ESTRENA EL 6 D'ABRIL

'Miss Dalí', el geni a través de la seva família

Ventura Pons retrata l'esfera més íntima i personal del pintor empordanès en una pel·lícula protagonitzada per Siân Phillips i Claire Bloom

3
Es llegeix en minuts
Angie Ramón

Salvador Dalí deia que Cadaqués «és el poble més bonic del món». En aquest pintoresc municipi costaner de l’Alt Empordà va passar llargues temporades a la residència estiuenca de la seva família i hi va tornar per instal·lar-se amb Gala en una casa de pescadors rehabilitada de Portlligat. Cadaqués és l’escenari escollit per Ventura Pons per rendir un altre homenatge al geni empordanès. 

    

La història de l’artista s’ha explicat de moltes maneres, però Pons ha volgut acostar-s’hi a través de la seva família. El resultat és Miss Dalí, film que retrata la part més personal i menys coneguda del personatge en una etapa marcada per les convulsions polítiques i els canvis socials i culturals. S’estrena divendres.

«UN SOMNI COMPLERT»

«S’ha parlat molt de Dalí, però molt poc de la seva família», assenyala Pons a l’explicar què el va portar a escriure un guió que al materialitzar-se ha suposat «un somni complert». El cineasta barceloní va conèixer el pintor als anys 70. Va visitar la seva llar, van passejar en barca i van compartir estones «glorioses». «Jo volia retratar aquesta part de Dalí, la més íntima, i com va influir la seva terra natal en la seva obra i en la seva personalitat», apunta el director.

L’actriu gal·lesa Siân Phillips es posa en la pell d’una Anna Maria Dalí ja adulta que li explica a la seva amiga Maggie (un personatge fictici interpretat per la veterana Claire Bloom) qui era el seu germà, com van ser els seus anys de joventut i què va passar al final de la vida del geni. «El que volia era transmetre la part més inèdita del pintor, atrapar les seves múltiples ànimes, no plasmar de nou el personatge que tots coneixem», relata Joan Carreras, l’intèrpret escollit per encarnar Dalí.

L’actor José Carmona recrea en la història alguns dels poemes de Federico García Lorca, un personatge important en la trama. Amic íntim de Dalí en els dies de la Residencia de Estudiantes de Madrid, va passar molts dies amb la família del pintor a Cadaqués i va honrar Catalunya amb el poema teatralitzat Mariana Pineda. «Som dues ànimes bessones inseparables», afirma el personatge de Lorca en una escena. Igualment important va ser la presència de Luis Buñuel, amb qui el pintor va col·laborar en dues pel·lícules i que va acompanyar Dalí en la seva sonada irrupció en el moviment surrealista de París. Poc després, Anna Maria viu un canvi transcendental i la relació amb Salvador queda tallada. 

Notícies relacionades

«Dos germans que s’estimaven tant i que, no obstant, van passar 40 anys sense mantenir contacte», evoca Pons. «És com una tragèdia grega». En aquest distanciament hi va tenir un paper decisiu Gala, la model i artista russa casada amb Paul Éluard que, després d’una trobada a Cadaqués, es va convertir en esposa i musa de Dalí, que, com a testimoni del seu amor incondicional, li va regalar el castell de Púbol. L’actriu francesa Rachel Lascar és l’encarregada d’interpretar-la. «Ha sigut un rodatge molt bonic, perquè Ventura és un director molt flexible i creatiu», assegura. A la pel·lícula, Gala representa el misteri, però també el luxe, el desig pel cos jove i l’avidesa pels diners. 

DURADA AMBICIOSA

Vicky Peña, Quim Àvila, Eulàlia Ballart, Mario Gas, Mercè Pons, Marta Angelat, Miranda Gas i Carmen Sansa, entre altres, formen part del repartiment de Miss Dalí, una obra de durada ambiciosa (supera les dues hores i mitja; «hi havia moltes coses per explicar», al·lega el director) que retrata un Dalí presoner de la conflictiva relació que va mantenir amb el seu art, la seva sexualitat, el seu pare –un home autoritari i desafiador encarnat per Josep Maria Pou– i la seva germana.