fenomen

Rosalía afronta en els Grammy Llatins la seva primera prova de foc

L'artista del Baix Llobregat aspira en la cerimònia de Las Vegas a cinc premis, tots pel senzill 'Malamente'

zentauroepp45894069 rosalia181114221245

zentauroepp45894069 rosalia181114221245 / J P Gandul

4
Es llegeix en minuts

Tot ha anat rodat per a Rosalía des que el passat 29 de maig va publicar a YouTube el videoclip de 'Malamente', que ja té 32 milions de visualitzacions. Atenció: en aquell moment no tenia discogràfica per al que acabaria sent 'El mal querer', el seu segon àlbum, que no obstant tenia molt avançat amb El Guincho com a soci a la producció. No va ser obstacle perquè la seva actuació dues setmanes després al Sonar fos l’apoteosi del festival. Entre el públic hi havia, entre d’altres, el pianista japonès Ryuichi Sakamoto, el caçador de nous ritmes urbans Diplo y Queco, el productor d’'Aserejé', i no perquè passessin per allà. Poc després d’aquesta actuació va quedar segellat el contracte de la jove de Sant Esteve Sesrovires amb la multinacional Sony. La resta és la història de l’èxit planetari més fulminant del que hi ha memòria, amb crítiques ditiràmbiques reportatges rendits a prestigioses capçaleres internacionals, concerts triomfals i una omnipresència que ha portat Inditex a fitxar Rosalía com a assessora de col·leccions.

Ara arriba la primera prova de foc per a Rosalía. Com un examen davant de la indústria musical es poden entendre les seves cinc nominacions als Grammy Llatins, que s’entreguen a la matinada (hora espanyola) de divendres a Las Vegas. Si li va bé, continuarà el 'crescendo' de la millor versió real d’ 'Ha nacido una estrella' . I si li va malament, serà el primer contratemps. 

Motiu de conversa

De moment, l’imparable fenomen de Rosalía és un tema habitual de conversa entre els seus col·legues de la indústria a Las Vegas. La seva particular unió de flamenc i gènere urbà, amb bastants més precedents del que sol pensar-se, l’ha situat com a notable aspirant a aquests premis, que s’entregaran al MGM Grand Garden Arena, ja que només el colombià J Balvin, amb vuit candidatures, aspira a més gramòfons daurats que ella.

Però abans de la gran gala de la música llatina, en la qual Rosalía participarà, a més, actuant en directe, la jove ja ha deixat empremta a Las Vegas en els dies previs, on el seu nom no deixa de sentir-se en els grupets de periodistes, artistes i executius musicals encara sorpresos per l’èxit de la seva proposta.

"Crec que té un color únic. Crec que a més també representa una sang nova i representa la gent lluitadora d’Espanya que somia, que no es treu per res," va dir J Balvin, que va gravar amb Rosalía el seu tema 'Brillo'. "I crec que és necessari sempre que hi hagi més generacions noves i més dones dins del negoci", va afegir el de Medellín.

Les cinc nominacions de Rosalía van arribar exclusivament pel seu èxit 'Malamente', ja que el calendari va jugar en contra seva, perquè, en la 19a edició dels guardons de l’Academia Latina de la Grabación, només poden competir les produccions musicals publicades entre l’1 de juliol del 2017 i el 31 de maig del 2018. Aquests requisits van deixar fora el single ‘Pienso en tu mirá', estrenat al juliol, així com la resta del seu esperat àlbum 'El mal querer', editat fa dues setmanes.

Les cinc candidatures

En definitiva, Rosalía optarà als premis a gravació de l’any, cançó de l’any, millor fusió/interpretació urbana, millor cançó alternativa i millor videoclip, tots per 'Malamente'.

Nominada a quatre Grammy Llatins, la porto-riquenya Kany García va enquadrar Rosalía dins d’una generació de joves cantautores, com l’espanyola Rozalén o la xilena Mon Laferte, que, segons la seva opinió, estan liderant un canvi en el panorama hispà. "Totes són dones amb unes plataformes de música molt interessants i a mi m’encanta", va dir.

"Això no existia en les cantautores deu anys enrere. Hi havia Natalia Lafourcade, que continua sent-hi i multipremiada, però estava mig soleta allà [...]. Som de diferents costats i això em fascina. Som dones que tenim encara molt a dir, però tristament també estem batallant amb moltes coses de missatges masclistes", va opinar al referir-se a alguns vídeos de gènere urbà.

Segons Grammy

Al marge del resultat de la cerimònia, els Grammy Llatins serveixen per mesurar l’impacte assolit per Rosalía en els últims dotze mesos. I és que el novembre de 2017 l’artista va participar en la 18a edició d’aquests reconeixements, sense que gairebé ningú la conegués encara, com a nominada al premi a nou artista (només havia publicat 'Los Ángeles'), que acabaria emportant-se el dominicà Vicente García. No obstant, Rosalía sí que va impressionar en els Grammy Llatins amb una magnífica actuació en el tribut a Alejandro Sanz interpretant 'Cuando nadie me ve'.

Notícies relacionades

"Quan la vam presentar l’any passat en el Persona del Año vaig veure la reacció de la gent, la veu i les maneres d’ella, i vaig dir: 'Som davant d’una gran artista'", va recordar al setembre el president de l’Acadèmia, Gabriel Abaroa Jr.

Candidata a dos Grammy Llatins, Rozalén va valorar especialment que amb artistes com el seu compatriota el feminisme s’hagi colat al 'mainstream’ . "El feminisme està de moda, clar que sí. Però ¿què té de dolent que una cosa bona es posi de moda? A mi em va entusiasmar quan a Espanya em van deixar cantar 'La puerta violeta' a 'Operación Triunfo’, una cançó feminista a la televisió pública a aquelles hores i en directe, va exemplificar.