vincles

El cercle de confiança de Borràs forjat a la universitat

Isaias H. F., el director de l'ILC i el cap de premsa de la consellera han fet classes en màsters dirigits per ella

zentauroepp43610138 els treballadors del departament de cultura han entregat un 180606084653

zentauroepp43610138 els treballadors del departament de cultura han entregat un 180606084653 / Pere Francesch

2
Es llegeix en minuts

Isaias H. F., el col·laborador de la consellera de Cultura, Laura Borràs, que va obtenir tres contractes a dit quan aquesta dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILLC) i que està sent investigat pels agents de l’Àrea de Delictes Econòmics dels Mossos d’Esquadra, sota la instrucció del jutjat número 9 de Barcelona, té vincles amb la dirigent de Junts Per Catalunya que arrenquen amb el grup Hermeneia, un equip acadèmic d’investigació internacional, creat fa 20 anys.

En el Postgrau de Literatura Comparada i Literatura Digital que Borràs va dirigir al’Institut de Formació Contínua-IL3 de la Universitat de Barcelona fins al passat 2 d’octubre, Isaias H. F. és un dels professors. Se’l presentava com a guanyador de la segona i la tercera edició dels premis Ciutat de Vinaròs de Literatura Digital. Uns guardons impulsats per la mateixa Borràs, a través d’Hermeneia, que Isaias H. F. va guanyar en tres ocasions. Va triomfar per primera vegada en la segona edició del certamen, la de 2006, dotada d’un premi de 2.500, amb un text titulat “21 dies”. També va guanyar en l’edició següent, el 2007, dos premis: ex aequo amb ‘Stuart Moulthrop’, en la categoria de poesia, la de 2.500 euros, amb el treball ‘Univers molècula’, i, en solitari, la menció especial Vicent Ferrer, retribuïda amb 1.000 euros, amb ‘La casa sota el temps’. 

Isaias H. F. No és l’única persona pròxima a Borràs en aquest postgrau. En el quadro docent també hi figuren Joan Elies Adell, presentat com a poeta i crític, i Pep Elias, filòleg i escriptor. Elies és l’actual director de la Institució de les Lletres Catalanes (ILLC), lloc en què va succeir a Borràs quan aquesta va ascendir a consellera, i Elias, el cap de comunicació de la Conselleria de Cultura. En el mateix quadre apareix també el nom A. C. V., que el març del 2017 va ser contractat, per 1.000 euros, per fer un vídeo ‘La Poesia’, per la Institució de les Lletres Catalanes, quan el dirigia Borràs.

Els postgraus i els màsters que imparteix l’IL3 són títols propis, no oficials, com els de l’Institut de Dret Públic, vinculat a la Universitat Rei Joan Carles, on va esclatar l’escàndol del màster de Cifuentes. El Postgrau de Literatura Comparada i Literatura Digital dirigit per Borràs entre novembre del 2017 i l’octubre del 2018 tenia un preu de 2.970 euros.

Borràs també va comptar amb Isaias H. F., Elies Adell i Elias en el curs d’especialització en Literatura Digital impartit per l’IL3 entre maig i octubre del 2018, amb un preu de 1.770 euros. 

Però Isaias H. F., Elies Adell i Elias ja havien coincidit abans sota la direcció de Borràs en el Màster en Literatura en l’Era Digital de l’IL3, entre el novembre del 2015 i el desembre del 2017, amb un preu de 5.340 euros.

Notícies relacionades

Les connexions d’aquest nucli són bastant més antigues. Borràs, l’investigat policialment Isaias H. F. i Elies Adell formen partd’Hermeneia, el grup interuniversitari iniciat per l’actual consellera de Cultura el 2000.

El perfil professional oficial de Borràs al web del departament de Cultura diu: “Des de fa 19 anys és professora a la UB, on imparteix Teoria de la Literatura i Literatura Comparada”. Més exacte seria dir, puntualitzen fonts de la UB, que Borràs va ser professora de la UB fins al setembre passat. Les mateixes fonts agreguen que va ser professora associada, això és, sense plaça fixa.