SISENA EDICIÓ

El festival Life Victoria amplia els concerts a duo

Kate Royal i Benjamin Appl cantaran junts rememorant la sintonia entre Victoria de los Ángeles i Dietrich Fischer-Dieskau

3
Es llegeix en minuts
Marta Cervera
Marta Cervera

Periodista

ver +

La sisena edició del festival Life Victoria aposta pels duets. Un d’ells reunirà el baríton Benjamin ApplBenjamin Appl, que tan bon record va deixar en el seu debut l’any passat, amb la deliciosa soprano anglesa Kate Royal (23 de novembre). Al costat del pianista Graham Johnson rememoraran les cançons que al seu dia van gravar la soprano catalana Victoria de los Ángeles (1923-2005) i el baríton alemany Dietrich Fischer-Dieskau (1925-2012). Appl, últim deixeble de l’aclamat cantant, també oferirà un recital en solitari al Cercle del Liceu.

Altres destacades veus com Simon Kenlyside, Christopher Maltman, María José Montiel i Josep-Ramon Olivé brillen al cartell de la pròxima edició d’aquest cicle de lied que, en pocs anys, ha aconseguit assentar-se a Barcelona. Aquest any el pianista Malcom Martineau, un dels millors intèrprets per acompanyar en aquest tipus de recitals serà l’artista resident. Com a tal, participarà en diverses actuacions i oferirà classes magistrals.

Ell inaugurarà Life Victoria 2018 el proper 25 de setembre amb un recital de Josep-Ramon Olivé, reconegut baríton català la veu del qual va ser la primera en sonar al festival quan ni ell ni aquesta mostra no eren encara famosos. En aquesta ocasió interpretarà obres de Debussy, Poulenc i també ‘El combat del somni’ de Mompou, compositor que tant agradava a De Los Angeles.

Martineau acompanyarà també a Simon Keenlyside, mestre del lied, en el primer recital del festival en col·laboració amb el Palau de la Música (10 d’octubre) amb un repertori alemany i francès. Al marge d’aquesta actuació, la majoria es realitzaran en el Recinte Sant Pau. Com és habitual, la majoria de les actuacions es realitzaran en aquest espai de l’antic hospital rehabilitat per a nous usos. “Els artistes els inspira molt aquest lloc. Molts ens demanen de venir a actuar”, ha recordat Elena Mora, presidenta la Fundació Victoria de los Ángeles. 

Martinau també actuarà amb el magnífic baríton britànic Christopher Maltman que cantarà obres dedicades a la naturalesa i al món animal de Poulenc, Ravel i Chabrier però també de Wolf, Reger, Schumann i fins a peces còmiques firmades per Michael Flanders i Donald Swann.

Veu i arpa

L’arpa i la veu s’uniran amb la mezzo Cristina Faus i José Antonio Domené. El recital estarà dedicat a una famosa cantant d’una altra època, Maria Malibrán, i comptarà amb un repertori serà “poc ortodox”, va destacar Marc Busquets, director artístic del festival. 

Una altra mezzo, María José Montiel oferirà amb Rubén Fernández Aguirre al piano obres d’Ernest Chausson, Enric Granados i José Padilla, autor de pasdobles com València, té cançons de saló injustament oblidades.

Entre les novetats de l’edició del 2018 figura el debut del jove contratenor polonès Jakub Jozef Orlinski i del baríton Julien van Mellaerts. Orlisnki va ser guanyador del concurs del Met de Nova York el 2016. Cantarà en el Life Victoria un programa que inclou de Händel a Lukaszewski, abans del seu debut en el Liceu la mateixa temporada al costat de Joyce DiDonato amb ‘Agripina’, en versió concert.  

La mostra dedicada al lied, gènere en què ha destacat la soprano Victoria de los Ángeles, la fundació de la qual organitza aquest cicle musical, ha anat ‘in crescendo’ tant en nombre de concerts com espais. Sempre a la recerca de locals amb bona acústica però també fidels al vessant social, aquest 2018 la fundació ha organitzat un concert benèfic a l’església de Santa Anna en benefici de l’esmentada església que cada dia ajuda 200 persones a subsistir.

Talent jove 

Més enllà de reivindicar la figura de De los Ángeles com a referent liederístic, Busquets va recordar que els altres pilars del festival són la qualitat artística, la formació –hi ha diverses masterclasses previstes– i el suport al talent jove. En aquest sentit, es manté la idea de presentar nous talents com a ‘teloners’ en alguns recitals. Això permetrà descobrir a noves promeses com Eduard Mas, Núria Vinyals, Belén Roig i Manuel Gómez Ruiz. 

Notícies relacionades

I es mantien també els recitals-vermut a la Galeria Carles Taché i els tastos de lied en la intimitat del local de Jorquera Pianos.

A la galeria d’art actuaran Natalia Labourdette amb lieder de Britten, Berg i Sorozábal; Cristina Toledo, l’única guanyadora del Premi Victoria de los Ángeles a la millor intèrpret d’òpera francesa del Concurs Viñas. Fidel a l’aposta pels duets, l’últim concert a la galeria d’art comptarà amb el fantàstic duo format per la soprano Irene Mas Salom i la mezzo Helena Ressureiçao, que va ser Life new artist de la passada edició.