FESTIVAL D'ESTIU DE BARCELONA

Connexió artística BCN-Hong Kong al CCCB

Teatro de los Sentidos i Tang Shu-wing s'alien a 'Our death won't hurt anybody', una obra de quatre hores inspirada en 'L'art de la guerra', de Sunzi

zentauroepp44160691 icult180705180843

zentauroepp44160691 icult180705180843 / RICARD FADRIQUE

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

L’antic tractat militar xinèsL’art de la guerrade Sunzi inspira una de les creacions més curioses del Grec, una proposta en què s’uneixen Orient i Occident. Enrique Vargas, fundador i director del Teatro de los Sentidos, companyia ubicada a Barcelona pionera en el teatre sensorial, s’uneix per primera vegada en els seus 30 anys d’història amb l’equip de l’aclamat director de Hong Kong Tang Shu-wing, responsable del Theatre Studio. Junts han elaborat 'Our death won’t hurt anybody', una poètica proposta de quatre hores (amb descans), en diversos idiomes i subtitulada en català. Està protagonitzada per nou intèrprets de les dues companyies.

Aquest divendres es presenta una primera versió de l’espectacle al CCCB l’estrena oficial del qual serà el pròxim juliol a Hong Kong. "És una reflexió sobre la identitat i el món actual", comenta el director oriental. L’obra el títol de la qual sorgeix d’una frase de 'La plaça del Diamant', de Mercè Rodoreda, està plena de sorpreses, com la història d’uns xinesos que van lluitar en la guerra civil espanyola. 

"En realitat som ànimes bessones. Som el que donem", declara Enrique Vargas, del Teatro de los Sentidos

D’aquesta coproducció entre el Grec i el West Kowloon Cultural District de Hong Kong s’han ofert ja dues escenes a un grup de programadors internacionals i periodistes. En aquestes balla, teatre, balla, música, projeccions s’entrellacen i creen un discurs que convida a reflexionar sobre allò que ens uneix i ens separa. "En realitat som ànimes bessones", ha recordat Vargas, al presentar la peça. "Som el que donem, ni més ni menys".

Notícies relacionades

Per a Arianna Marano, actriu i directora associada junt amb Vargas "aquest muntatge és un intent de crear un tercer llenguatge teatral. És una aventura, una trobada entre dues nacionalitats, dues ciutats estat Hong Kong i Barcelona i dues generacions, perquè els del Teatro de los Sentidos som lamentablement una miqueta més vells, tot i que tenim molta energia." El famós llibre de Sunzi no només parla d’estratègia militar, també de psicologia i filosofia. "En realitat el llibre serveix per abordar tota mena de conflictes, ja siguin internacionals, socials o personals", destaca Tang Shu-wing.

Experiència somàtica

Aquesta col·laboració artística entre Barcelona i Hong Kong s’ha basat en tres principis. Primer, la utilització de símbols que estimulin la imaginació. Segon, l’estètica de la imperfecció. "Avui dia quan determinem que alguna cosa és d’una manera ja en descartem totes les altres. Però les definicions sempre són relatives. Entre A i el que no és A existeixen centenars de matisos moltíssim més interessants", diu el director oriental.  I tercer, crear "una experiència somàtica", tant per als intèrprets com per al públic. "L’obra ha d’arribar a l’intel·lecte, la pell i el més profund de l’ésser humà". Per a això, expliquen, necessiten temps.  Quatre hores, amb descans. "Lluitem contra el temps diàriament, ho volem fer tot de la manera més ràpida. Aquí, en canvi, necessitem temps per crear una estètica autèntica i efectiva en una obra que busca difuminar fronteres entre la fiscalitat, la sensorialitat, les instal·lacions i les situacions dramàtiques”. 

Temes:

Grec