música 'underground'

Steve Lean, el nen prodigi dels 'beats'

El jove productor musical, principal arquitecte del so urbà que s'escolta a Espanya, va actuar aquest divendres al Festival Cara B

42084361 60

42084361 60

3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fent un símil simple, podríem dir que a Esteban Correa, si fos actor, li estarien trucant de Hollywood. O que, si jugués a bàsquet, tindria ofertes de l’NBA. Esteban és Steve Lean, un jove productor musical i 'dj' que, amb tan sols 21 anys, s’ha convertit en un dels principals arquitectes del so urbà. El talent d’aquest uruguaià, que va venir a Barcelona amb la seva família als quatre anys, l’ha situat com un dels constructors de ritme més cobejats d’Espanya, un mercat que se li ha quedat petit, ja que fa temps que treballa per a "un altre nivell". "Tinc negocis molt grans per fer música i ara mateix estic amb gent dels EUA 'supertop'", explica el productor, que va actuar divendres passat al Festival Cara B (Fabra i Coats, Barcelona)Festival Cara B

Steve Lean es va donar a conèixer amb PXXR GVNG, el grup que va obrir la porta del trap –un subgènere del rap amb protagonisme per a les bases electròniques i l’'autotune'– al gran públic a Espanya. "El que ha deixat per fora PXXR GVNG és una bogeria; abans no hi havia res", sentencia Steve Lean. Ell va posar el 'beat’, el ritme, a la banda musical que compartia amb Yung Beef, Dani Gómez i KhaledEn els inicis de PXXR GVNG, Steve Lean era un noi de 15 anys que posava ordre a tot allò mantenint-se en un segon pla. Normal, doncs, que els seus companys li posessin l’etiqueta de "nen prodigi". Abans d’això, ell més aviat es recorda com un "nen runa". "No pensava en el futur, no pensava en res", explica, somrient. Fins que Yung Beef va contactar amb ell per internet –Steve Lean tenia cançons a Soundcloud– i van començar a treballar junts. "Vaig veure les coses que penjava i vaig pensar: 'Aquest xaval està igual de boig que jo'", recorda. 

Un talent precoç

Amb 9-10 anys, influït pel rap llatí, el dancehall i la salsa, va començar a instal·lar-se programes de música a l’ordinador familiar. "En comptes de jugar a un videojoc, jo jugava a això", recorda sobre els seus inicis. "Escoltava el que feia i deia: 'Sona com el que fan els que fan música de veritat’”. Una cosa que més tard va reconèixer el productor nord-americà Southside, que ha treballat per a DrakeJay-ZKanye West o Gucci Mane, i que va treballar amb Steve Lean per a PXXR GVNG. "Hi ha un nen menor d’edat que és a Barcelona i fa el meu so", diu un testimoni que explicava Southside, sorprès, als seus pròxims.  

Steve Lean va deixar PXXR GVNG quan els components del grup començaven a fer-se un nom també per separat. "Tothom estava desenvolupant la seva pròpia carrera i jo també ho necessitava", explica. No li ha anat malament, el seu telèfon no para de sonar demanant 'beats’. "Els artistes volen el meu so", diu. "És un estil boig, la meva música és boja. És un so electrònic, rap, coses fosques, baixos forts...", desenvolupa el versàtil i fructífer creador. La seva figura –igual que la d’Alizzz, un altre 'dj'– ha ajudat a fer que el treball del productor sigui més reconegut. "Això també ha sigut gràcies a Fernando (Yung Beef), que volia que es conegués el productor, que fos un més", explica Esteban.  "A mi, mentre la meva butxaca estigui bé, no m’importa que m’estimin més o menys", afegeix.

En un AVE camí a Madrid va constatar una prova de la seva popularitat. L’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, el va saludar, com a fan, i li va demanar un autògraf. "Els advocats són les millors persones del món; salven vides, com els metges", opina Esteban.

Futur prometedor

Notícies relacionades

Insaciable i treballador, en el futur ambiciona anar als EUA, d’on li truquen insistentment per treballar. "Si abans era pobre, ara soc un treballador, un autònom", valora sobre el seu èxit. Primer, ha de tancar un tema judicial que confia que el deixi créixer artísticament al país americà. "Hi ha coses 'a l’última' que no puc fer pel fet de no poder ser allà. Però no passa res, tot passa per alguna cosa, som al camí de Déu", diu. "Estic fent el que m’agrada, puc viure d’això i estic superagraït. Podria estar al carrer, tirat i robant", acaba.

Recentment, Steve Lean ha treballat amb J. Balvin –que va dir d’ell que és "un noi talentosíssim"–, C. Tangana, Mala Rodríguez o el seu excompany de grup Yung Beef. A la seva agenda ressalta un projecte il·lusionant: fer un disc propi amb col·laboracions de diversos artistes.