obra sobre el narcotràfic

La jutge executa el segrest del llibre 'Fariña'

El demandant, l'exalcalde d'O Grove José Alfredo Bea Gondar, ha dipositat la fiança de 10.000 euros requerida per adoptar la mesura cautelar

zentauroepp42235495 nacho carretero autor del libro fari a180221090350

zentauroepp42235495 nacho carretero autor del libro fari a180221090350

1
Es llegeix en minuts

La jutge de Collado Villalba ha ordenat l'execució del segrest del llibre Fariña, en què el periodista Nacho Carretero aprofundeix en la història del narcotràfic gallec, com a mesura cautelar per la demanda presentada per l'exalcalde d'O Grove José Alfredo Bea Gondar.

En una providència a què ha tingut accés Efe, la jutge Alejandra Fontana exigeix a l'editorial Libros del KO la immediata paralització de la reproducció i distribució del llibre tant a través de la venda tradicional com digital, ja que el demandant ha dipositat la fiança de 10.000 euros requerida per adoptar la mesura cautelar. Fonts de l'editorial han confirmat que ja han traslladat a la distribuïdora aquesta providència perquè s'aturi la venda d'exemplars de Fariña.

La jutge de primera instància i instrucció número 7 de Collado Villalba, en aplicació de l'article 738.1 de la llei d'enjudiciament civil, impedeix a l'editorial la "traducció o transformació de l'obra i/o la seva explotació en qualsevol forma".

Segrest del llibre

La mesura implica "el dipòsit temporal" o segrest d'exemplars produïts mitjançant la retirada del mercat dels que ja hagin sigut distribuïts i deixa sota la responsabilitat de l'empresa el compliment d'aquesta ordre.

D'aquesta manera, tret que l'Audiència Provincial de Madrid doni abans la raó als editors en el recurs que han presentat, Fariña es deixarà de vendre fins que es resolgui el fons de la demanda, en què Bea Gondar reclama una indemnització de 500.000 euros per una suposada vulneració del seu dret a l'honor. És a dir, és previsible que el llibre estigui segrestat diversos mesos, ja que el pròxim pas judicial (una segona audiència prèvia) està previst per a començaments del mes d'abril, han indicat fonts de l'editorial.

Internet treu profit de la censura de Fariña. / VIDEOLAB

Vendes disparades

Notícies relacionades

Les vendes de Fariña -que anava per la novena edició en el moment que la jutge va decidir el seu segrest cautelar- s'han disparat encara més en les dues últimes setmanes per la repercussió de la notícia, que també va portar Antena 3 a avançar l'emissió de la sèrieAntena 3 produïda sobre l'obra. En la seva resolució, la jutge va rebutjar paralitzar l'emissió de la sèrie al no conèixer el seu guió.

Bea Gondar apareix esmentat en dues ocasions en l'obra pels seus suposats vincles amb el narcotràfic, uns fets que van ser confirmats per l'Audiència Nacional, si bé el Tribunal Suprem va revocar aquesta sentència per un defecte de forma.