Maceo Parker, Rubén Blades, James Rhodes i Adrià Puntí, a Porta Ferrada

El festival de Sant Feliu ha anunciat un grapat addicional d'artistes de renom per a la 56a edició, entre aquests Sanjosex, Gerard Quintana, Roger Mas i Estopa

jgarcia28632652 dimarts   tr3sc maceo parker180327132834

jgarcia28632652 dimarts tr3sc maceo parker180327132834

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Festival de la Porta Ferrada va anunciar ahir els artistes que completaran el programa de la seva 56a edició, que se celebrarà a Sant Feliu de Guíxols entre el dia 5 de juliol i el 18 d’agost. El pioner del funk i saxofonista Maceo Parker, el mestre de la salsa Rubén Blades i els pianistes Andrei Gavrilov i James Rhodes donaran relleu internacional a un cartell que, a més a més, acollirà artistes locals i de la resta d’Espanya com per exemple Estopa, Mazoni, Sanjosex, Miquel Abras, Celtas Cortos, Mägo d’Oz, Roger Mas, Adrià Puntí i Gerard Quintana.

Tots aquests noms venen se sumen a alguns grans reclams ja anunciats, com és el cas de Jack Johnson, segons va explicar Albert Mallol (director artístic del festival), un dels artistes que la cita perseguia des de fa temps. Johnson, aquest aspirant a surfer professional convertit en estrella folk-pop, serà l’encarregat d’inaugurar l’escenari principal, el del Port, el 13 de juliol, amb Xavier Calvet com a primer plat.

L’endemà, n’agafarà el relleu Adrià Puntí, que presentarà el seu nou espectacle Enriu-te’n fins que el cor et digui prou. És un dels concerts que il·lusionen més Mallol i la resta de l’equip, com també el de Caetano Veloso (28 de juliol), gegant de la música brasilera que arribarà a l’Espai Port acompanyat pels seus tres fills, Moreno (que ha fet notable carrera al seu nom), Zeca i Tom.

Del concert de Rubén Blades (amb Roberto Delgado Salsa Big Band), Iñaki Martí, soci director de la promotora The Project, coorganitzadora del festival des de fa cinc anys, va prometre una cosa: «No serà curt». Tampoc Txarango és un grup, diguem, sintètic. I a més a més, actuen (l’1 d’agost) en programa doble amb Sutrac. També compartiran nit Rozalén i El Kanka (13 d’agost), i Celtas Cortos i Mägo d’Oz (la nit monogràfica celta del 15 d’agost). El 2 d’agost al Teatre, el programa és triple: Mazoni, Sanjosex i Miquel Abras.

    

Segons Mallol, el festival, malgrat el seu eclecticisme, no és un «contenidor», sinó que compta amb diversos discursos. L’interès per la clàssica és un eix vertebrador. Entre les últimes novetats anunciades destaquen dos pianistes experts en Johann Sebastian Bach com Andrei Gavrilov i James Rhodes. El primer actuarà al Teatre Auditori (9 d’agost), però el segon, capaç d’acostar la clàssica al gran públic, actuarà a l’Espai Port (11 d’agost). Igual que el mestre del violí Ara Malikian (12 d’agost), que estrenarà nou espectacle a Catalunya.

ESTRENES I JORNADA GRATUÏTA / Aquesta edició comptarà, de fet, amb diverses estrenes a Catalunya: la del xou de Malikian; la de l’obra Fedra, protagonitzada per Lolita Flores (10 d’agost), i el concert de presentació del disc Els benaurats, de Xavi Lloses amb el Quartet Brossa (25 de juliol), aquest últim parteix d’un cicle de cambra que inclourà concert líric de Tina Gorina & Laura Vila (8 d’agost) i recital de piano rus a càrrec de Ferran Cullell (15 d’agost).

Notícies relacionades

Per quart any, hi haurà espai per a l’humor amb el festival-dins-del-festival Singlot, la programació del qual s’anunciarà més endavant. I després de l’èxit de l’experiència de l’any passat, es tornarà a tancar fastos amb una festa electrònica (Electronic Sunset) para la qual ja s’ha confirmat els discjòqueis Luciano, Edu Imbernón, Chelina Manuhutu i Enai.

L’any passat, el festival va vendre 30.000 entrades. Aquest any en posa a la venda 42.000, de les quals ja se n’han venut més de 10.000. Si es compren les entrades presencialment (de divendres a dilluns, a l’Oficina de Turisme i la botiga Sol Negre de Sant Feliu) s’obté un descompte del 20%. Per al Jazz & Food del 5 d’agost al Guíxols Arena, un homenatge al 50è aniversari del festival de jazz de Barcelona, no farà falta entrada, només ganes de diversió.