La millor colla de Barcelona

Pxxr Gvng és la germandat a la qual els nois rebels volen pertànyer

icoy32312138 barcelona 05 01 2015 varios integrantes de la band160107184000

icoy32312138 barcelona 05 01 2015 varios integrantes de la band160107184000

3
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mig seriosament mig en broma, sempre divertit, subversiu i revelador, què més necessites saber per sortir volant a buscar el llibre. Ian Svenonius sosté a 'Estrategias sobrenaturales para montar un grupo de rock' que els ídem van ser en els inicis del gènere una translació a l’àmbit comercial de les bandes del carrer, de les quals hi havia desenes de milers als Estats Units la dècada de 1950. «La naturalesa elitista del grup de rock i la sensació de trobar-se fora de la llei, el seu desdeny per la societat en general i el seu odi envers les figures d’autoritat tenen el seu origen en l’herència de la delinqüència juvenil», escriu.

    Mort el rock com alguna cosa més que música, si un vincle amb aquests temps li queda a la música popular moderna feta a Barcelona aquest és Pxxr Gvng (pronuncieu-ho Poor Gang), la germandat a la qual els nois rebels volen pertànyer i a la qual els pares dels nois rebels detesten amb totes les seves forces. No en va 'Tu coño es mi droga' és el que Pxxr Gvng entén per una cançó d’amor.

    

Els pares s'escandalitzen  Els pares s'escandalitzen i és normal: 'Tu coño es mi droga' és la seva cançó d'amor

Vaig perseguir la cita durant un mes i mig. Vides desordenades d’una banda i vida de bola i cadena de l’altra. Finalment vam quedar a la plaça del Macba («és la nostra oficina») una tarda.

    «Som a baix a les escales», diu un whatsap de Young Beef.

    Completen l’alineació de Pxxr Gvng els també rimadors Khaled Dani Gómez i el productor Steve Lean. Els tres primers tenen 25 anys, i el quart, 19.

    Young Beef i Khaled són de l’Albaicín, Granada; Dani és de Carabanchel, Madrid, i Steve és de Barcelona.

    Com peterpanescos Nens Perduts van establir via internet el seu quarter general al Raval fa uns anys.

    A baix a les escales només hi ha Young Beef i Dani. Tots dos del nucli dur de Pxxr Gvng. Però hi ha bastants xavals dels cercles concèntrics del grup. «Som una organització», diu Young Beef. «Criminal», postil·la, també mig seriosament i mig en broma.

    Hi ha per exemple 'l’Estilista', que és el col·lega que subministra draps al grup, però no preguntis per la se-

va procedència. El cas és que Pxxr Gvng van sempre amb unes pintes invencibles.

    Hi ha per exemple Fabio, germà de Granada, i Jakim, cosí de Khaled, dos habituals dels vídeos de Pxxr Gvng. «Les nostres mares són marroquines, i els nostres pares, espanyols», diu Jakim.

    Hi ha per exemple Joao, 17 anys, un dels quatre membres de Los Sugus. Ell és de Sagrada Família i els altres de Besòs Mar, el Raval i el Born. La plaça del Macba, l’oficina. «Aquí hi ha molta gent amb talent per a les diferents expressions de la música urbana, i els obrirem pas», diu Young Beef.

    

Estopa fa riure al costat del grup  com a expressió del barri

Pxxr Gvng es treuen mil i molts euros al mes de penjar les seves cançons a Youtube. Dos milions i mig de visites té 'A.D.R.O.M.I.C.F.M.S.', hipnòtic vídeo casolà en què Young Beef, pla únic i porro a la mà, parla d’orgull de pobre, d’amor i de llaços més forts que la sang. Més el que caigui de bolos.

    De manera que Pxxr Gvng ha llogat un espai al Raval («encara no tenim ni sofà però aviat se’n sentirà a parlar», diu Young Beef) i ha fundat La Vendición Records («amb ve de vendes», diu ell mateix) per autogestionar-se i donar vida al seu entorn.

    Una colla, una germandat, una secta o com en vulguis dir, el que tots busquem a la vida en qualsevol cas.

PATA NEGRA

Young Beef i Dani coincideixen almenys en una cosa: van créixer escoltant a casa flamenc, salsa i sobretot Pata Negra. Que refotudament bons eren els germans Amador. Dani porta tatuat al pòmul esquerre un cucurutxo de gelat en honor a Gucci Mane i al tors i a l’esquena dos retrats de Notorius B.I.G. i Camarón. Així que pugui se n’hi farà un d’Héctor Lavoe.

    «Els tatuatges són avorriment», diu Young Beef, que entre molts altres porta un petit cor al pòmul esquerre. No se’ls ha de donar més voltes als tatuatges.

Notícies relacionades

    En fi, Estopa fan riure com a expressió del barri al costat de Pxxr Gvng. Si Young Beef dóna «gràcies a Déu pels jonquis» i les drogues a 'Perros callejeros' és perquè la venda de drogues l’ha ajudat a tirar endavant.    

    Beef, per cert, vol dir en argot embolic, pollastre, conflicte. Embolic Jove, doncs. 

Temes:

Barcelonejant