'CAS PASQUAL'

Sunyer reclama «un debat sobre el Lliure i el teatre públic»

El director de Temporada Alta adverteix del perill que la institució perdi independència pel «buit de poder» després de la dimissió de Lluís Pasqual

abertran44887321 pla mig del director del festival temporada alta  salvador s180903184623

abertran44887321 pla mig del director del festival temporada alta salvador s180903184623 / Marina Lopez

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

Salvador Sunyer, director deTemporada Alta, el festival de tardor de Catalunya que se celebra a Girona fa més d’un quart de segle, considera imprescindible obrir un debat entorn del futur del Lliure i del teatre públic a Catalunya. A l’acabar la presentació del programa va destacar aquest dilluns la importància de poder parlar del tema i del que ha passat al Lliure. En aquest sentit, li estranya que hi hagi moltes persones de la professió i la cultura que prefereixin callar a pronunciar-se sobre l’ocorregut. “¿Com pot ser que en un país civilitzat com el nostre s’hagi instal·lat lapor de parlar d’això?” Defensor de la llibertat d’expressió –un dels temes de l’actual edició del festival–, va assenyalar: “Els qui hem viscut en altres èpoques sabem que la por et porta al pitjor: l’autocensura”.

I sense cap por, aprofitant la presència a la sala del Teatre Principal de Girona de la consellera de Cultura,Laura Borràs, va exposar la seva preocupació després de la dimissió deLluís Pasqual divendres passat. “A part de les mil batalles de poder i generacionals que hi ha aquí, no he vist ni una sola frase parlant de què cal fer amb aquest teatre. Es parla molt de qui l’ha de dirigir, si un home o una dona, i de quina edat ha de tenir. De si havia de dimitir o no. Però del què, ni una línia i això és francament preocupant. M’agradaria que en vista d’una cosa així s’aprofités per debatre quin tipus de teatre públic volem i quin paper han de tenir en la cultura d’un país els teatres, públics i privats”.

Notícies relacionades

Va demanar una reflexió sobre el Lliure del futur i va advertir del perill que “les administracions aprofitin aquest moment de flaquesa i buit de poder en el Lliure pertreure-li independència i llibertat”.

Borràs va deixar entendre que aquest debat es realitzarà en el marc del patronat del Lliure, que es reunirà el pròxim dia 14. “Estem valorant si realitzarem una junta de govern prèvia a aquesta reunió”, va explicar la consellera. Com dissabte, quan es va assabentar de la notícia i va realitzar les primeres declaracions, va tornar a lamentar que algú com Pasqual, “amb una trajectòria extraordinària, s’hagi vist obligat a deixar la seva feina per una falta de confiança del seu equip”.  I va afegir: “És una pèrdua. Però cal respectar la seva decisió. El seu gest l’honra”.