-se a les dones al rebre el tercer globus de la seva carrera.

També va sorprendre Rami Malek Rami Maleken la categoria de millor actor dramàtic, que molts pressuposaven que seria per a Bradley Cooper. “Gràcies a Freddie Mercury per donar-me una alegria que em quedarà tota la vida”, va dir l’intèrpret del ‘frontman’ de Queen. “T’estimo, guapo. Això és per tu i per a tu”.El rodatge de la pel·lícula va estar marcat pels problemes entre Malek i Bryan Singer, que va acabar abandonant la direcció del film setmanes abans de la seva conclusió després d’absentar-se en diverses ocasions del set. Singer havia sigut també acusat per diverses dones d’abús sexual, un element més per convertir el rodatge en un via crucis.

En la categoria de comèdia, les distincions van ser per a Olivia Colman (‘La favorita’) i Christian Bale, que va guanyar més de 15 quilos per encarnarDick Cheney a ‘El vicio del poder’, la pel·lícula que partia amb més nominacions d’entrada, sis. Seva va ser una de les frases més divertides de la nit, quan va donar “gràcies a Satanàs” per haver-li donat inspiració per encarnar Cheney, un dels grans malvats del nostre temps. 

Alfonso Cuarón: millor director i ‘Roma’, millor pel·lícula estrangera. EPA

Alfonso Cuarón, el gran triomfador

La pel·lícula preferida per la crítica d’aquesta temporada és possiblement ‘Roma’,el drama intimista i autobiogràfic del director mexicà Alfonso Cuarón. Rodada en espanyol, competia entre les cintes estrangeres i, en aquest cas, no hi va haver sorpreses. Cuarón va aconseguir també l’estatueta al millor director, un premi que va dedicar al seu país.

Tant Antonio Banderas com Penélope Cruz estaven nominats pels seus papers en les sèries ‘Genius: Picasso’ i ‘El asesinato de Gianni Versace: American Crime Story’, però tots dos se’n van anar amb les mans buides. La nit va servir també per homenatjar Jeff Bridges, que va rebre el premi Cecil DeMille per tota la seva trajectòria amb un discurs marca de la casa. Va començar amb agraïment i va acabar donant les gràcies per ser viu, com si fos el Gran Levovsky que parlés. 

Michael Douglas, millor actor

Notícies relacionades

Entre els millors treballs per a la televisió, la debutant ‘El método Kominsky’ va fer doblet com a millor comèdia i millor actor per a Michael Douglas,Michael Douglas cosa que va deixar en suspens ‘La maravillosa señora Maisel”, que es va haver de conformar amb el Globus per a la seva protagonista, Rachel Brosnahan. 'El asesinato de Gianni Versace’ també va triomfar per partida doble, seguint la línia d’èxit que va acompanyar la primera entrega de la sèrie, dedicada a O. J. Simpson.

Per acabar, una mica de justícia poètica, tot i que fos a títol pòstum. El ‘thriller’ d’espionatge ‘The Americans’ es va endur finalment el Globus a la millor sèrie dramàtica per la seva sisena i última temporada, un premi que se li havia escapat fins ara.