ACCIDENTADA GIRA

Joaquín Sabina es queda mut i abandona un concert a Madrid

El cantant, que ha patit diversos problemes de salut en aquest 'tour', no va poder acabar l'espectacle

ecarrasco43797685 graf1587  madrid  16 06 2018   el cantante y compositor joaq180617101143

ecarrasco43797685 graf1587 madrid 16 06 2018 el cantante y compositor joaq180617101143 / Victor Lerena

4
Es llegeix en minuts

Joaquín Sabina ho predeia: “No estan veient vostès un bon concert per part meva avui”, deia a la meitat del seu espectacle de dissabte a la nit a Madrid. Pocs minuts després, abandonava l’escenari del WiZink Center perquè es quedava “totalment mut”, en aquesta gira “interminable” i atapeïda de problemes de salut. “Joaquín s’ha quedat totalment mut i no pot seguir el concert. Ho sentim de tot cor”, va dir Pancho Varona al voltant de les 23.20 hores, després d’haver abandonat Sabina (Úbeda, Jaén, 1949) l’escenari entorn de les 23.00 hores, una notícia que es va convertir en ‘trending topic’.

El representant de Sabina, José Navarro, ‘Berry’, ha explicat aquest diumenge que el cantant va abandonar l’escenari “perquè no tenia veu per continuar cantant, no es trobava bé”. “Es va quedar sense veu i directament va preferir parar el concert; se’n va anar a dormir molt trist”, ha afirmat el seu representant, que ha afegit que d’aquí a uns dies, després de passar pel metge especialista, es decidirà sobre els quatre concerts que queden de la seva gira. Segons Navarro, després que els metges vegin Sabina “provarem de veure què és el millor, perquè després de l’accident gran d’ahir el que no pot ser és estar al límit.” Davant de les queixes i reclamacions de part d’alguns assistents, ha dit que “el públic sempre té la raó”.

El cantant havia penjat el cartell d’entrades esgotades per a la cita d’ahir a la nit a Madrid –la cinquena en el WiZink Center de la gira ‘Lo niego todo’,i la cinquena que saldava amb ple a l’estadi–, que començava a les 21.40 hores recordant els seus problemes de salut durant la gira. “Bona nit, moltes gràcies. Crec que saben vostès que a la meitat i al final d’aquesta gira interminable he caminat recorrent passadissos de sòrdids hospitals”, deia el cantautor, que durant aquesta gira ha hagut de reprogramar una sèrie de concerts per diferents problemes de salut.

La veritat de fer-se vell

“Ho dic perquè –es va sincerar Sabina–, com succeeix tan sovint, quan els expliquin que envellir és una cosa fantàstica, perquè l’experiència i la saviesa... Menteixen com bergants. Envellir és una puta merda”, va asseverar a l’escenari, arrencant els aplaudiments dels madrilenys.

Va sortir a l’escenari amb el seu sempitern barret al cap, i sense adreçar-se al públic. Tan sols traient-se el barret i reverenciant-se davant dels seus entusiastes parroquians, que no van parar d’ovacionar el cantautor. I en comptes de començar amb un tema de ‘Lo niego todo’, va decidir fer una picada d’ullet a la seva ciutat adoptiva iniciant l’espectacle amb ‘Yo me bajo en Atocha’, que va fer embogir el WiZink Center amb estrofes com “La primavera sabe que la espero en Madrid”.

El cantant va prosseguir el recital –on gairebé va parlar el mateix que va cantar– amb temes del seu nou àlbum, com ‘Lo niego todo’, ‘Quien más, quien menos’, ‘No tan deprisa’, ‘Lágrimas de mármol’, ‘Sin pena ni gloria’ i ‘Las noches de domingo acaban mal’. També hi va haver espai per a temes clàssics com ‘El boulevard de los sueños rotos'’ i 'De purísima y oro', la seva cançó “preferida” i una que no sol cantar en els seus concerts, i que va dedicar a les seves filles, Carmela i Rocío, als seus sogres, i a les seves nebodes netes.

Joaquín Sabina, amb el seu sempitern barret, durant el concert d’aquest dissabte a Madrid. / EFE

“L’únic que realment el rejoveneix a un és sentir aquestes coses a l’estómac, aquests nervis terribles, que passen quan un puja a l’escenari a Madrid,” deia el d’Úbeda, encara que després reconeixia que no era un “bon concert”. “Hi ha dies que es creuen els cables del cor i el coll”, postil·lava el cantant, abans d’interpretar ‘Y sin embargo’, cançó amb la qual va abandonar l’escenari, i va deixar la seva banda continuar amb l’espectacle.

Abans, va intercalar cançó i cançó amb confessió i confessió: “El meu pla no era envellir sense dignitat. El meu pla era passar de l’adolescència a la vellesa, sense ser adult. És a dir, arribar als 69 anys, que és el número més gloriós que pot aconseguir un bon vell verd”.

Reclamacions per les entrades

Notícies relacionades

Sabina va estrenar la gira ‘Lo niego todo’ el maig del 2017 a Mèxic –després d’haver de reprogramar les dates del seu inici, el març d’aquell any, després de ser operat d’una hèrnia ventral–, i després va haver de tornar a interrompre el ‘tour’ quan l’abril d’aquest any va patir una tromboflebitis a la vena iliofemoral de la cama esquerra. En teoria, Sabina acabaria la febril gira el 14 de juliol a la plaça de toros de Granada, encara que abans passaria per la Corunya (21 de juny), Còrdova (30 de juny) i Albacete (7 de juliol).

Al voltant de 17.000 persones van abandonar el popularment conegut com a Palau dels Esports, entre reclamacions per la devolució dels diners de les entrades, però amb el rumor constant entre dels assistents que potser es tracti de l’última gira del cantautor d’Úbeda.