cicle d'actuacions

Ignasi Terraza, moure i commoure

El pianista presenta cinc projectes diferents al Festival de Jazz de Barcelona

zentauroepp45689315 icult181030164427

zentauroepp45689315 icult181030164427

3
Es llegeix en minuts
Roger Roca

"Si estic escoltant un disc de jazz i passa molta estona sense que se’m mogui el peu, trobo a faltar alguna cosa. Busco coses que em commoguin, però que també em moguin", resumeix Ignasi Terraza, a qui el Voll-Damm Festival Internacional de Jazz de Barcelona dedica aquest any el seu 'retrat d’artista'. En total, cinc dates en les quals el pianista presentarà diferents projectes, alguns d’ells inèdits a la ciutat. "És un reconeixement i un repte. I fa il·lusió veure que en aquest punt de la teva carrera tens tantes coses per oferir". Cada formació té la seva pròpia personalitat, però en totes hi ha la voluntat de fer una música accessible, comunicativa, sofisticada i sempre amb arrels en el swing. "Vull explicar històries que captin l’atenció, que commoguin. Transmetre l’alegria de viure a través de la música".

El primer d’aquests cinc concerts el reuneix aquest dimecres a Luz de Gas amb el contrabaixista francès Pierre Boussaguet i el bateria nord-americà Victor Jones. Des que la seva carrera es va enlairar a finals dels anys 90, Terraza s’ha aparellat sovint amb Boussaguet. "És dels millors baixistes amb qui he tocat mai. I cada vegada que ens ajuntem és com començar de nou, perquè aquesta és la gràcia del jazz." Amb Jones, percussionista, es van trobar per primera vegada dilluns per gravar durant dos dies el repertori que presenten al festival. Repeteix a la mateixa sala el 22 de novembre com a convidat en un homenatge al saxofonista Dexter Gordon, icona del jazz dels anys 60. La direcció del concert va a càrrec de l’artífex de la Sant Andreu Jazz Band, Joan Chamorro. "Joan sempre busca un equilibri entre el clàssic i el modern que li permet arribar a molta gent. Per això sintonitzem i fa tant de temps que toquem junts". El concert compta amb la participació de la vídua del saxofonista, Maxine Gordon, que ha ajudat a triar el repertori i presentarà a Barcelona la biografia que ha escrit del seu marit.

Dedicatòria a Tete, un referent

El 29 de novembre, a Luz de Gas, el pianista de Barcelona presenta 'Looking back and moving forward', un disc de composicions pròpies dedicades a alguns dels seus artistes preferits, a trio i amb el jove saxofonista italià Luigi Grasso com a convidat. "Són cançons dedicades a gent que admiro. Frank Wess, que va ser un bon amic, Jobim o el trompetista Clark Terry. Hi ha un blues dedicat a Tete Montoliu que en certa forma sempre va ser un referent personal", explica el pianista, que va perdre la vista als 9 anys. "Estilísticament, quan vaig començar, no era una de les meves influències. Però ara l’admiro personalment i musicalment".

Notícies relacionades

El 5 de desembre, a la sala 3 de l’Auditori, es retroba amb l’armonicista madrileny Antonio Serrano per tocar a duo estàndards de jazz, clàssics de la música llatina i algun bolero. "D’Antonio m’admira que amb un instrument tan petit pugui omplir una sala i transmetre tant. Amb el duo no es tracta de fer coses molt noves sinó d’aconseguir diàleg, de comunicar."

A això mateix aspira el pianista en la seva col·laboració amb la cantant, trompetista i saxofonista Andrea Motis, estrella indiscutible del jazz local i peça fixa del festival des del 2011. Abans fins i tot que Motis fes el salt a la fama Terraza era el pianista de totes les seves formacions, i el 12 de desembre debuten a duo al Palau de la Música. "Amb Andrea fa més de deu anys que treballem junts i ens coneixem molt bé. El duo és exigent per als dos i no  ho faríem si ella no fos una musicassa. Malgrat la seva joventut té una maduresa musical que ja voldrien molts veterans".