PREMIS TEATRALS

'L'ànec salvatge' i 'Scaramouche' triomfen als Butaca

El muntatge d'Ibsen s'emporta els premis més importants i el musical, quatre de tècnics i dos d'interpretació

zentauroepp37557338 icult l nec salvatge dirigida por julio manrique en el 171127202445

zentauroepp37557338 icult   l  nec salvatge  dirigida por julio manrique  en el 171127202445
zentauroepp41105106 premios butaca premis171127224420

/

2
Es llegeix en minuts
Marta Cervera

El musical de Dagoll Dagom Scaramouche L’ànec salvatge, el muntatge dirigit per Julio Manrique i produït pel teatre Lliure, han sigut els grans guanyadors dels premis Butaca 2017, amb sis i tres guardons, respectivament. Les ja tradicionals distincions seleccionades per la votació del públic es van entregar ahir a la nit en una gala que va tenir lloc al Mercat de les Flors.

El muntatge d’Ibsen es va emportar a casa tres dels premis més destacats: el de millor muntatge teatral, millor direcció a Julio Manrique i millor escenografia de Lluc Castell. Per la seva part, el musical de capa i espasa Scaramouche es va endur els guardons a millor musical, millor actor en un musical (per a Ivan Labanda en el paper del malvat de l’obra) i millor actriu per a Ana San Martín. També va obtenir distincions pel vestuari de Montse Amenós, la composició musical d’Albert Guinovart i la caracterització, d’Eva Fernández.

L’adaptació de la novel·la de Charlotte Bronte Jane Eyre: una autobiografia, que optava a premis majors, es va veure recompensada només en la faceta actoral: Ariadna Gil en el paper titular i Abel Folk , actor de repartiment, com a Mr. Rochester. L’obra va esgotar les localitats i tornarà la temporada que ve al Lliure.

Homar, absent

La tragèdia shakespeariana Ricard III, dirigida per Xavier Albertí i estrenada al TNC, només es va emportar un guardó, que va anar a parar al seu protagonista absolut, el gran Lluís Homar, que no obstant no va anar a la cita i, per tant, no el va poder recollir. Un altre muntatge d’aquest centre, la peça de Mercè Rodoreda La senyora Florentina i el seu amor Homer, va aconseguir el premi a la millor actriu de repartiment per a Elisabeth Casanovas –popular a la sèrie Merlí– en el paper d'eixerida criada.

Fairflay, la celebrada comèdia de Joan Yago amb producció de La Calòrica, una àcida crítica a la societat capitalista, va obtenir els guardons al millor text i també al millor espectacle en petit format. Aquesta peça s’ha pogut veure al teatre Tantarantana, però tornarà la primavera que ve a La Villarroel.

En aquesta pluja de premis, dos espectacles tan ambiciosos com Boscos, de Wajdi Mouawad i dirigit per Oriol Broggi, i In memoriamLa quinta del biberó, de Lluís Pasqual, només  van ser distingits pel disseny de llums i l’espai sonor, respectivament. I Birdie d’Agrupación Señor Serrano, un muntatge multipremiat que va tenir problemes per aconseguir un espai d’exhibició a Barcelona, es va endur la distinció a les noves dramatúrgies.

Notícies relacionades

La dansa va estar representada per Sweet Tyranny de Pere Faura i el millor espectacle de públic familiar va anar a parar al teatre Lliure per Renard o el Llibre de les bèsties, basat en el clàssic de Ramon Llull.

El gran protagonista de la vetllada va ser sens dubte Josep Maria Flotats, que va rebre la Butaca Honorífica Anna Lizaran per la seva dilatada trajectòria, com ja s’havia anunciat.