CULTURA NIPONA

Els imprescindibles del Saló del Manga de Barcelona

Guia per no perdre's el millor de la fira del còmic i l'animació japonesa del 2018

zentauroepp45710475 barcelona 01 11 2018 icult asistentes al sal n 181101141218 / JORDI COTRINA

zentauroepp45710475 barcelona     01 11 2018    icult      asistentes al  sal n 181101141218
zentauroepp45710700 barcelona     01 11 2018    icult    las autoridades   aut n181101143949
zentauroepp45710465 barcelona     01 11 2018    icult      asistentes al  sal n 181101141121
zentauroepp45710585 barcelona     01 11 2018    icult      unos cocineros prepar181101144025
zentauroepp45710607 barcelona     01 11 2018    icult     mochis en la zona de r181101144005
zentauroepp45708200 barcelona     01 11 2018    econom a      primer d a del sal181101095539

/

4
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

El Saló del Manga de Barcelona torna a omplir des d’aquest dijous i fins diumenge el recinte firal de Montjuïc. La cita dels seguidors del còmic i l’animació japonesa ha fet un gran salt en els últims anys, ampliant recinte i oferta per captar també els aficionats a la cultura nipona en general. El Japó està de modai aquesta fira ho sap: més activitats, més gastronomia, més tallers, més projeccions i més estands de botigues a la recerca de repetir el rècord d’assistents aconseguits l’any passat (147.000) malgrat que aquest any la fira dura un dia menys.

De moment, el públic recolza la cita: les entrades anticipades per adissabte idiumenge estan esgotades, i les de dijous i divendres estan a punt de fer-ho (si s’esgoten, les taquilles només s’obriran en cas que hi hagi prou aforament). Dins, els visitants podran participar en centenars d’activitats als més 75.000 metres quadrats que ocupa aquesta cita. Però el saló, com tots els anys, compta amb actes imprescindible que cap visitant pot perdre’s.

Els autors

El gran reclam del Saló del Manga és poder veure en directeautors japonesos: dibuixants i guionistes que no és habitual que es deixin veure al seu país i menys encara a l’estranger. A la cita de Barcelona solen acudir grans autors (en el passat, Takeshi Obata –'Death note'–, Takehiko Inoue –'Eslam Dunk'–, Wataru Yoshizumi –'Marmalade boy'–....) i aquest any no serà menys. El gran reclam del saló serà Paru Itagaki, una autora que gaudeix de gran èxit amb 'Beastars' (aquest mateix any ha sigut premiada amb el prestigiós Kodansha Manga Awards al millor còmic). També destaca Akira Himekawa, un pseudònim darrere del qual es troben dues autores que fa dècades que treballen juntes i que són conegudes pel manga de 'The legend of Zelda', i Nagabe, creador de 'La pequeña forastera: Siúil'.

Daisuke Hagiwara('Horomiya'), Elsa Brants (‘Sálvame, Pythie’) i Eiki Eiki i Taishi Zaou ('Love stage!!') completen la llista de convidats, a qui s’afegiran els dibuixants locals i artistes nipons de tot tipus: cantants, experts en animació... Com cada any, a més de les sessions de firmes, el millor moment per veure’ls en acció serà en xerrades i classes magistrals.

Les exposicions

La gran exposició del saló és ‘Llenguatge, objectes i bèsties’,una macroexposició que, per primera vegada, podrà ser visitada fora del Japó i que està composta per 130 originals de manga –una cosa molt difícil de veure fora del país del sol naixent–, obres de vídeo i instal·lacions audiovisuals. Aquesta mostra gira entorn de l’'antropomorfització', és a dir, l’atribució de característiques i qualitats humanes a animals i objectes. Es tracta d’un recurs habitual en molts mangues i que té la peculiaritat que pot fer que el comportament dels animals sembli més humà que el dels mateixos humans.

L’exposició es divideix en tres àrees: Paraules per ensinistrar bèsties (i instints), en què mostra l’‘antropomorfització’ i en què es poden veure pàgines originals del manga ‘Beastars’ de Paru Itagaki i de ‘Blacksad’ de Juan Díaz Canales i Juanjo Guarnido, entre d’altres; Quan els ‘objectes’ parlen (antropomorfització d’objectes, amb obres audiovisuals), i Del ‘tema’ al ‘conte’ (gira entorn de la idea de ‘valor’, amb més originals de còmic).

A més, farà altres mostres dedicades, per exemple, a figures de les sèries més populars (Tamashii Nations) i a Marta Salmons, l’autora del cartell del saló.

Activitats de cultura japonesa

Aquest any el Saló del Manga s’obre més que mai a la cultura japonesa. Una de les novetats d’aquest any és la creació de la Japan Experience, sota el paraigua de la qual s’aglutinaran totes les activitats relacionades amb aquest àmbit. Ficomic, en comptes d’agrupar com fins ara en la planta superior del pavelló 2 aquest tipus d’activitats, ara les reparteix pels pavellons 1 i 2.

D’aquesta manera, la Japan Experience agrupa tant activitats relacionades amb el Japó tradicional (tallers de jardí japonès, origami, jocs nipons, etcètera) i amb el més modern: tallers de com ser una ‘idol’, de doblatge, de tribus urbanes... Tot això, acompanyat dels clàssics tallers de dibuix i animació, una àmplia zona gastronòmica (on, a més de poder degustar delícies nipones, es podran realitzar tallers i assistir a conferències) i, aquest any, una zona per practicar esports típics japonesos o que han protagonitzat sèries d’èxit. També s’estrena una zona de manga per als més petits.

Disfresses, balls i concursos

Notícies relacionades

Si per alguna cosa destaca aquesta fira és per perquè no hi ha temps per avorrir-se. De fet, el que més sorprèn els que acudeixen per primera vegada és la gran quantitat de disfresses que es poden veure tots els dies. 

El saló compta amb un gran escenari a la plaça Univers on se celebren sessions de karaoke lliures, però també on tenen lloc concursos de ball disfresses (cosplay). Aquest any, per exemple, tenen lloc les finals espanyoles de disfresses de l’European Cosplay Gathering 2019 i del World Cosplay Summit 2019 –els guanyadors aniran a París i al Japó–. També hi haurà concursos de ball K-POP (música pop sud-coreana) i es podrà aprendre a ser tota una ‘idol’ (ídol) japonesa.