POLÈMICA PER LES NECESSITATS DE CIUTAT VELLA

Colau reclama per a un CAP l'espai on el Macba preveia créixer

L'ajuntament afirma que necessita la Capella de la Misericòrdia per al centre sanitari del Raval Nord i proposa alternatives per a l'ampliació del museu

Les galeries d'art contemporani fan pinya amb la institució cultural i acusen el consistori d'enfrontar sanitat i cultura en un "debat negatiu"

zentauroepp3805791 barcelona 15 12 05  pla a dels angels macba foto albert bert171220192017

zentauroepp3805791 barcelona 15 12 05 pla a dels angels macba foto albert bert171220192017 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"Estem parlantd’un problema de salut, d’un problema de ciutat." Així s’expressen fonts municipals per justificar el canvi d’ús de la Capella de la Misericòrdia, cedida per l’Ajuntament al Macba el 2013 perquè el museu pogués créixer i que ara, des de la setmana passada, és un espai més que possible per resituar el CAP Raval Nord. "Un espai amb seriosos problemes que no pot donar l’assistència adequada en una àrea superpoblada. En aquest tema estem d’acord l’ajuntament, la Conselleria de Salut, el districte i els mateixos treballadors del CAP," afirmen des del consistori.  De manera que la Capella de la Misericòrida té un potencial futur més sanitari que cultural. S’ha escanejat tot el barri a la recerca de locals en desús i la capella té tots els números: "És l’espai susceptible de convertir-se en el nou CAP", afirmen fonts de l’ajuntament, que afegeixen: "Porta cinc anys cedida al Macba i no han fet res; si haguessin començat les obres, ara no estaríem parlant del tema".  

Les obres no van començar el 2013 per la crisi. I des del 2015, amb l’arribada de Ferran Barenblit a la direcció del Macba, s’està aprofundint en el projecte: "Comencem a treballar en el pla amb totes les administracions, i el projecte contenia un calendari en el qual s’especificava que es començaria a treballar aquest any, el 2018. El projecte va ser aprovat al Consell General amb unanimitat i entusiasme l’any passat, com no podia ser de cap altra manera perquè es va fer amb la col·laboració de totes les administracions", defensa Barenblit fent al·lusió tant a l’ajuntament com a la Generalitat, membres juntament amb l’Estat i la Fundació Macba del consorci. Però les coses han canviat i ara hi ha una "necessitat sanitària urgent", defensen fonts del consistori.

L’àrea metropolitana o la 'Foneria' de la Rambla

Barenblit no vol una guerra amb l’ajuntament, al contrari: "Tots volem que la ciutat millori, i tots treballem per a això. Però Barcelona no hauria de fer una cosa a costa de l’altra: el barri del Raval i la ciutat indefectiblement necessiten les dues coses, el creixement del Macba i el CAP, i s’ha debuscar una solució perquè les dues siguin possibles. Em sembla absolutament compatible i necessari". A l’ajuntament no s’oposen a l’ampliació, al contrari. Per a això porten remarquen que sempre han complert les seves obligacions amb el museu, i les pressupostàries amb escreix, ja que no només han posat el que els tocava sinó que han cobert el que altres administracions no hi han invertit per culpa de les retallades. "Som part del Macba i si volen créixer els acompanyarem i trobarem una solució", apunten des del consistori.

D’opcions sembla haver-n’hi moltes, des de fer com va fer el MoMA de Nova York que quan va voler ampliar superfície no ho va fer a Manhattan sinó a Brooklyn, l’ àrea metropolitana en clau barcelonina, fins a demanar-li a la Generalitat que cedeixil’Antiga Foneria Reial de Canons  i així posar un peu del museu a la Rambla. Cap d’elles no agrada al director del museu: "Entenc que és imprescindible la concentració, la dispersió la veig extremadament complexa". I afegeix: "No donem l’espai per perdut".   

L’associació de galeries d’art contemporani Art Barcelona ha pres clar partit pel Macba. "Té tot el sentit que l’ampliació es dugui a terme en un espai que per la seva ubicació és irremplaçable per al creixement natural del museu", assenyala en un comunicat.

Així mateix l’associació considera que "plantejar en ple segle XXI un debat entre sanitat i cultura en una ciutat com Barcelona, tal com està fent en aquest cas el govern municipal, és molt negatiu i impropi dels temps que vivim".

Notícies relacionades

Art Barcelona reclama que el Raval "estigui dotat dels serveis assistencials que necessita", però afegeix que "una bona gestió municipal ha de resoldre aquesta qüestió fent compatibles les dues prioritats, en comptes de suscitar un debat que ens sembla fora de lloc i de temps. Aquest nou CAP pot estar ubicat en un altre lloc del barri, i només s’han d’aplicar els recursos necessaris".

L’agrupació, finalment, demana a "tots els grups polítics que formen part del consistori que impedeixin aquesta iniciativa" del govern municipal.