GRAN CINEMA 'ON LINE'

FilmStruck, un paradís cinèfil per fi a Espanya

El servei de 'streaming' creat per Turner ofereix una cuidada selecció de clàssics de Hollywood, cinema d'autor contemporani i pel·lícules de culte

fcasals43774216 icult filmstruck entrevista   foto logo180615190249

fcasals43774216 icult filmstruck entrevista foto logo180615190249

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tenim un forat en les nostres vides (i marge al nostre compte corrent) per a un altre servei de 'streaming'? El penúltim a l’arribar a Espanya és FilmStruck, i no és una altra plataforma qualsevol, sinó el paradís cinèfil fundat el 2016 per Turner i des d’aquest any també present al Regne Unit, França i Espanya.

¿Per què hem sigut els afortunats escollits? Segons Aksel van der Wal, vicepresident executiu de Digital Ventures & Innovations a Turner International, en aquest país hi ha "gana de cinema". Plataformes com Netflix, HBO i Prime Video d’Amazon no ensenyen números (tampoc FilmStruck, com descobreixo al preguntar pel seu nivell d’implantació als EUA), però xifres internes airejades recentment  indiquen que les tres marques citades ja sumen tres milions d’espectadors a Espanya. "Existeix un clar creixement del qual volem formar part", ens assenyala Van Der Wal.

La seva proposta per aconseguir-ho és un menú de cinema mut; joies del Hollywood clàssic; títols emblemàtics de grans autors moderns; cinema de (veritable) culte; meravelles dels diversos més països... És a dir, tot el que és difícil de trobar a les plataformes que hem esmentat, més basades en la producció més o menys recent i amb una idea de vegades dubtosa del que és un clàssic: a Netflix, en la poc assortida categoria de ‘pel·lícules clàssiques’ podem topar amb ‘Despertar'.

A Espanya, la plataforma cinèfila per excel·lència és, ara mateix, Filmin. Ells van ser els primers en apostar en aquest país per l’'all you can see', és a dir, una tarifa plana per a addictes a la imatge en moviment. D’altra banda hi ha MUBI, cartellera alternativa que ofereix només 30 títols alhora, i n’afegeix un cada dia. Si esperes gaire a caçar aquesta joia esotèrica, potser et quedes sense veure-la.

FilmStruck aspira a ocupar un lloc intermedi entre Netflix i MUBI: "Sembla que només puguis escollir entre un catàleg gran, però amb pocs títols clàssics, i una opció summament especialitzada i minoritària. Nosaltres anem dirigits a un públic que vol anar més a cop segur, veure pel·lícules reconegudes de directors cèlebres". 

Qualitat abans que res

Durant la nostra conversa, Van Der Wal arriba a descriure Netflix com "un problema", recordant aquesta clàssica situació en què "t’asseus davant de la pantalla i vols veure alguna cosa, però passen vint minuts i continues decidint, fins que al final decideixes que potser el millor sigui anar-se’n a dormir." Per a ells, la qualitat preval per sobre la quantitat.

En els seus primers passos FilmStruck només està oferint una mica més d’un centenar de pel·lícules, però quines pel·lícules. Aquest catàleg inicial és gairebé un curset accelerat d’història del cinema: cinema mut de llegenda; clàssics de la comèdia de Lubitsch i Cukor; obres mestres off-Hollywood d’Ozu, Renoir, Kurosawa, Godard, Antonioni; títols de culte del cine fantàstic com 'La masa devoradora' i 'Equinox'; obres a reivindicar com 'A las nueve, cada noche’ o 'Overlord' ... Només amb revisar o descobrir aquesta tanda inicial n’hi ha per a mesos de disfrutar, però Van Der Wal assegura que aviat arribaran "molts més títols i la selecció s’anirà actualitzant constantment".

¡Extres, extres!

Un aspecte que distingeix FilmStruck de la resta de plataformes és el seu veritable èmfasi en contextualitzar i educar. A més de crear "col·leccions" de pel·lícules (cicles temàtics, una mica a l’estil dels creats per Filmin), importaran introduccions per a certs títols de la plataforma mare i hi inclouran extres selectes.

Notícies relacionades

Això últim és l’avantatge de tenir com a 'partner' The Criterion Collection, el millor segell d’edicions domèstiques de la història. A més, FilmStruck va anunciar al febrer una aliança amb Warner Bros. Digital Networks que ha portat clàssics com 'Ciutadà Kane', 'Casablanca', 'Rebel sense causa' i molts d’altres al servei americà; "aquí també acabarà arribant tot això", promet Van Der Wal.

Tampoc es deixarà de banda el sabor local o europeu: l’equip de TCM Espanya, encarregat de tota la part editorial d’aquest nou FilmStruck, seleccionarà títols de les distribuïdores nacionals Wanda, Caramel i A Contracorriente.

Temes:

Cine