CITA AMB LA NOVEL·LA CRIMINAL

BCNegra, la festa canalla es consolida

El comissari Carlos Zanón es mostra molt satisfet de la resposta dels lectors

zentauroepp40410294 barcelona 03 10 2017 el escritor carlos zanon publica taxi f180204180943

zentauroepp40410294 barcelona 03 10 2017 el escritor carlos zanon publica taxi f180204180943 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Elena Hevia

Han corregut el risc de morir d’èxit perquè el programa de BCNegra 2018 ha sigut intens i dilatat –fins a vuit xerrades es van fer dissabte passat una darrere l’altra sense que defallissin els ànims de l’aficionat al gènere criminal–, fins i tot s’han arribat a contraprogramar a ells mateixos en escenaris diferents. «I malgrat tot ha funcionat», assegura el nou director de la cita, Carlos Zanón. El novel·lista assegura que s’ha sentit com el capità Kirk en una Enterprise amb el rumb perfectament establert. «Vaig tenir més feina en el moment de la programació i de la creació de nous conceptes, després tot ha funcionat molt bé».

La intenció d’aquesta edició ha sigut expandir la cita cap a un públic més ampli no necessàriament circumscrit a la novel·la negra. I aquí és on han entrat en joc la poesia, el còmic, el cine i el microteatre. Dijous que ve, quan es facin públiques les xifres d’assistència, es confirmarà si s’ha produït aquest creixement. 

Per al record queden alguns moments estel·lars de portes endins del festival, com ara la proposta a Zanón per part  d’un exultant i incansable James Ellroy de repetir d’aquí un mes i mig una nova edició de BCNegra, naturalment amb la seva presència. «Estava tan emocionat amb la calidesa dels lectors que volia repetir immediatament», diu Zanón, que no dubta a qualificar l’autor nord-americà de persona «afectuosa». O Don Winslow per al qual Mèxic no és només el territori hostil que alimenta les seves històries de narcos, també és el lloc on la Coca Cola té més bon gust perquè allà utilitzen sucre de debò. 

L'any que ve a Drassanes

Notícies relacionades

Zanón espera que l’edició d’aquest any hagi servit per descobrir autors que es mereixien un millor destí editorial com Jean-Patrick Manchette –de qui Anagrama ha publicat Caza al asesino–, una de les seves apostes personals. O perquè els autors es coneguin entre ells. 

Per a l’any que ve, Zanón tan sols contempla l’ajust d’alguns detalls, però la gran novetat serà la concentració de tots els actes de BCNegra a les Drassanes. I també, tenint en compte del bon funcionament de la venda de llibres, és probable que augmentin el nombre de llibreries presents en la trobada.