POLÍTICA CULTURAL

¿Quant costarà anar al cine amb la baixada de l'IVA?

Les sales d'exhibició poden decidir individualment com repercuteix la rebaixa en el preu a les entrades

zentauroepp27686021 barcelona 27 04 2014 este lunes  martes y mi rcoles tiene lu180704173840

zentauroepp27686021 barcelona 27 04 2014 este lunes martes y mi rcoles tiene lu180704173840

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El mes de setembre passat el secretari d’Estat de Cultura, Fernando Benzo, va anunciar la baixada de l’IVA del cine en 11 punts, del 21% al 10%. Una mesura que s’havia convertit durant molt temps en una de les principals reivindicacions del sector des que el Govern de Mariano Rajoy, el 2012, va prendre la decisió d’augmentar aquest impost i de provocar, així, una profunda crisi i incomoditat dins de la indústria del cine.

Van ser molts els espectadors que es van allunyar de les sales a causa de l’elevat preu de les entrades. Si hi afegim els problemes amb la pirateria, l’aparició de les plataformes digitals i el moment de precarietat general pel qual passava l’economia i la societat espanyola, el resultat va ser la caiguda en picat de la taquilla i la recaptació mitjana de les pel·lícules. Molts pensen que, malgrat els èxits aïllats i iniciatives com la Festa del Cine, el mercat de l’exhibició no s’ha tornat a recuperar d’aquesta clatellada.

Per això la Federació Espanyola de Cinemes (FECE) va mostrar la seva satisfacció per la tornada a la normalitat de l’IVA. Recorden que han passat més de cinc anys amb el tipus impositiu més alt aplicat a les entrades de la zona euro. Amb el nou IVA, Espanya tornarà a situar-se en la mitjana europea, tot i que encara es manté allunyada de França, que només hi aplica un 5,50%.

En realitat, la rebaixa de l’impost s’hauria d’haver fet efectiva fa molts mesos, però es tractavad’una mesura fiscal que depenia de l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat per part del Congrés, la qual va tenir lloc el dijous 28 de juny. Faltava que aquests Pressupostos apareguessin de manera oficial al BOE, i s’ha anat retardant al llarg de la setmana, fins aquest dimecres. Molts distribuïdors i exhibidors estaven pendents d’aquesta publicació per poder posar en marxa (o no) les mesures, que es faran efectives a partir del mateix dijous.

0,66 euros de mitjana

S’ha de recordar que cadascun dels cines, de manera individual, decideix com repercuteix aquest IVA en el preu a les entrades. ¿Abaixaran realment els preus? L’exministre Montoro ja va llançar en el seu moment una advertència als exhibidors: aquesta baixada anava encaminada als espectadors, no a l’enriquiment del sector.

Notícies relacionades

Octavio Alzola, responsable de programació i màrqueting delscines Renoir, assegura que ja tenien calculats els nous preus per posar-los en funcionament de manera immediata des de la setmana passada, i que cada dia ajornaven la venda anticipada per tornar a reactivar-la amb els preus antics perquè encara no havia sortit res publicat al BOE. "Nosaltres abaixarem els preus matemàticament. S’ha de continuar treballant per generar una complicitat amb l’espectador i aquesta nova mesura resulta fonamental", afirma.

No obstant, si es compara el preu d’una entrada als cines Yelmo d’una pel·lícula d’estrena com 'Sicario: El día del soldado’ per a dimecres i per a divendres, es veu que és exactament el mateix. Aquest diari s’ha intentat posar en contacte amb la cadena de cines, però no ha rebut resposta. Se suposa que, com a mitjana, l’entrada hauria de baixar 0,66 euros, però com ens explica Alzola, depèn de si és cap de setmana (el Renoir disminuirà el preu 0,80 euros) o el dia de l’espectador, que ja compta amb una tarifa reduïda i que seran 0,40 euros menys.