28 maig 2020

Anar al contingut

HOSPITALITZACIÓ

La presidenta de l'Acadèmia de Cine, Yvonne Blake, té un ictus

La dissenyadora de vestuari espanyola d'origen anglès ha sigut ingressada d'urgències en un centre sanitari de Madrid

La presidenta de l'Acadèmia de Cine, Yvonne Blake, té un ictus

JAVIER LIZON

La presidenta de l'Acadèmia de Cine, Yvonne Blake, va ser hospitalitzada ahir, dimecres, després de patir un ictus, a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, segons fonts de la institució. Per ara està ingressada en observació a l'espera de com evoluciona.  

Blake, dissenyadora de vestuari nascuda a Manchester el 1940 i nacionalitzada espanyola, va arribar a la direcció de l'Acadèmia de Cine l'octubre del 2016 després de la dimissió de l'actor Antonio Resines. La figurinista va ser elegida presidenta per 193 vots a favor, 50 en contra, tres en blanc i dos de nuls. 

El vestit de Superman

Blake, que ha fet gairebé tota la seva carrera a Espanya, on va arribar el 1968, ha guanyat un Oscar, per Nicolás y Alejandra (1971), de Franklin J. Shaffner, i quatre premis Goya -per Remando al viento (1988), Canción de cuna (1994), Carmen (2003) i El Puente de San Luis Rey (2004)-. 

Va dissenyar les malles de Superman que Christopher Reeve va portar al film del 1978, i també ha vestit estrelles com Sofia Loren, Audrey Hepburn i Marlon Brando.

Entre altres cineastes, ha treballat amb directors estrangers, com François Truffaut, Albert Finney, Richard Quine, John Sturges, Richard Donner, Paul Verhoeven, Mark Rydell, Peter Bogdanovich, Milos Forman, Richard Lester o Al Pacino, i espanyols, com Gonzalo Suárez, Vicente Aranda, José Luis Garci i Jaime Chávarri.

Entre les pel·lícules en què ha treballat figuren Farenheit 451 (1966), Jesucrist superstar (1973), Els tres mosqueters (1973), Els quatre mosqueters (1974) -per la qual va ser candidata a l'Oscar-, Robin i Marian (1976), Bearn o la sala de les nines (1983), Remando al viento (1988) o Tirant lo Blanc (2004).

Transparència i renovació

Quan va accedir al càrrec de presidenta de l'Acadèmia de Cine va prometre transparència, renovació i internacionalització, principis que han guiat el seu mandat. Així, en aquest temps ha aconseguit més de 150 noves incorporacions, entre elles les de directors com Jaime Rosales i Carlos Vermut, actors com Ricardo Darín i Hugo Silva i productors com Enrique Cerezo i Ramon Colom, que s'han sumat als 1.300 membres que ja tenia la institució.

Sota el seu mandat també s'ha creat la Federació Iberoamericana d'Acadèmies de Cine, amb seus a Madrid i Mèxic, i s'ha reactivat la Fundació, entitat sense ànim de lucre centrada en el desenvolupament de projectes educatius, la preservació de la memòria del cine espanyol i la seva difusió a l'exterior.

Per donar una nova brillantor als premis Goya, cerimònia que està prevista el 3 de febrer, Blake va convocar un concurs d'idees per externalitzar, per primera vegada, la producció de la gala.

Blake ha sigut la primera dona no actriu a guanyar el Premio Nacional de Cinematografía, una distinció que va compartir, amb el puny aixecat, amb totes les dones "tècniques" del cine.